Μονοπάτι Σπηλιά της Αθασσιάς

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΟΟΔΟΥΣ / Μονοπάτι Σπηλιά της Αθασσιάς

Το μονοπάτι περνά μέσα από δάσος με πεύκα και τερματίζει στην "Σπηλιά της Αθασιάς" όπου πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε για εξεύρεση μεταλλευμάτων.

Στην αρχή είναι πλατύ και ξεκινά ως χωματόδρομος για περίπου 200m. Στην συνέχεια στενεύει και συνεχίζει ως απλό μονοπάτι. H "Σπηλία της Αθασιάς" είναι σημείο μέσα στο δάσος έτσι για επιστροφή θα πρέπει να επιστρέψετε από τον ίδιο δρόμο. 

Η αφετηρία του μονοπατιού βρίσκεται κοντά στο χωριό Βαβατσινιά. Τι; Δεν γνωρίζεις την Βαβατσινιά; Μάθε όσα χρειάζεται να ξέρεις:

Φύση

Στο χωριό Βαβατσινιά θα απολαύσεις ένα καταπληκτικό ημι-άνυδρες κλίμα, σε μια από τις καθαρότερες περιοχές της Κύπρου. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό και καλύπτεται με πλατύφυλλα φυλλοβόλα δασών. Το κλίμα είναι ξηρό και ζεστό κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, το οποίο είναι το συνήθες κλίμα που παρουσιάζεται στα ορεινά χωριά της Κύπρου.

Πλατεία του χωριού

Την πλατεία του χωριού θα την συναντήσεις στην είσοδο του χωριού. Έχει κατασκευαστεί λιθόστρωτη μετά από πρωτοβουλία του Κοινοτικού συμβουλίου και την χρηματοδότηση της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας.

Πλατεία και Πάρκο εντός του ποταμού

Θα τα βρεις στο κέντρο του χωριού, εκεί θα δεις επίσης το πρώτο πηγάδι που έπιναν νερό οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού. Ακόμα, ενδιαφέρον θα σου προκαλέσουν τα Λαγούμια που ανοίχτηκαν από τους χωριανούς για ανεύρεση περισσότερου νερού. Στην πλατεία μπορείς να περπατήσεις στο μονοπάτι που βρίσκεται παράλληλα του ποταμού και να ξεκουραστείς σε πλατφόρμα που βρίσκεται στην κοίτη του ποταμού.

Μονοπάτι της Αθασιάς

Θα το συναντήσεις στα βόρεια του χωριού, περνώντας τον δρόμο του Μαχαιρά, θα βρεις σηματοδότες που θα το δείχνουν. Περπατώντας το μονοπάτι στο τέλος του θα βρεις την Σπηλιά της Αθασιάς. Η περιοχή που βρίσκεται η σπηλιά ονομάζεται Κακάρματα και ανήκει στο δάσος Μαχαιρά. Μάθε ακόμα ότι η σπηλιά ανοίχτηκε επί Φραγκοκρατίας για ανεύρεση χαλκού.

Αρχιτεκτονική της Βαβατσινιάς

Παραδοσιακά σπίτια και κτίσματα, κυρίως στον πυρήνα του χωριού, αναδεικνύουν την αρχαία αρχιτεκτονική αλλά και την ιστορία του χωριού μέσα από τους αιώνες.

Αποστακτήριο

Δεν θα δυσκολευτείς να το ανακαλύψεις εφόσον βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.  Ανακαινίστηκε το 2007 και ο αποστακτήρας είναι δωρεά του Κυριάκου Αγαθοκλή. Το χρησιμοποιούσαν όλοι χωριανοί για να βγάζουν την Ζιβανία τους.

Παραδοσιακό και αιωνόβιο δέντρο ή αλλιώς Συκαμιά

Από το οποίο πήρε το όνομα του το χωριό!  Βρίσκεται στην κάτω πλευρά του χωριού προς τον ποταμό.  Δίπλα από το δέντρο περνούσε ο δρόμος που ένωνε το χωριό με άλλα χωριά. Από μαρτυρίες μαθαίνουμε ότι το δέντρο υπήρχε πριν καν κτιστεί το χωριό!

Ο Γερόπευκος

Σήμα κατατεθέν του χωριού, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία του καφενείου του Αγίου Γεωργίου. Ο χώρος που στεγάζεται το καφενείο ήταν το πρώτο σχολείο του χωριού. Από μαρτυρίες μεγαλύτερων το σχολείο κτίστηκε πριν το κτίσιμο της εκκλησίας.  Το πεύκο το φύτεψαν οι πρώτοι μαθητές του σχολείου!

Ποδηλατική Διαδρομή Μαχαιρά

Ανεβαίνοντας 25 χιλιόμετρα προς το δάσος του Μαχαιρά και την περιοχή της Πιτσιλιάς ολοκληρώνεις αυτή την εκδρομή.

