Τέμενος Μπουγιούκ ή Τζαμί Κεμπίρ

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ / Τέμενος Μπουγιούκ ή Τζαμί Κεμπίρ
Αποτελεί απόδειξη του περάσματος κατακτητών στο νησί.

Σήμερα είναι το επίσημο τέμενος της πόλης.

Οι Οθωμανοί έφτασαν στη Λάρνακα το 1570, αντιμετωπίζοντας μικρή αντίσταση από τους Ενετούς, οι οποίοι επέλεξαν να πολεμήσουν τις Οθωμανικές στρατιές μόνο στη Λευκωσία και την Αμμόχωστο.

Χρησιμοποιώντας τη Λάρνακα ως ναυτική βάση και σημείο εφοδιασμού, κατέκτησαν το νησί το 1571. Τοποθετημένο στο τέλος της λεωφόρου Αθηνών, ακριβώς απέναντι από το κάστρο της Λάρνακας, το τέμενος Μπουγιούκ είναι ίσως το πρώτο Οθωμανικό τέμενος στην Κύπρο.

Πριν γίνει τέμενος, το Μπουγιούκ Τζαμί ήταν καθολική εκκλησία αφιερωμένη στη Αγία Αικατερίνη και πιθανόν να χτίστηκε τον 13ο / 14ο αιώνα. Σε ένα έγγραφο του 1747, έγινε η πρώτη αναφορά στην ύπαρξή του.

Στο έντυπο αυτό ο Μπεκίρ Πασάς, ο οποίος έχτισε το υδραγωγείο της Λάρνακας, ορίζει ότι μια πηγή δημόσιας χρήσης μέσα στο τέμενος θα έπαιρνε νερό από το υδραγωγείο. Αυτή η πηγή ακόμη διασώζεται έξω από το τέμενος.

Η οθωμανική αυτή κρήνη είναι ένα οκτάπλευρο χωρίς θόλο κτίσμα, διακοσμημένη σε κάθε της πλευρά με οξυκόρυφες τυφλές καμάρες. Πάνω από την ανατολική καμάρα της κρήνης, οθωμανική επιγραφή σε μαρμάρινη πλάκα, μας πληροφορεί το χρόνο κατασκευής της [1746-47] από τον Μπεκκίρ Πασά.


Διεύθυνση Τεμένους Μπουγιούκ ή Τζαμιού Κεμπίρ: Λεωφόρος Αθηνών, Λάρνακα
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα

Σχετικά Άρθρα


Δημοτική Παραλία Γεροσκήπου

Είναι μια απλωτή παραλία με άμμο και βότσαλα κάθε μεγέθους και διαθέτει καταγάλανα, καθαρά νερά.


Μονοπάτι Δόξα Σοι Ο Θεός – Μούττ...

Δασικό μονοπάτι που περνά μέσα από δάσος με πεύκα και λατζιές χαρακτηριστικά δέντρα της περιοχής.


Κυπριακό Οινομουσείο

Το Κυπριακό Οινομουσείο παρουσιάζει ένα ταξίδι διαμέσου των αιώνων της Ιστορίας του Κυπριακού κρασιού.


Ιερός Ναός Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Ο ξυλόστεγος ναός είναι το πιο σημαντικό αξιοθέατο της κοινότητας και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση στα βορειοανατολικά...