Αγροτικό Μουσείο Στενής

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΥΣΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΦΟΥ / Αγροτικό Μουσείο Στενής

Κατεβαίνοντας μια πετρόκτιστη σκάλα, θα βρεθείς στην είσοδο του μουσείου της Στενής. «Αυτό το μουσείο είναι αφιερωμένο στους άνδρες, γυναίκες και παιδιά που έζησαν σε αυτό το χωριό κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων, από την ημέρα της δημιουργίας του μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», γράφει η επιγραφή.

Γεωργικά εργαλεία περασμένων αιώνων, οικιακά σκεύη και παραδοσιακές φορεσιές, φορέματα αυθεντικά, βρακιά της τότε εποχής, ακόμα και ένα νυφικό που κάποια Στενιώτισσα το είχε φορέσει στο γάμο της πριν 100 τόσα χρόνια. Όλα βγαλμένα από τα σεντούκια των γιαγιάδων του χωριού. Ανάμεσά τους και τα στέφανα κάποιου ανδρογύνου που έζησε στη Στενή πριν 200 χρόνια. Τα στέφανα από ελιά που είναι δεμένα με κόκκινη βαμβακερή κλωστή, ήταν κτισμένα μέσα στον τοίχο του σπιτιού τους και τα βρήκαν οι εργάτες κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ανάπλαση του χωριού.

Το χωριό Στενή απέχει μόνο 5 χλμ από την Πόλη Χρυσοχούς. Το χωριό έχει παραδοσιακό χαρακτήρα και είναι πολύ όμορφο. Βρίσκεται στο δρόμο προς Σταυρό της Ψώκας και μπορεί να συνδυαστεί με εξορμήσεις στην περιοχή. Το Μουσείο βρίσκεται στο σύμπλεγμα των νέων κοινοτικών κτιρίων, τα οποία είναι κτισμένα σε παραδοσιακό στυλ.

Αποτελείται από προθάλαμο, όπου βρίσκει κανείς αντίτυπα του οδηγού του Μουσείου με επεξηγήσεις για όλα τα εκθέματα στην Αγγλική και Ελληνική γλώσσα και από ένα δωμάτιο, όπου βρίσκονται τοποθετημένα τα εκθέματα με τέτοιο τρόπο, ώστε η χρήση τους να είναι κατανοητή στον επισκέπτη. Υπάρχουν διάφορες γωνιές, όπως η γωνιά των αγροτικών ασχολιών με όλα τα εργαλεία. Οι βάσεις πάνω στις οποίες είναι τοποθετημένα τα εργαλεία είναι έξυπνα σχεδιασμένες - από τον ίδιο τον κοινοτάρχη- ώστε να μπορεί ο επισκέπτης ενώ στέκεται μπροστά τους, να βλέπει και τα αντικείμενα που βρίσκονται πίσω τους, πάνω στον τοίχο. Στο μουσείο υπάρχει πρόσβαση για αναπήρους (ράμπα), καθώς και αποχωρητήρια  αναπήρων.

Το μουσείο αυτό μπορεί να είναι πολύ αντιπροσωπευτικό της αγροτικής ζωής στην Κύπρο για την περίοδο 1800 μέχρι και 1945 και θα ήταν καλό να συμπεριληφθεί στα έντυπα του οργανισμού και σε προγράμματα εκδρομών. Αποτελεί στολίδι για την περιοχή και πιστεύω πως σε συνδυασμό με τα γύρω χωριά της περιοχής τα οποία έχουν εξωραϊστεί μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες Κυπρίους και ξένους.


 

Διεύθυνση: Χωριό Στενή, Επαρχία Πάφου
Τηλέφωνο: 99 625 004
Φαξ: 357 26 352 020
Περίοδος Λειτουργίας:Ολόχρονα
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: info@steni.org.cy
Ιστοσελίδα: www.steni.org.cy

Σχετικά Άρθρα


Πάρκο Αθαλάσσας (νοτιοδυτική είσ...

Ο «πράσινος πνεύμονας» μιας ραγδαία αναπτυσσόμενης πόλης με ελάχιστους χώρους πρασίνου, της Λευκωσίας


Μοναστήρια της Κύπρου -3

Κατα την περίοδο της εικονομαχίας ο μοναχισμός στην Κύπρο αυξήθηκε ιδιαίτερα κυρίως λόγω του ότι οι κάτοικοι του νησιού...


Κοιλάδα Διαρίζου Διαδρομή Κρασιο...

Η κοιλάδα Διαρίζου βρίσκεται στα δυτικά-νοτιοδυτικά του όρους Τροόδους και περιλαμβάνει αρκετούς τύπους βιότοπων σε μια...


Ιερά Μονή Μαχαιρά

Η Ιερά Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά βρίσκεται κτισμένη στο Τροόδος κάτω από το βουνό του Μαχαιρά στα πόδια του οποίου...