Μονοπάτι Κακοκέφαλος – Μάντρα του Καμπιού

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΟΟΔΟΥΣ / Μονοπάτι Κακοκέφαλος – Μάντρα του Καμπιού

Το μονοπάτι ξεκινά από σημείο στο χωματόδρομο Μαχαιρά-Κιόνια και καταλήγει στον εκδρομικό χώρο Μάντρα του Καμπιού. Περνά μέσα από πλούσια βλάστηση καθώς και δίπλα από τα ερείπια παλιάς μάντρας από την οποία πιθανόν να πήρε και το όνομά του ο εκδρομικός χώρος Μάντρα του Καμπιού. Προσφέρει πανοραμική θέα της γύρω περιοχής και της πεδιάδας της Μεσαορίας.

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον εκδρομικό χώρο «Κιόνια» και 100 πριν την κορυφή «Κακοκέφαλος», σε υψόμετρο 1235 μέτρων, βρίσκεται η αφετηρία του μονοπατιού μελέτης της φύσης «Κακοκέφαλος–Μάντρα του Καμπιού».

Αρχικά να σε προετοιμάσω λέγοντάς σου ότι το μονοπάτι είναι 5,5 χιλιομέτρων και έχει βαθμό δυσκολίας το 3, δηλαδή είναι στον πιο ψηλό βαθμό δυσκολίας και όχι αδικαιολόγητα!

Μην επιχειρήσεις να το «περπατήσεις» χωρίς να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι κατηφορικό, περνά μέσα από δύσβατες και κακοτράχαλες περιοχές. Σε ορισμένα σημεία περνά πάνω από κατακόρυφους γκρεμούς. Σε άλλα σημεία ακολουθεί τον ποταμό και περνά μέσα από πυκνή χαμηλή βλάστηση.

Υπάρχουν πολλά σημεία θέας, από όπου μπορείς να δείς χωριά της Λάρνακας και της Λευκωσίας.

Λίγο πριν τον τερματισμό, που είναι στον εκδρομικό χώρο «Μάντρα του Καμπιού» και δίπλα από χείμαρρο παραπόταμο του  Πεδιαίου, θα περάσεις από τα ερείπια παλιού δασικού σταθμού.

Μην επιχειρήσεις να κάνεις την διαδρομή από την ανάποδη, δηλαδή από τον εκδρομικό χώρο «Μάντρα του Καμπιού» προς τον Κακοκέφαλο στα Κιόνια. Η διαδρομή αυτή, αυξάνει κατακόρυφα τον βαθμό δυσκολίας και ο τερματισμός είναι αμφίβολος, αν δεν είστε αθλητής του είδους..!!

Το μονοπάτι είναι γραμμικό. Αυτό σημαίνει ότι στον τερματισμό, όποιος και αν είναι αυτός, θα πρέπει να σε αναμένει όχημα, σε αντίθετη περίπτωση θα υποχρεωθείς να κάνεις τη διαδρομή δύο φορές.

Η διαδρομή στο μονοπάτι, έχει να σου προσφέρει πολλά. Εκτός από τη χλωρίδα και τη πανίδα του δάσους θα μπορέσεις να δείς τις αλλαγές στα ηφαιστειογενή πετρώματα του βουνού. Η θέα που θα έχεις αν ξεκινήσεις τη διαδρομή από την τοποθεσία Κακοκέφαλος, είναι μοναδική, την ίδια ώρα που το κελάρυσμα του ποταμού, θα σου κρατά συντροφιά σε μεγάλο μέρος της.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα παπούτσια βουνού για να μην γλιστράς και προμήθεια νερού.

Ένα είναι το σίγουρο, αν καταφέρεις να «δαμάσεις» τον Κακοκέφαλο, θα μπορείς να περηφανεύεσαι για το κατόρθωμά σου και όχι άδικα..!!

Αφετηρία: Χωματόδρομος Μαχαιρά προς Κιόνια, 1 km περίπου πριν από τον εκδρομικό χώρο Κιονιών. Τερματίζει στον εκδρομικό χώρο Μάντρα του Καμπιού

Μήκος Μονοπατιού: 5,5 km

Υπολογίσιμος Χρόνος: 2,5 ώρες

Βαθμός δυσκολίας: 3

Μορφή: Γραμμικό

Διεύθυνση: Περιοχή Μαχαιρά

 

Σχετικά Άρθρα


Τέμενος Τούζλα

Το τέμενος Τούζλα στην παλιά Λάρνακα πίσω από τη Μητρόπολη Κιτίου υπήρξε λατινικός ναός αφιερωμένος στον Τίμιο Σταυρό.


Eκδρομικός χώρος φράγμα Προδρόμο...

Το περιβάλλον είναι μοναδικό καθώς συνδυάζονται όμορφα το τοπίο του υδατοφράκτη με το πράσινο του δάσους.


Δημοτική Παραλία

Μαγική θέα με πολλούς φοίνικες που κάνει πολλούς να την για οικογενειακές βόλτες ή για βόλτες με το ποδήλατο.


Μονοπάτι Καληδόνια

Το μονοπάτι ξεκινά από την πλατεία του Τροόδους περνά από πυκνό δάσος με πεύκα και ακολουθεί πορεία κατά μήκος του Κρύου...