Η ορθόδοξη πίστη και η πορεία της αυτοκέφαλης Κυπριακής εκκλησίας αναπαριστάται στις τοιχογραφίες της εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα στην Έγκωμη αλλά και στο ναό του Αγίου Ιωάννη στην επαρχία της Λευκωσίας.
Από τον 7ο αιώνα αρχίζει η σχέση με τους μουσουλμάνους, όταν ξεκινούν οι αραβικές επιθέσεις στην Κύπρο. Το Τέμενος της Ουμ Χαράμ σηματοδοτεί τη σχέση της περιοχής με τον Προφήτη Μωάμεθ. Αργότερα στον 11ο αιώνα όταν αρχίζουν οι Σταυροφορίες και πιο συγκεκριμένα μετά την κατάληψη του νησιού από το Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο και την παράδοση του στους Φράγκους, η Κύπρος μαθαίνει τον Καθολικισμό που έχει την πρωτοκαθεδρία και μετά την κατάληψη του νησιού από τους Ενετούς.
Η σημερινή μορφή του νησιού όσον αφορά τον τρόπο που αποδέχεται και στηρίζει τις θρησκείες καθορίστηκε κατα τη διάρκεια της τουρκοκρατίας αφού μετέτρεψαν πολλούς ναούς σε τεμένη όπως τον Γοτθικό Ναό της Αγίας Σοφίας στη Λευκωσία.
Ένα σημαντικό γνώρισμα της Κύπρου, που την κάνει να είναι ξεχωριστή, είναι το γεγονός οτι Χριστιανισμός και Μωαμεθανισμός συνυπάρχουν ειρηνικά ενώ συγχρόνως οι Ορθόδοξοι μοιράζονται το χώρο με τους Αρμένιους και τους Καθολικούς. Αυτή η ειρηνική συνύπαρξη χρόνων αποτέλεσε την αιτία να δημιουργηθούν αλλά και να διατηρηθούν διαφορετικά μνημεία.
Μπορείτε να δείτε τα εξής Μνημεία: Εκκλησία Αγίου Λαζάρου, Λάρνακα- Τέμενος Ουμ Χαράμ, Δρομολαξιά, Εκκλησία Παναγίας Αγγελόκτιστης στο Κίτι , εκκλησία Παναγίας στο Κιβισίλι, Εκκλησία/Τέμενος Αγίας Αικατερίνης- Γοτθική εκκλησία Παναγίας Στάζουσας και Βασιλικό Παρεκκλήσι στα Πυργά και Μονή Σταυροβουνίου.
Σημείο Εκκίνησης της διαδρομής: Ιερός Ναός Αγίου Λαζάρου, Λάρνακα
Τέρμα Διαδρομής: Ιερά Μονή Σταυροβουνίου