Εκκλησία Αγίας Σολομωνής

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΦΟΥ / Εκκλησία Αγίας Σολομωνής
Η Εκκλησία μας τη 1 Αυγούστου εορτάζει τη μνήμη της Αγίας Σολομωνής, μητέρας των 7 Μακκαβαίων.

Οι εφτά Μακκαβαίοι αδελφοί μαζί με τη μητέρα τους Αγία Σολομωνή, οδηγήθηκαν στο μαρτύριο επειδή δεν δέχτηκαν να παραβούν την εντολή της νηστείας. 'Ολα τα παιδιά της Αγίας Σολομωνής πέρασαν φρικτά βασανιστήρια για την πίστη τους και ρίχτηκαν σ' ένα τηγάνι με καυτό λάδι.

Οι ειδωλολάτρες προσπάθησαν να βασανίσουν και τη μητέρα τους την Άγια Σολομωνή αλλά αυτή ρίχτηκε μόνη της μέσα στη φωτιά και έτσι ολόκληρη η οικογένεια έγινε θυσία προς το Θεό.

Οι Κατακόμβες της Αγίας Σολομωνής χτίστηκαν αρχικά στην Ελληνιστική περίοδο. Αποτελούνται από μια ανοιχτή αυλή περιτριγυρισμένη από πέντε δωμάτια λαξευμένα στο βράχο, ένα από τα οποία έχει και πηγή.

Το δυτικό δωμάτιο έχει μια αψίδα στο δυτικό τοίχο και υπολείμματα από Χριστιανικές τοιχογραφίες. Είναι σαφές ότι σε κάποια μεταγενέστερη στιγμή είχε γίνει εκκλησία. Η Αγία Σολομωνή ήταν από τις πρώτες που απέρριψε την ειδωλολατρία και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Σολομωνή κρύφτηκε στη σπηλιά για να γλυτώσει από τους διωγμούς των Ρωμαίων. Οι Ρωμαίοι έχτισαν την είσοδο, καταδικάζοντας την σε ένα σκληρό και αργό θάνατο.

Παρόλα αυτά όταν ανοίχτηκε ξανά η είσοδος 200 χρόνια μετά, η Αγία βγήκε ζωντανή. Υπάρχει ένα τεράστιο δέντρο τρεμιθιάς πάνω από την «κατακόμβη», που τα κλαδιά του είναι γεμάτα από χρωματιστά κουρελάκια και κομμάτια υφάσματος βαλμένα εκεί από τους πιστούς σαν προσφορά στη Αγία.

Διεύθυνση Εκκλησίας Αγίας Σολομωνής: Λεωφόρος Αγίου Παύλου, Κάτω Πάφος
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα

Σχετικά Άρθρα


Βυζαντινές Εκκλησίες στην επαρχί...

Η δεύτερη τοπική διαδρομή της επαρχίας της Λευκωσίας είναι στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας.


Μονοπάτι Άγιοι Ανάργυροι – Θαλασ...

Το μονοπάτι ακολουθεί πορεία κατά μήκος της ακτής και καταλήγει στις Θαλασσινές σπηλιές.


Φικάρδου - Εστιατόριο «Αρχοντίδη...

Η διαδρομή ακολουθεί την κορυφογραμμή, προσφέροντας θεαματικές εικόνες της γύρω περιοχής και της Λευκωσίας.


Ψηφιδωτά της Πάφου

Η Πάφος περιέχει σημαντικές κατοικίες με μωσαϊκά δάπεδα του 3ου αιώνα π.Χ.