Λουτρά Ομεριέ

Ξένες δυνάμεις πολύ συχνά έβαζαν στο μάτι την Κύπρο κυρίως λόγω της στρατηγικής της θέσης, στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων και τα Λουτρά Ομεριέ αποτελούν απόδειξη του περάσματος κατακτητών στο νησί.

Τα Λουτρά Ομεριέ είναι χτισμένα στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, δίπλα στο τέμενος Ομεριέ και όχι μακριά από την Αρχιεπισκοπή. Χτίστηκαν μεταξύ 1570 - 1571 ως δωρεά του Λαλά Μουσταφά Πασά προς την πόλη αφ' ότου η Κύπρος έπεσε στα χέρια των Οθωμανών. Το συγκρότημα λουτρών ήταν αφιερωμένο στον Χαλίφ Ομάρ και η περιοχή έγινε γνωστή ως "Ομεριέ".

Η είσοδος στη νότια πλευρά του κτιρίου οδηγούσε αρχικά σε ένα μικρό προαύλιο και ύστερα στην αίθουσα υποδοχής. Η αίθουσα υποδοχής έχει μια θολωτή στέγη και μια οκταγωνική δεξαμενή στη κέντρο. Πίσω από την αίθουσα υποδοχής βρίσκονται δύο δωμάτια μεσαίας θερμοκρασίας και πίσω απ΄αυτά το θερμό θολωτό δωμάτιο.

Τα Λουτρά ακόμη χρησιμοποιούνται και μετά την πρόσφατη ανακαίνισή τους. Έχουν γίνει ένα δημοφιλές σημείο ξεκούρασης στη Λευκωσία. Το 2006 βραβεύτηκαν με το Βραβείο" Europa Nostra" για τη Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς.


Τηλ.: +357 22 460 570,  +357 22 750 550, Φαξ: +357 22 751 727
Διεύθυνση: Πλατεία Τιλλιρίας, Λευκωσία
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα
Ιστοσελίδα: www.hamambaths.com

Σχετικά Άρθρα


Μονοπάτι Εκδρομικός χώρος Ν. Δ. ...

Το σίγουρο είναι ότι θα σε χαλαρώσει και θα σου προσφέρει ένα άνετο περίπατο μακριά από την φασαρία της πόλης.


Ποταμός Λιοπετρίου

Ο ποταμός βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της επαρχίας Αμμοχώστου. Είναι ουσιαστικά σαν ένα «φιόρδ».


Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού

Στο Μουσείο εκτίθενται ευρήματα που καλύπτουν όλη την αρχαιότητα, από την 10η χιλιετία π.Χ. μέχρι και το τέλος της...


Μουσείο Μυκηναϊκού Αποικισμού

Πρόκειται για οχυρωμένο οικισμό της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, κτισμένο σε μια μικρή χερσόνησο, που συνδέεται με τη μόνιμη...