Μονοπάτι Μαδαρή – Σελλάδι του Καραμανλή

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΟΟΔΟΥΣ / Μονοπάτι Μαδαρή – Σελλάδι του Καραμανλή

Το μονοπάτι παρουσιάζει εξαιρετική θέα προς την οροσειρά του Τροόδους, τον Κόλπο της Μόρφου αλλά και την πεδιάδα της Μεσαορίας. 

Η Μεσαορία είναι μεγαλύτερη πεδιάδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανάμεσα στα όρη Τρόοδος και Πενταδάκτυλος. Το όνομά της σε περίπτωση που δεν το γνώριζες, σημαίνει "η περιοχή ανάμεσα στα όρη".

Στην πεδιάδα αυτή έδωσε την τελευταία του μάχη και ηττήθηκε από τον Περσικό στρατό ο βασιλιάς της Αμμοχώστου Ονήσιλος κατά την Ιωνική Επανάσταση.

Η Μεσαορία έχει πλάτος 65 περίπου χιλιόμετρα και μήκος 35 περίπου χιλιόμετρα, τη διαρρέουν οι δυο μεγαλύτεροι ποταμοί της Κύπρου ο Πεδιαίος και ο Γιαλιάς.

Σήμερα η πεδιάδα βρίσκεται στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής δημοκρατίας. Εντούτοις, μέχρι την Τούρκικη εισβολή του 1974 θεωρούνταν ο σιτοβολώνας της Κύπρου, αφού στο μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργούνταν σιτάρι και κριθάρι.

Γεωλογικά η κοιλάδα της Μεσαορίας αποτελείται από ασβεστιτικούς ψαμμίτες, απολιθωματοφόρες μάργες και αποθέσεις αμμοχαλίκων. Πριν 120 χιλιάδες χρόνια μάθε ότι η περιοχή ήταν θάλασσα και με τα χρόνια με τις προσχώσεις του Τρόοδος και του Πενταδάχτυλου δημιουργήθηκε η σημερινή κοιλάδα.

Η διαδρομή του μονοπατιού, λοιπόν, σε περνά μέσα από το δάσος και από ένα σημείο και μετά, γύρω στο μέσο, το σκηνικο αλλάζει και εμπλουτίζεται με πανέμορφα κέδρα.

Το μονοπάτι συνδέεται με τα υπόλοιπα μονοπάτια της περιοχής και συγκεκριμένα τα μονοπάτια Μαδαρή-Δόξα σοι ο Θεός, Τεισιά της Μαδαρής, Μούττη της Χώρας -Σελλάδι του Καραμανλή και Σελλάδι του Καραμανλή - Καννάβια. Μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου 2 km, συνδέεται με το μονοπάτι Λαγουδερά – Αγρός.

Πρόσβαση στην αφετηρία μπορείς να αποκτήσεις με όχημα από τον δρόμο Χαντριών - Πολυστύπου. Τα τελευταία 800m του δρόμου πρόσβασης είναι πολύ ανώμαλος και απόκρυμνος χωματόδρομος οπότε σου συνιστώ μεγάλη προσοχή!

Αφετηρία: Σημείο κοντά στο πυροφυλάκιο Μαδαρής

Μήκος Μονοπατιού: 3,5 km

Υπολογίσιμος Χρόνος: 1,5 ώρα

Βαθμός δυσκολίας: 3 (δύσκολη κατηφορική διαδρομή)

Μορφή: Γραμμικό


Διεύθυνση: Περιοχή Μαδαρής, Οροσειρά Τροόδους


Σχετικά Άρθρα


Λουτρά Ομεριέ

Ξένες δυνάμεις πολύ συχνά έβαζαν στο μάτι την Κύπρο κυρίως λόγω της στρατηγικής της θέσης, στο σταυροδρόμι των τριών...


Λιμάνι Αμαθούντας

Αρχικά ήταν μικρή πολίχνη χτισμένη σε οχυρό λόφο δίπλα στη θάλασσα και περίπου τον 8ο αιώνα π.Χ. κτίστηκε το λιμάνι.


Βυζαντινή Εκκλησία Αγίας Παρασκε...

Αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές εκκλησίες της Κύπρου.


Βασιλικό Παρεκκλήσι

Το «Βασιλικό Παρεκκλήσι» της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, στο...