Ιος

Η Ίος ή Νιος είναι ένα νησί που κάθε καλοκαίρι ζει στους ρυθμούς της νεολαίας καθώς συγκεντρώνει όσους είναι -κι όσους αισθάνονται- νέοι από όλα τα μέρη του κόσμου. Γι' αυτό και η γοητεία της είναι εφάμιλλη με τη ζωντάνια της νιότης, με τα όνειρα και τις ανησυχίες της. Είναι όμως και το νησί στο οποίο άφησε την τελευταία τον πνοή ο Όμηρος, ο μεγάλος Έλληνας επικός ποιητής, που εξήρε το θάρρος των γενναίων και παράλληλα στάθηκε στη δόξα όλων όσων η ιστορία πολλές φορές προσπέρασε- των πραγματικά δημιουργών της.

Η σημερινή Ίος έχει πρωτεύουσα τη Χώρα, αμφιθεατρικά χτισμένη στις πλαγιές ενός λόφου και πλαισιωμένη από όμορφες παραλίες. Η γραφικότητα, τα μνημεία ιστορικής αξίας και η πολιτιστική και τουριστική δραστηριότητα του νησιού, το καθιστούν κάθε χρόνο στόχο χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

To νησί βρίσκεται μεταξύ Μήλου (15 ν.μ) και Σικίνου (5 ν.μ ). Απέχει από τον Πειραιά 102 ν. μ., έχει έκταση 32 τ.χλμ. και ακτογραμμή 40 χλμ. Ο πληθυσμός της πλησιάζει τους 600 κατοίκους περίπου. Βασικές καλλιέργειες του νησιού η ελιά και το αμπέλι.

Το όνομά της το οφείλει στους Ίωνες ενώ η προηγούμενη γνωστή ονομασία της ήταν Φοινίκη, από τους Φοίνικες που επίσης την κατοίκησαν. Στους αρχαίους χρόνους στο νησί λατρεύονταν ο Ζευς Πολιεύς, η Αθηνά Πολιάς και ο Πύθιος Απόλλωνας του οποίου ο ναός βρισκόταν άλλοτε στη θέση που σήμερα βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης.

Η Ίος θεωρείται ακόμη πατρίδα της μητέρας του Ομήρου Κλυμαίνης ενώ ο τάφος του μεγάλου ποιητή βρίσκεται στη θέση Πλακωτός. Στις αρχές του 13ου αιώνα το νησί κατακτήθηκε από τους Τούρκους, πήρε μέρος στην Επανάσταση του 1821 και εντάχθηκε μαζί με τα άλλα Κυκλαδονήσια στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος του 1832. Η Χώρα, η σημερινή πρωτεύουσα του νησιού, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου. Στην κορυφή του ίδιου λόφου βρίσκονται και τα ερείπια Κάστρου που χρησιμευε ως καταφύγιο από τις πειρατικές επιδρομές.

Στη χώρα σώζονται ακόμη λείψανα αρχαίων τειχών, ελληνικών τάφων και θεμέλια παλιών οικοδομών. Μεγάλο ενδιαφέρον εδώ παρουσιάζουν τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου όπως πρωτοκυκλαδικα και ρωμαϊκά ανάγλυφα και κεραμικά. Στην κορυφή του λόφου πάνω στον οποίο είναι χτισμένη η Χώρα βρίσκεται εξάλλου και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και κάτω από το Κάστρο, σε ένα απόκρημνο βράχο με πανοραμική θέα, η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Γκρεμνιώτισσας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Θεμελιωμένη πλάι στο γκρεμό, πολύ σωστά η εκκλησία αυτή ονομάστηκε Γκρεμνιώτισσα.

Η Χώρα, η σημερινή πρωτεύουσα του νησιού, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου. Στην κορυφή του ίδιου λόφου βρίσκονται και τα ερείπια Κάστρου που χρησίμευε ως καταφύγιο από τις πειρατικές επιδρομές. Η Χώρα συνδέεται με το λιμάνι με ασφαλτόδρομο 2χλμ. που συνεχίζει για την παραλία τον Μυλοπότα.

Ακόμη, από το λιμάνι στη Χώρα μπορεί χάνεις να φτάσει και με λεωφορείο που κάνει τακτικά δρομολόγια. Γραφικότατες εδώ είναι οι δυο μικρές κλειστές πλακόστρωτες πλατείες με τις βρύσες με πόσιμο νερό που ονομάζονται 'πιάτζες' κι απόλαυση ο περίπατος μέσα στη Χώρα με τις πολλέςκυκλαδίτικες εκκλησίες και τη θαυμάσια θέα προς τη θάλασσα.

