Ζάκυνθος

ΤΑΞΙΔΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Ζάκυνθος
Στη Ζάκυνθο, το καταπράσινο νησί του Ιονίου, μπορεί κάθε καλοκαίρι να συνωστίζονται χιλιάδες τουρίστες, ωστόσο αυτό που κάνει εντύπωση στον επισκέπτη του νησιού είναι το γεγονός ότι δεν θα συναντήσει πουθενά τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, παρά μόνο καταλύματα μικρού ή μεσαίου μεγέθους, καθώς σε όλο το νησί κυριαρχεί μια περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, που δεν επιτρέπει σε κανέναν ιδιώτη ή επιχειρηματία να καταπατήσει το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

Οι συχνές βροχοπτώσεις στο νησί, βοηθούν σημαντικά την ανάπτυξη της χλωρίδας και της πανίδας, ενώ το γενικότερο περιβάλλον της Ζακύνθου έχει καταφέρει να συγκεντρώνει τα βλέμματα όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της διεθνούς κοινότητας, καθώς στις ακτές της βρίσκουν καταφύγιο για την αναπαραγωγή τους σπάνια είδη ζώων, όπως η γνωστή θαλάσσια χελώνα Caretta-caretta και η φώκια Μονάχους-μονάχους, δυο είδη υπό εξαφάνιση, που προστατεύονται τόσο από διεθνείς συμβάσεις, όσο και από την ελληνική νομοθεσία.

Οι θαλάσσιες χελώνες Caretta-caretta προτιμούν τις παραλίες της Μεσογείου για την αναπαραγωγή τους, αλλά κυρίως τη μοναδική παραλία του Λαγανά, στο νότιο τμήμα της Ζακύνθου, όπου σχεδιάζεται από την Ελληνική Πολιτεία και η δημιουργία Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, με αποκλειστικό στόχο την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και την ενημέρωση των τουριστών.

Ο Λαγανάς απέχει μόλις 11 χλμ. από την πόλη και συγκεντρώνει το καλοκαίρι τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, καθώς αποτελεί ιδανικό τόπο διακοπών τόσο για νεαρά άτομα, όσο και για οικογένειες. Από την άλλη, στις δυτικές απόκρημνες παραλίες του νησιού ζει και αναπαράγεται η φώκια Μονάχους-μονάχους που και αυτή προστατεύεται από την Ελληνική νομοθεσία.

Όλα τα χωριά της Ζακύνθου, στο σύνολο τους 44, έχουν καταφέρει να εκσυγχρονιστούν, διατηρώντας, όμως, παράλληλα, και την παραδοσιακή τους μορφή.

Ορισμένες από τις πιο γνωστές τουριστικά περιοχές του νησιού στο νότο είναι το Αργάσι, το Καλαμάκι, οι Αλυκές, ο Αλικανάς, όπως και η παραλία Πλάνου - Τσιλιβί, που έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία.

Στη συνέχεια, προς το βορρά ο επισκέπτης θα συναντήσει επίσης καταπληκτικές παραλίες, όπως το Τραγάκι, τη Κυψέλη, το Γερακαρίο, ενώ το χωριό Βασιλικός συγκλονίζει με την ομορφιά του τους περαστικούς, καθώς διαθέτει ονειρεμένες παραλίες, που προσφέρονται και για πολλά θαλάσσια σπορ, όπως το Πόρτο Ρώμα, τον `Αγιο Νικόλαο, το Πόρτο Ζόρο και τον Γέρακα.

Τέλος, κανείς δεν πρέπει να αφήσει το νησί, χωρίς να έχει περπατήσει πρωτίστως στη Στράτα Μαρίνα, την περίφημη Ρούγα, το εμπορικό κέντρο με τις γραφικές καμάρες και την πλακόστρωτη κεντρική πλατεία του Αγίου Μάρκου, που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση.

 

Σχετικά Άρθρα


Νάξος

Ένα μεγάλο νησί που βρίσκεται στο κέντρο των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου, με επιβλητικούς ορεινούς όγκους και εύφορες...


Βιέννη: Το απόλυτο του κλασικού

Πόλεις σαν το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Βιέννη αποτελούν το κεντρικό νευρικό σύστημα της ευρωπαϊκής ιστορίας που στέλνει...


Λέρος

Το νησί της Λέρου βρίσκεται στα βόρεια Δωδεκάνησα λίγα μίλια νότια της Πάτμου ενώ στα νότια χωρίζεται από μια σχετικά...


Πεκίνο: Κέντρο Παγκόσμιας Σημασί...

Σήμερα το Πεκίνο αποτελεί πολιτιστικό, επιστημονικό, διπλωματικό και πολιτικό κέντρο παγκόσμιας σημασίας.