Φολέγανδρος: Με ιστορία από την αρχαιότητα

ΤΑΞΙΔΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Φολέγανδρος: Με ιστορία από την αρχαιότητα

Με πετρώδες έδαφος και αναρίθμητες εκκλησίες, και με ιστορία που πηγάζει από την αρχαιότητα, η Φολέγανδρος διατηρεί μέσα από τους αιώνες το χρώμα του Αιγαίου.

Η ελληνική μυθολογία αναφέρει ότι το νησί αυτό κατοικήθηκε από τους βοσκούς που προέρχονταν από τη Δυτική Ελλάδα και έψαχναν για βοσκοτόπια. Επειδή οι περισσότεροι από αυτούς ήταν άντρες, το νησί ονομάστηκε τότε Πολύαντρος. Από εδώ προέρχεται η συνήθεια των ναυτικών να ονομάζουν το νησί Πολύκαντρο.

Αργότερα κατοικήθηκε από τους Κρήτες που είχαν σαν αρχηγό τους το Φολέγανδρο γιο του Μίνωα που έδωσε και το όνομά του στο νησί. Οι επόμενοι επιδρομείς ήταν Δωριείς, που ήταν και οι τελευταίοι πριν πάρουν στα χέρια τους οι Αθηναίοι τον 5ο αιώνα π.χ. Στην εποχή της αρχαίας Ελλάδας στο νησί λατρεύονταν η Άρτεμη και ο Απόλλωνας. Στους ρωμαϊκούς χρόνους, το νησί το χρησιμοποιούσαν ως τόπο εξορίας. Κατά την Ενετοκρατία, οι κάτοικοι εχτισαν γύρω από το κυρίως χωριό, από την πλευρά της θάλασσας, ένα κάστρο για τη φύλαξή τους από τους κουρσάρους. Επί Φαγκοκρατίας, το νησί ανήκε στο δουκάτο της Νάξου.

Το 1617 τη Φολέγανδρο καταλαμβάνουν οι Τούρκοι γεγονός που προκαλεί το τέλος της κυριαρχίας των Φράγκων στις Κυκλάδες. Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η Φολέγανδρος πλήρωνε φόρο υποτέλειας στο νησί και το 1715 υπέστη από τον Καπουδάν πασά τρομερή λεηλασία. Ύστερα από την προσωρινή παρουσία των Ρώσων ( 1770 – 1774 ), η Επανάσταση του 1821 φέρνει την απελευθέρωση του νησιού από τους Τούρκους και ένωσή του με την Ελλάδα.

To μεγαλύτερο χωριό σε πληθυσμό στη Φολέγανδρο είναι η Χώρα. Είναι κτισμένη στην άκρη ενός τεράστιου βράχου, ύψους 200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Στη Χώρα βρίσκεται και το επιβλητικό κάστρο που αποτελείται από σπίτια, που αρχίζουν από τη μέση τον χωρίον και καταλήγουν στο χείλος τον γκρεμού πάνω από τη θάλασσα.

Το Λειβαδάκι είναι το μόνο μη βραχώδες μέρος τον νησιού, με ευρύχωρη και καθαρή παραλία όπου φιλοξενεί και ένα camping. Από εκεί και την Άνω Μεριά βγαίνουν τα περισσότερα προϊόντα τον νησιού, όπως, σύκα, ελιές, ντομάτες, λαχανικά κ.ά. "Όσον αφορά στις παραλίες τον νησιού, ο Άη Νικόλας και ο Άγιος Γεώργιος είναι ξεχωριστές σε ομορφιά, με λίγη βλάστηση, τελείως ακατοίκητες από ντόπιους, αλλά με μεγάλη κίνηση από παραθεριστές. Σημαντικές παραλίες τον νησιού όπου κανείς μπορεί να πάει με τα πόδια ή με καΐκι και να απολαύσει το τοπίο και την πεντακάθαρη θάλασσα, είναι ακόμη το Αμπέλι, το Κάτεργο, η Βάρδια και τα Βορεινά.