Όμορφες παραλίες τον νησιού βρίσκονται στο Μαγγανάρι όπου το καλοκαίρι αγκυροβολούν επώνυμα γιοτ. Στις παραλίες της περιοχής αυτής γυρίστηκε εξάλλου τμήμα από την ταινία 'Απέραντο Γαλάζιο'. Νοτιοανατολικά της Χώρας η παραλία τον Μυλοπότα αποτελεί κέντρο θαλασσίων σπορ και διαθέτει μια απέραντη και θαυμάσια αμμουδιά. Στο Γιαλό, το φυσικό καλά προστατευμένο λιμάνι τον νησιού, βρίσκεται το Κέντρο Υγείας της Ίου και πολύ κοντά οι παραλίες Κολιτσάνι και Κουμπάρα.

Στη Χώρα σώζονται ακόμη λείψανα αρχαίων τειχών, ελληνικών τάφων και θεμέλια παλιών οικοδομών. Μεγάλο ενδιαφέρον εδώ παρουσιάζουν τα εκθέματα τον Αρχαιολογικού Μουσείου όπως πρωτοκυκλαδικά και ρωμαϊκά ανάγλυφα και κεραμεικά. Στην κορυφή τον λόφου πάνω στον οποίο είναι χτισμένη η Χώρα βρίσκεται εξάλλου και η εκκλησία τον Αγίου Νικολάου και κάτω από το Κάστρο, σε ένα απόκρημνο βράχο με πανοραμική θέα, η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Γκρεμνιώτισσας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, θεμελιωμένη πλάι στο γκρεμό, πολύ σωστά η εκκλησία αυτή ονομάστηκε Γκρεμνιώτισσα. Ο τρούλος της, χρώματος μπλε, δημιουργεί μία όμορφη αντίθεση με τους κάτασπρους τοίχους ενώ πολλοί θρύλοι και παραδόσεις ζώνουν την κατασκευή της εκκλησίας αυτής που αποτελεί έμβλημα της πίστης, της θέλησης και της αποφασιστικότητας.

Σημαντικές είναι άλλωστε πολλές ακόμη εκκλησίες και ξωκλήσια της Ίου όπου πραγματοποιούνται και αρκετά από τα πανηγύρια του νησιού. Όμορφος μικρός οικισμός της Ίου που διαθέτει μία εξίσου όμορφη παραλία είναι η Αγία θεοόδτη, όπου σώζονται επίσης λείψανα ελληνιστικού πύργου που οι ντόπιοι ονομάζουν Ψαρόπυργο. Μία υπέροχη παραλία καθώς και λείψανα αρχαίου κόσμου σώζονται ακόμη στην Ψάθη (υπολείμματα αρχαίων και μεσαιωνικών τάφων) ενώ στο Παλιόκαστρο υπάρχουν τμήματα βυζαντινού κάστρου.

Στο λιμάνι αυτό εξάλλου πραγματοποιείται το 'Ράλι Αιγαίου', με ιστιοφόρα από όλα τα μέρη τον κόσμου. Άλλωστε το Αιγαίο προσφέρεται για τέτοιου είδους αγώνες και γενικότερα για την ιστιοπλοΐα. Στην άκρη τον Μυλοπότα, πάνω στα καφετιά βράχια βρίσκονται δυο πανέμορφα κυκλαδίτικα σπίτια. Πρόκειται για τη βίλα τον Γαΐτη και το άλλο είναι το αρχοντικό τον Drot που λειτουργεί σήμερα ως Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.

Η Ίος διαθέτει ακόμη γραφικές ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ και ντίσκο. Στην ψυχαγωγία των ντόπιων και των επισκεπτών κατά την καλοκαιρινή περίοδο συμβάλλει και ο Δήμος Ιητών με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει στο ανοικτό θέατρο 'Οδυσσέας Ελύτης', χωρητικότητας 1.000 θέσεων. Ανεβαίνοντας κανείς προς το λόφο τον θεάτρου μπορεί να απολαύσει τους Ανεμόμυλους της Ίου, πολλοί από τους οποίους σήμερα βρίσκονται σε φάση αναπαλαίωσης.

 

Συγκρίνετε τιμές για ξενοδοχεία στην Ίο:


Expedia.com        ExodosTravel     Venere.com

Hotels.com           Agoda.com       Hotelsclick.com

Σχετικά Άρθρα


Ανάφη

Η Ανάφη είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά του κυκλαδικού συμπλέγματος καθώς κατορθώνει να διατηρεί άθικτη τη φυσική της...


Βενετία: Μια μοναδική εμπειρία

Το να ταξιδέψει κανείς για πρώτη φορά στη Βενετία είναι από μόνο του μια εκπληκτική εμπειρία, πόσο μάλιστα αν συνδυαστεί...


Αγκίστρι

Πνιγμένο μέσα στο πράσινο, με το πευκοδάσος να αγγίζει τη θάλασσα, είναι ένας κοντινός προορισμός στην Αθήνα είτε το...


Ελσίνκι: Περισσότερα από 50 μουσ...

Ακόμα και το χειμώνα που έχει λίγα χιόνια, η πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι είναι πολύ φιλόξενο. Όταν φθάσετε στη...