Ανάφη

Η Ανάφη είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά του κυκλαδικού συμπλέγματος καθώς κατορθώνει να διατηρεί άθικτη τη φυσική της ομορφιά. Χρυσαφένιες αμμουδιές, κατάξερο κλίμα και βαθυπράσινα νερά καθιστούν το νησί αυτό μοναδικό για όσους επιθυμούν γαλήνιες διακοπές, ένα πεντακάθαρο φυσικό περιβάλλον κι έναν απλό τρόπο ζωής κοντά στους φιλόξενους κατοίκους του.

Αν και είναι μικρό νησί, έχει πλούσια ιστορία και μυθολογία. Πρωτοκατοικήθηκε από τον 8ο αιώνα π. Χ. από τους Δωριείς. Το 1207 μ. Χ. περιήλθε σε διάφορους φραγκικούς οίκους όπως οι Φωσκώλοι, Γοζαδίνοι, Κρίσποι και Ποσάνοι. Το 1537 το νησί λεηλατήθηκε από τον Χαϊρεντίν Βαρβαρόσα.

Για την προέλευση της ονομασίας τον νησιού υπάρχουν δύο εκδοχές: Η μία συνδέεται με το μύθο των Αργοναυτών, σύμφωνα με τον οποίο οι Αργοναύτες, καθώς επέστρεφαν από την Αργοναυτική εκστρατεία και ενώ κινδύνευαν από μια τρομερή τρικυμία αναφάνηκε ξαφνικά μπροστά τους το νησί και γι' αυτό το ονόμασαν Ανάφη. Η άλλη εκδοχή συνδέεται με την ανυπαρξία των φιδιών (Αν όφις).

Η Ανάφη έχει ένα μόνο χωριό που λέγεται Χώρα Ανάφης και είναι χτισμένο στα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου, με ολόλευκα θόλους και με στενά δρομάκια φτιαγμένα από πέτρα, όμοια με αυτά που υπάρχουν στα Αναφιώτικα κάτω από την Ακρόπολη της Αθήνας. Η Ανάφη απέχει 2χλμ. από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου και την συνδέει ο ένας και μοναδικός αυτοκινητόδρομος του νησιού. Επίσης το νησί έχει και δύο ακόμη οικισμούς, που κατοικούνται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον οικισμό με την ονομασία Όρμος Αγίου Νικολάου, όπου βρίσκεται και το λιμάνι και τον οικισμό Κλεισίδι.

Ιστορικό μνημείο του νησιού είναι ο ναός τον Απόλλωνα που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Κάλαμος και η ιερά μονή της Ζωοδόχου Πηγής που είναι κτισμένη κοντά στον περίβολο τον παλιού ναού. Οι αρχαιολογικοί χώροι της Ανάφης είναι: α) η αρχαία Χώρα, χτισμένη στη θέση Καστέλι, όπου βρίσκονται τείχη, αρχαία λείψανα, τάφοι και πολλά ακέφαλα αγάλματα και β) τα Κατελήματσα που αποτελούσαν το παλιό λιμάνι και σήμερα σώζονται εκεί πολλοί τάφοι που μαρτυρούν την ύπαρξη νεκροταφείου σε άλλες εποχές.

Η πιο αξιόλογη τοποθεσία τον νησιού είναι ο Κάλαμος. Το όρος Κάλαμος έχει ύψος 460μ. και θεωρείται, κατά τη γνώμη του Γάλλου περιηγητή Τουρνεφόρ, ένα από τα τρομερότερα τον κόσμου. Στην κορυφή του βρίσκεται η μονή της Παναγίας Καλαμιώτισσας, που πήρε αυτό το όνομα γιατί η εικόνα της βρέθηκε δεμένη πάνω σε ένα καλάμι.

Γενικά, το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων είναι ανεπτυγμένο, γεγονός που μαρτυρούν και οι ογδόντα περίπου ναοί που υπάρχουν στο νησί. Στην Ανάφη η ζωή κυλάει ήρεμα και μια καλή ευκαιρία για γλέντι αποτελούν τα πανηγύρια τον νησιού, όπως το πανηγύρι της Παναγίας (φαγητό, κρασί, κέφι, διασκέδαση) στις 8 Σεπτεμβρίου.

Στο νησί υπάρχουν ακόμη πολλές παραδοσιακές ταβέρνες καθώς και έντονη νυχτερινή ζωή. Αξίζει να δοκιμάσετε το υπέροχο θυμαρίσιο μέλι, το γευστικότατο κατσικίσιο τυρί, τα πετρομπάρμπουνα και την μοναδική αστακομακαρονάδα.

Συγκρίνετε τιμές για ξενοδοχεία στην Ανάφη:


Expedia.com        ExodosTravel     Venere.com

Hotels.com           Agoda.com       Hotelsclick.com

Σχετικά Άρθρα


Αγκίστρι

Πνιγμένο μέσα στο πράσινο, με το πευκοδάσος να αγγίζει τη θάλασσα, είναι ένας κοντινός προορισμός στην Αθήνα είτε το...


Ντουμπάι: Το στολίδι της Μέσης Α...

Ένας νέος τουριστικός προορισμός που τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους.


Νάξος

Ένα μεγάλο νησί που βρίσκεται στο κέντρο των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου, με επιβλητικούς ορεινούς όγκους και εύφορες...


Βιέννη: Το απόλυτο του κλασικού

Πόλεις σαν το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Βιέννη αποτελούν το κεντρικό νευρικό σύστημα της ευρωπαϊκής ιστορίας που στέλνει...