Το νησί διαθέτει και αναρίθμητες εκκλησίες. Στην πλαγιά του λόφου απέναντι από τη Χώρα βρίσκεται το μεγάλο μοναστήρι της Παναγίας με μοναδική θέα όλο το νησί και το απέραντο πέλαγος. Πρόκειται για μια κατάλευκη, επιβλητική εκκλησία, καθολικού παλιού μοναστηρίου, που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, οπότε γίνεται και μεγάλο πανηγύρι. Νότια της Χώρας βρίσκεται ένας μικρός οικισμός, η Αγκάλη, με την ομορφότερη παραλία του νησιού και με πολύ πράσινο. Ένα άλλο χωριό του νησιού τελείως διαφορετικό από τη Χώρα είναι η Άνω Μεριά. Αποτελείται από μικρούς, διασκορπισμένους αγροτικούς οικισμούς, με γραφικά πέτρινα σπιτάκια. Υπάρχει εδώ μια μεγάλη εκκλησία ο Άγιος Γεώργιος που δεσπόζει με την ομορφιά του. Άξιοι θαυμασμού οι παλαιοί ανεμόμυλοι που συμπληρώνουν την ομορφιά του τοπίου. Ενδιαφέρον και το Λαογραφικό Μουσείο που λειτουργεί στην περιοχή.

Τρία χλμ. Ν. Α. από τη Χώρα βρίσκεται ο μικρός οικισμός Καραβοστάσης που αποτελεί και το λιμάνι του νησιού.  Πρόκειται για έναν γραφικό κλειστό όρμο που περιβάλλεται από κοκκινωπό βράχια και στην είσοδο του βρίσκονταί δύο βραχονησίδες. Από εδώ μπορεί κανείς να πάει με καΐκι σε 30' στο σπήλαιο της Χρυσοσπηλιάς. Θεωρείται από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας αλλά παραμένει ακόμα ανεξερεύνητο. Βρίσκεται δέκα μέτρα πάνω από τη θάλασσα και ο θόλος τον υποβαστάζεται από σταλαγμίτες με παράξενα σχήματα. Το σπήλαιο αυτό παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον γιατί, εκτός από τους εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες που αποτελούν τον εσωτερικό τον διάκοσμο, αποτελεί και σημαντικό αρχαιολογικό χώρο μιας και έχουν ανασκαφεί εδώ λείψανα ανθρώπινων σκελετών, κομμάτια από σπασμένα αγγεία και αμέτρητα ονόματα ανδρών. Πιστεύεται ότι το σπήλαιο αυτό ήταν τόπος λατρείας των αρχαίων Ελλήνων και δεν αποκλείεται μέσα στο χώρο αυτό να λατρεύονταν και θεοί που θεωρούνταν προστάτες τον νησιού.

 

Συγκρίνετε τιμές για ξενοδοχεία στη Φολέγανδρο:


Expedia.com        ExodosTravel     Venere.com

Hotels.com           Agoda.com       Hotelsclick.com

Σχετικά Άρθρα


Βενετία: Μια μοναδική εμπειρία

Το να ταξιδέψει κανείς για πρώτη φορά στη Βενετία είναι από μόνο του μια εκπληκτική εμπειρία, πόσο μάλιστα αν συνδυαστεί...


Ιος

Η Ίος ή Νιος είναι ένα νησί που κάθε καλοκαίρι ζει στους ρυθμούς της νεολαίας καθώς συγκεντρώνει όσους είναι -κι όσους...


Βοστώνη: Στο επίκεντρο της Νέας ...

Όταν στα 1630 οι πρώτοι Αγγλοι έποικοι εγκαταστάθηκαν σε τούτη την περιοχή της άλλης όχθης του Ατλαντικού, οπωσδήποτε δεν...


Λονδίνο: Μια πολύ-πολιτισμική πό...

Το Λονδίνο ανέκαθεν ήταν είναι μια συναρπαστική, ζωντανή, πολύ-πολιτισμική πόλη, μια πόλη γεμάτη ιστορία, κληρονομιά και...