Τέμενος Χαλά Σουλτάν

Αποτελεί τον σημαντικότερο τόπο προσκυνήματος για τους μουσουλμάνους της Κύπρου. Με αλλα λόγια είναι ένα από τα ιερότερα Μουσουλμανικά μαυσωλεία και το επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο. Το τέμενος ανακαινίστηκε το 1816.

Το 2002 περαιτέρω ανακατασκευή έγινε με την υποστήριξη του UNOPS. Αρχαιολογικές ανασκαφές την ίδια χρονιά αποκάλυψαν ότι η περιοχή γύρω από την Αλυκή κατοικήθηκε από τη Νεολιθική εποχή.

Τοποθετημένο 6,5 περίπου χιλιόμετρα από τη Λάρνακα, βλέποντας την Αλυκή, το Χαλά Σουλτάν Τεκέ είναι ο τάφος της Umm Haram, συζύγου του Ouvadas Ibn-as Sami, στρατηγού της Μοαβίας, ο οποίος ήταν ηγέτης της πρώτης Αραβικής εισβολής  στο νησί το 649 π.Χ. Η Umm Haram μόλις αποβιβάστηκε στο νησί σκοτώθηκε επί τόπου κατά την εκστρατεία, όταν έπεσε από το μουλάρι που την μετέφερε.

Το Χαλά Σουλτάν Τεκέ χτίστηκε στο σημείο του θανάτου της αλλά η ακριβής ημερομηνία δεν είναι γνωστή. Στην αρχή ήταν ένας απλός τάφος, ο οποίος αργότερα μετατράπηκε σε τέμενος. Το μνήμα είναι καλυμμένο με πράσινο βελούδινο ύφασμα και προστατεύεται από κιγκλίδωμα. Κάποιοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο τάφος της Umm Haram είναι μονολιθικός τάφος της Προϊστορικής περιόδου (1700 - 1500 π.Χ.). Βάσει του θρύλου, μια από τις πέτρες που τον σκεπάζουν αιωρείται στον αέρα.


Σημείωση: Εν μέρει προσβάσιμο από αναπηρικό καροτσάκι.
Διεύθυνση Τεμένους Χαλά Σουλτάν: Δρομολαξιά, Λάρνακα
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα

Σχετικά Άρθρα


Παραλία Φάρος

Την παραλία αυτή τη χαρακτηρίζουν τα καθαρά κρυστάλλινα νερά της θάλασσας με το γαλαζοπράσινο χρώμα, τα οποία αποκαλύπτουν...


Μονοπάτι Άγιοι Ανάργυροι – Θαλασ...

Το μονοπάτι ακολουθεί πορεία κατά μήκος της ακτής και καταλήγει στις Θαλασσινές σπηλιές.


Μεσαιωνικό Φρούριο Λάρνακας

Το κάστρο που δεσπόζει στο νότιο άκρο του παραλιακού μετώπου του ιστορικού πυρήνα της πόλης της Λάρνακας είναι ένα...


Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων "Φάτσ...

Στο μουσείο το οποίο είναι αρκετά πρωτοποριακό για τα κυπριακά δεδομένα παρουσιάζονται πάνω απο 150 κέρινα ομοιώματα.