Από το Μοναστήρι του Μαχαιρά η διαδρομή πηγαίνει δυτικά μέσα από τα μικρά χωριά Λαζανιά και Γούρρι, όπου στρίβει νότια προς τον Φαρμακά. Από το Φαρμακά πηγαίνει νοτιοδυτικά, κατεβαίνοντας προς τον κύριο δρόμο Λευκωσίας – Παλαιοχωρίου, με το φράγμα του Παλαιοχωρίου στα αριστερά. Από εκεί ο δρόμος στρίβει αριστερά για να περάσει από το Απλίκι, ανεβαίνοντας σταθερά για 5 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσει στο Παλαιχώρι.

Σημείο Εκκίνησης: Μοναστήρι Μαχαιρά

Τέρμα: Παλαιχώρι

Συνολική Απόσταση: 25 χιλιόμετρα

Βαθμός Δυσκολίας: Αν και όλη η διαδρομή είναι σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο, υπάρχουν αρκετές απότομες ανηφόρες. Χρειάζεται ένα ποδήλατο δρόμου με τουλάχιστον 14 ταχύτητες ή ένα ορειβατικό ποδήλατο με 21 ταχύτητες.

Κατάσταση Δρόμων: Το μεγαλύτερο μέρος είναι σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους.

Τρέχον Κάθετο Ύψος: 240 μέτρα


Το Σχολείο

Θα το δεις στα Ανατολικά του χωριού. Κτίστηκε το 1945 από τον Χατζησωκράτη Παπαλοίζου ο οποίος είχε πάει μετανάστης στην Αίγυπτο. Την ανάπλαση του κήπου ανέλαβαν αφιλοκερδώς οι χωριανοί.

Το Αγίασμα Αγίου Γεωργίου του Βαβατσινιώτη

Βρίσκεται κοντά στην Εκκλησία στο κέντρο του χωριού. Μάθε επίσης ότι το αγίασμα υπήρχε πριν το κτίσιμο της Εκκλησίας.

Κατασκηνωτικός χώρος Βαβατσινιάς

Το Σώμα Προσκόπων Κύπρου μέσων της Επαρχιακής Επιτροπής Προσκόπων Λάρνακας και της επιτροπής Παλαιών Προσκόπων Λάρνακας πριν τρία περίπου χρόνια έχουν δημιουργήσει σε μια απο τις πιό ομορφες τοποθεσίες  του χωριού Βαβατσινιάς την κατασκήνωση προσκόπων τόσο για τις εκπαιδευτικές άναγκες όσο και τις ψυχαγωγικές. Η κατασκήνωση περιλαμβάνει μαγειρίο, μια τεράστια τραπεζαρία τέσσερις κοιτώνες που μπορουν να φιλοξενήσουν μέχρι και 50 προσκόπους, ντούς, αποχωρητήρια και 11 βάσεις αντισκήνων που φιλοξενουν αλλους τόσους προσκόπους. Τα καλοκαίρια κυρίως ο κατασκηνωτικός χώρος κατακλίζεται απο προσκόπους απο όλη την Κύπρο και έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν τόσο το χωριό όσο και την γύρω περιοχή.

Παραδοσιακό Γαλακτοκομείο της Ελένης

Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, από όπου μπορείς να αγοράσεις χαλούμια, αναρί και τραχανά.  

Αφετηρία: Αγροτικός χωματόδρομος που αρχίζει από το δασικό δρόμο Βαβατσινιάς - Κιονιών, 3 km έξω από τη Βαβατσινιά

Μήκος Μονοπατιού: 2,5 km, 5km με την επιστροφή

Υπολογίσμος Χρόνος: 1 ώρα, 2 ώρες με επιστροφή

Βαθμός δυσκολίας: 2

Μορφή: Γραμμικό

Διεύθυνση: Περιοχή Βαβατσινιάς, Κιόνια

Σχετικά Άρθρα


Αρκολαχανιά

Ο εκδρομικός χώρος Αρκολαχανιά με το ενδιαφέρον όνομα, βρίσκεται στον δασικό δρόμο Σαϊττά προς το μοναστήρι Μέσα Ποταμού.


Παραλία Μακένζυ

Είναι μια παραλία πολύ μακριά σε μήκος με ψιλή γκρίζη άμμο.


Χοιροκοιτία Μονοπάτι της Φύσης

Η διαδρομή σε οδηγεί στον Αρχαιολογικό χώρο της Χοιροκοιτίας, ενός από τους σημαντικότερους οικισμούς της Νεολιθικής...


Άγιος Νικόλαος - Ξωκλήσι

Ολόασπρη με μπλε λεπτομέρειες και τη θάλασσα από πίσω να ολοκληρώνει το ιδιαίτερα όμορφο θέαμα.