Μονοπάτι Σελλάδι του Καραμανλή - Καννάβια

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΟΟΔΟΥΣ / Μονοπάτι Σελλάδι του Καραμανλή - Καννάβια

Το μονοπάτι σου προσφέρει υπέροχη θέα προς την κοιλάδα Κανναβιών - Αγ.Ειρήνης και μέρος του μονοπατιού περνά μέσα από δάσος με πεύκα. 

Συνδέεται με τα υπόλοιπα μονοπάτια της περιοχής και συγκεκριμένα με τα μονοπάτια Μαδαρή - Σελλάδι του Καραμανλή και Μούττη της Χώρας - Σελλάδι του Καραμανλή.

Το τελευταίο 1,5 km του μονοπατιού είναι κατά μήκος χωματόδρομου όπου μετά γίνεται ασφαλτόδρομος μέχρι το χωριό Καννάβια όπου είναι και το τέλος.

Τα Καννάβια βρίσκονται στην επαρχία Λευκωσίας περίπου 52 χμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Το χωριό είναι κτισμένο στις βόρειες πλαγιές της Μαδαρής, σε μέσο υψόμετρο 800 μέτρων. Τα κύρια γεωργικά προϊόντα είναι τα αμπέλια (οινοποιήσιμες ποικιλίες), φρουτόδεντρα (κυρίως μηλιές), οι πατάτες, οι αμυγδαλιές και λίγα λαχανικά.

Ωστόσο η κύρια έκταση του χωριού περιλαμβάνει κυρίως δασική γη, που αποτελεί μέρος του Δάσους Αδελφοί, το οποίο περιβάλλει το χωριό.

Στα βορειοδυτικά του χωριού (μέσα στα διοικητικά του όρια) σε απόσταση 4 χμ θα βρεις τον εκδρομικό χώρο της Καπουράς κοντά στον ομώνυμο Δασικό Σταθμό. Επίσης τα τελευταία χρόνια, στις παρυφές της Μαδαρής στα νότια του χωριού έχουν χαρακτεί από το Τμήμα Δασών μονοπάτια μελέτης της φύσης τα οποία δέχονται μεγάλο αριθμό περιηγητών.

Η περίεργη ονομασία του χωριού πιθανόν να προήλθε από το γεγονός ότι στη περιοχή καλλιεργείτο σε παλιότερες εποχές το φυτό καννάβιν, ένα από τα κυριότερα είδη καλλιέργειας στη Κύπρο κάποτε.

Το χωριό υφίσταται τουλάχιστον από την εποχή της Φραγκοκρατίας και αναφέρεται από τον Μας Λατρί ότι ήταν βασιλικό Φέουδο. Αναφέρεται δε σε παλαιούς χάρτες ως Cannania.

Το χωριό γνώρισε πληθυσμιακές αυξομειώσεις, το 1891 οι κάτοικοι ήταν 46, το 1901 65, το 1921 85, το 1946 198, το 1960 222, το 1976 317 και το 1982 οι κάτοικοι ήταν 219. Σήμερα ο πληθυσμός του χωριού αποτελείται από 200 κατοίκους περίπου, με μεγάλο αριθμό "αποδήμων" όμως, οι οποίοι επισκέπτονται το χωριό κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η κύρια εκκλησία που θα βρεις στο χωριό είναι αφιερωμένη στη Παναγία Θεοτόκο, και ανήκε σε μοναστήρι που καταστράφηκε τον 18ο αιώνα. Στο χωριό θα βρεις και ακόμα μια εκκλησία του 18-19ου αιώνα αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.

Από τα Καννάβια, ακόμα, κατάγονταν οι πεσόντες αγωνιστές της ΕΟΚΑ Ανδρέας Πατσαλίδης και Χαράλαμπος Πεττεμερίδης. Προς τιμή τους έχει αναγερθεί μνημείο που δεσπόζει του χωριού.

