Μεσαιωνικό Φρούριο Λάρνακας

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΥΣΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ / Μεσαιωνικό Φρούριο Λάρνακας

Το κάστρο που δεσπόζει στο νότιο άκρο του παραλιακού μετώπου του ιστορικού πυρήνα της πόλης της Λάρνακας είναι ένα οθωμανικό οικοδόμημα του 1625μ.Χ., όπως μαρτυρά και η σχετική επιγραφή που βρίσκεται πάνω από την είσοδο.

Το κάστρο κτίστηκε αρχικά στα τέλη του 14ου αιώνα μ.Χ. από το Λουζινιανό βασιλιά της Κύπρου Ιάκωβο Α΄(1382-1398). Αποτελούσε μέρος της αλυσίδας των αμυντικών έργων που έγιναν τότε για να επιτηρούν και να προστατεύουν τη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού που απλώνεται από τον κόλπο της Πύλας και φτάνει μέχρι τον κόλπο του Ακρωτηρίου στη Λεμεσό.

Το κάστρο της Λάρνακας χρονολογείται από την εποχή του Μεσαίωνα και με τις διάφορες επεκτάσειςκατά την εποχή της Τουρκοκρατίας πήρε την σημερινή του μορφή. Μετατράπηκε σε φυλακή από τους Βρεττανούς τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης τους. Τώρα στεγάζει το Τοπικό Μεσαιωνικό Μουσείο και το καλοκαίρι στην αυλή του διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις από το Δήμο Λάρνακας.

Η αρχική μορφή του Κάστρου δεν είναι γνωστή. Κάποια τμήματα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής του φάσης ενσωματώθηκαν στο οθωμανικό κτίριο και είναι ορατά στο νότιο και ανατολικό τμήμα του κάστρου.

Κατά την ενετοκρατία το κάστρο ενισχύθηκε, μέσα στα πλαίσια της αναβάθμισης του ρόλου του λιμανιού της Λάρνακας όχι μόνο σε σχέση με το εμπόριο άλατος αλλά και με το εμπόριο άλλων προϊόντων από και προς τη γειτονική συροπαλαιστινιακή ακτή και, φυσικά, με τη Δύση.

Προς το τέλος της ενετοκρατίας και εν όψει της οθωμανικής επίθεσης (1570), οι Βενετοί επέλεξαν να αμυνθούν στον άξονα Αμμοχώστου-Λευκωσίας-Κερύνειας, εγκαταλείποντας μάλλον το κάστρο της Λάρνακας. Αναφέρεται μάλιστα ότι οι Οθωμανοί αποβιβάστηκαν κοντά στο κάστρο και επέλεξαν το λιμάνι της Λάρνακας ως βάση του στόλου τους.

Το κάστρο ανοικοδομήθηκε στα 1625 από τους Οθωμανούς, αφού είχε στο μεταξύ ερειπωθεί, και εξοπλίστηκε με τηλεβόλα, ενώ σε αυτό έδρευε μια μικρή φρουρά από γενίτσαρους. Από τα μέσα τουλάχιστον του 18ου αιώνα όμως, το κάστρο παρήκμασε και ο κύριος του ρόλος ήταν η ρίψη χαιρετιστήριων βολών προς τα διερχόμενα πλοία.

Από τις αρχές της αγγλοκρατίας το κάστρο χρησιμοποιείτο ως αστυνομικός σταθμός και φυλακή, μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα. Η δυτική αίθουσα του ισογείου χρησιμοποιήθηκε από τους Άγγλους για εκτελέσεις καταδίκων δι’ απαγχονισμού. Από το 1948 λειτούργησε ως Επαρχιακό Μουσείο Λάρνακας, μέχρι το 1969, οπότε εγκαινιάστηκε το σημερινό Επαρχιακό Μουσείο.

Διεύθυνση: Λεωφόρος Αθηνών (παραλιακός δρόμος)
Τηλέφωνο: 24304576

Σχετικά Άρθρα


Μονοπάτι Κάμπος του Λιβαδιού

Το μονοπάτι περνά μέσα από τον εκδρομικό χώρο Κάμπος του Λιβαδιού και συνδέεται με τα μονοπάτια Μνήματα Πισκόπων και...


Αρχαιολογικός Χώρος Αμαθούντας

Στην ευρύτερη περιοχή της Αμαθούντας έχουν εντοπιστεί ίχνη ανθρώπινης παρουσίας ήδη από τα Νεολιθικά χρόνια.


Τροοδίτισσα, Ξεροκόλυμπος

Μόλις λίγο πρίν από το μοναστήρι της Τροοδίτισσας στον δρόμο Πλατρών-Πρόδρομου και σε απόσταση 6km από τις Πλάτρες...


Ποταμός Λιοπετρίου

Ο ποταμός βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της επαρχίας Αμμοχώστου. Είναι ουσιαστικά σαν ένα «φιόρδ».