Μουσείο Ιστορίας Κυπριακής Νομισματοκοπίας

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΥΣΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ / Μουσείο Ιστορίας Κυπριακής Νομισματοκοπίας

Είναι το μαναδικό στο είδος του στην Κύπρο. Παρουσιάζονται περισσότερα από 500 νομίσματα.

Από το 1995 λειτουργεί στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στην παλιά Λευκωσία το Μουσείο Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας. Στο Μουσείο αυτό εκτίθεται ένα μεγάλο μέρος της νομισματικής συλλογής της Κύπρου.

Μια σύντομη περιήγηση μέσα στους άρτια διαμορφωμένους χώρους του αναβιώνει έντονες μνήμες αναφορικά με την εξέχουσα εμπορική σημασία του νησιού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Το Mουσείο λειτούργησε το 1995 και είναι το μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο. Στη μόνιμη αυτή έκθεση παρουσιάζεται ένα μεγάλο μέρος της Nομισματικής Συλλογής του Iδρύματος. H παρουσίαση των 500 και πλέον νομισμάτων, τα οποία χωρίζονται σε εννέα χρονολογικές περιόδους (23 προθήκες) έχει ως στόχο την προβολή της πολυτάραχης ιστορίας της Kύπρου. H παρουσίαση αρχίζει με τα πρώτα νομίσματα που εκδόθηκαν στο νησί τον 6ο αι. π.X. και φτάνει μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Mε την ίδρυση του Πολιτιστικού Iδρύματος το 1984, η Tράπεζα Kύπρου κληροδότησε στο Ίδρυμα, ανάμεσα σ’ άλλα, μια μικρή συλλογή νομισμάτων της Kύπρου. Τα νομίσματα αυτά αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα της Συλλογής, η οποία σήμερα καλύπτει όλο το φάσμα της κυπριακής νομισματοκοπίας, από την περίοδο των πόλεων-βασιλείων των μέσων του 6ου αιώνα π.Χ. έως και τα σύγχρονα νομίσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ανάμεσα στα νομίσματα της αρχικής συλλογής ήταν και ένα χάλκινο νόμισμα της ρωμαϊκής εποχής, το οποίο δωρήθηκε από ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος. Το νόμισμα αυτό με την επιγραφή ΚΟΙΝΟΝ ΚΥΠΡΙΩΝ, σύμβολο της ένωσης όλων των κατοίκων του νησιού, υιοθετήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου ως το επίσημο έμβλημά της.

Στις προθήκες υπάρχουν σύντομα ιστορικά κείμενα, τα οποία συνοδεύει εποπτικό υλικό. Τα σημαντικότερα νομίσματα κάθε ιστορικής περιόδου εικονίζονται σε μεγένθυνση και όλα τα νομίσματα συνοδεύονται με σύντομες περιγραφές.

Εκπαιδευτικά προγράμματα:

Από την ίδρυση του Μουσείου το 1995, το Πολιτιστικό Ίδρυμα διοργανώνει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους και μαθητές της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Τα προγράμματα έχουν ως στόχο να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μαθητών σε θέματα που αφορούν στα νομίσματα, όπως η ιστορία, η μυθολογία, η κατασκευή και η κυκλοφορία.

Οι οθόνες αφής στο χώρο του Μουσείου παρέχουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να έχουν διαδραστική πρόσβαση σε διαδραστικές πολυμεσικές εφαρμογές, όπως: "Από το ήλεκτρον στο ευρώ. Ένα ταξίδι στην ιστορία του νομίσματος". 

Διεύθυνση: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου Γραφεία Διοίκησης Κτήριο οδού Φανερωμένης 1011 Λευκωσία Κύπρος
Τηλέφωνο: 22677134
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα
Είσοδος: Ελεύθερη

Σχετικά Άρθρα


Παραλία Αρμονία

Το όνομά της, «Αρμονία» εξηγεί απόλυτα την διάθεση που έχει η συγκεκριμένη παραλία και την αίσθηση που σου αφήνει.


Κολόσσι - Μεσαιωνικό Κάστρο

Το μεσαιωνικό κάστρο του Κολοσσιού αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά οχυρωματικά έργα που έχουν σωθεί...


Πολιτισμική Χριστιανική Κύπρος Α...

Η ορθόδοξη πίστη και η πορεία της αυτοκέφαλης Κυπριακής εκκλησίας αναπαριστάται στις τοιχογραφίες της εκκλησίας του...


Μονοπάτι Γ. Ταραμίδη

Το μονοπάτι περνά μέσα από το δάσος Μαχαιρά και προσφέρει πανοραμική θέα προς όλες τις μεριές ανατολικά, βόρεια και δυτικά...