Το χωριό Αγία Ειρήνη

Ιστορία

Η Αγία Ειρήνη είναι ένα όμορφο, μικρό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας. Είναι κτισμένο στο νοτιότερο άκρο και συνάμα στο ψηλότερο σημείο της κοιλάδας της Ελιάς. Από την Αγία Ειρήνη, μπορείς να απολαύσεις την υπέροχη θέα προς την καταπράσινη Μαδαρή ή ακολουθώντας το Μονοπάτι της Φύσης που έχει ως αφετηρία την καρδιά του χωριού, τη μαγευτική θέα προς τον κόλπο της Μόρφου.

Πρόκειται για ένα χωριό με πλούσια βλάστηση και λιγοστές καλλιέργειες. Ξεχωριστή ομορφιά στην Αγία Ειρήνη χαρίζει το δάσος Αδερφοί, όπου κυριαρχεί η τραχεία πεύκη. Εκτός όμως από την τραχεία πεύκη, ξεχωριστό χρώμα προσφέρουν στην Αγία Ειρήνη και τα άλλα είδη χλωρίδας, ανάμεσά τους οι τρεμιθιές, οι λατζιές και οι ανδρουκλιές.

Εθνική προσφορά

Οι παλαιότεροι κάτοικοι της Αγίας Ειρήνης έχουν να σου αφηγηθούν πολλά για τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959. Το χωριό, εξαιτίας του βουνίσιου ανάγλυφού του, ήταν ιδανικό μέρος για ανταρτοπόλεμο. Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι του χωριού που πρόσφεραν τη βοήθεια τους στους αγωνιστές που αναζητούσαν καταφύγιο στην περιοχή. Όπως υπογραμμίζει και ο Καρούζης, ένα από τα περιστατικά που έμειναν έντονα χαραγμένα στη μνήμη των κατοίκων του χωριού είναι η μάχη των Σπηλιών. Τότε, ο Γρηγόρης Αυξεντίου ζήτησε προστασία στην Αγία Ειρήνη.

Πληθυσμός

Η Αγία Ειρήνη είναι ένα μικρό πληθυσμιακά χωριό. Είναι ένα από τα χωριά της επαρχίας Λευκωσίας που πλήγηκαν σημαντικά από την αστυφιλία. Από το 1881 έως και το 2001, το χωριό γνώρισε πληθυσμιακή αύξηση.

Ετοιμάστε διάθεση, λοιπόν, και ξεκινήστε! Αξίζει μια γνωριμία με τα όμορφα χωριουδάκια μας!!

Αφετηρία:Το Σελλάδι του Καραμανλή στο δρόμο από Σαράντι προς Σπήλια

Μήκος μονοπατιού: 3 km

Υπολογίσιμος Χρόνος: 1,5 ώρα

Βαθμός δυσκολίας: 3

Μορφή: Γραμμικό


Διεύθυνση: Περιοχή Μαδαρής, Οροσειρά Τροόδους


Σχετικά Άρθρα


Αρχαιολογικό Μουσείο Αρσινόης- Π...

Το Τοπικό Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης βρίσκεται στην Πόλη της Χρυσοχούς, 40 περίπου χιλιόμετρα βορείως της Πάφου.


Δημοτικό Μουσείο "Θάλασσα", Αγία...

Βρίσκεται στο κέντρο της Αγίας Νάπας κοντά στην πλατεία και παρουσιάζει διάφορα εκθέματα από την θαλάσσια ζωή της Κύπρου...


Πλατάνια

Ο εκδρομικός χώρος Πλατάνια πνιγμένος μέσα στο πράσινο βρίσκεται κοντά στον δασικό σταθμό Πλατανιών στον δρόμο Κακοπετριάς...


Αρχαγγέλου Μιχαήλ - Μονάγρι

Είναι πετρόκτιστη και θεωρείται από τις ομορφότερες εκκλησίες που έχει το νησί.