Τέμενος Τούζλα

Το τέμενος Τούζλα στην παλιά Λάρνακα πίσω από τη Μητρόπολη Κιτίου υπήρξε λατινικός ναός αφιερωμένος στον Τίμιο Σταυρό.

Κάποτε ήταν Βυζαντινή εκκλησία και έγινε τέμενος μετά την Οθωμανική κατοχή του 1571. Πριν από αυτό, ήταν η Καθολική εκκλησία του Αγίου Σταυρού (S. Croce) και χτίστηκε στο 12ο ή 13ο αιώνα. Αυτή η εκκλησία μπορεί να χτίστηκε για Ορθόδοξη, τύπου Βασιλική, αλλά ένας από τους τρεις χαρακτηριστικούς διαδρόμους της κατεδαφίστηκε.

Η Βυζαντινή της προέλευση επιβεβαιώνεται από τις πρόσφατα ανακαλυμμένες Βυζαντινές τοιχογραφίες. Oι τοιχογραφίες στο νάρθηκα [δυτικό μέρος ή πρόναος], είναι δυστυχώς αρκετά κατεστραμμένες και έχουν ως θέμα το μαρτυρικό κύκλο του Αγίου Γεωργίου.

Χρονολογικά οι τοιχογραφίες αυτές τοποθετούνται σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά το τελευταίο τέταρτο του 15ου ή αρχές του 16ου αιώνα.

Ο μιναρές χτίστηκε στη βάση του καμπαναριού. Απέναντι από το τέμενος υπάρχει μια κομψή πέτρινη βρύση από την Ενετική περίοδο (1489-1570).

Ιστορικές πηγές δείχνουν ότι το κτίριο του Ενετού κυβερνήτη βρισκόταν εκεί κοντά.

Το Τέμενος Τούζλα βρίσκεται στο παλιό κομμάτι της Λάρνακας πίσω από τα ερείπια του αρχαίου Κιτίου και είναι ένα από τα παλιότερα κτίρια της πόλης.


Διεύθυνση Τεμένους Τούζλα: Λάρνακα
Ώρες Λειτουργίας: Οποιαδήποτε λογική ώρα και όταν δεν υπάρχει προσευχή.
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα

Σχετικά Άρθρα


Κακομάλλης

Πολλοί λένε ότι ο Κακομάλλης αποτελεί πνεύμονα ζωής της ευρύτερης περιοχής αλλά και την μεγάλη μας ελπίδα ως ένας...


Γενική Διαδρομή -2

Στην βόλτα τους αυτή οι επισκέπτες έχουν τη ευκαιρία να επισκεφθούν όχι μόνο εκκλησίες και μονές των βυζαντινών χρόνων και...


Παραλία Κρύο Νερό

Αποτελεί μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού με καταγάλανα, καθαρά νερά, που κάνει το μυαλό να ταξιδεύει και να...


Εκδρομικός χώρος Άγιοι Ανάργυροι

Αυτό που τον κάνει να διαφέρει σε σχέση με άλλους εκδρομικούς χώρους είναι πως ενώ είναι μικρός, ο τρόπος που είναι...