Σημεία Βυζαντινής Τέχνης -1

Οι πρώτοι Χριστιανικοί αιώνες και η τέχνη τους έφτασαν σε μας μέσα από τα ψηφιδωτά τριών εκκλησιών. Η Βυζαντινή Τέχνη είναι σκορπισμένη παντού στην Κύπρο και η πολύ καλή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δείγματα αυτής της τέχνης (κυρίως οι τοιχογραφίες) αναδεικνύουν την Κύπρο ως ένα κέντρο μελέτης της.

Η βυζαντινή τέχνη έκανε την εμφάνιση της στο νησί από το 726-843 μ.Χ αν και εξαιτίας της εικονομαχίας το πιο κύριο μνημείο που σώθηκε είναι ο διάκοσμος του ανατολικού τρούλου της πεντάτρουλης εκκλησίας στην επαρχία της Πάφου και συγκεκριμένα στη Γεροσκήπου. Από τον 10ον αιώνα και μέχρι σήμερα η βυζαντινή τέχνη άνθισε αλλά και διατηρήθηκε.

Όλα τα πιο κάτω προτεινόμενα μνημεία αυτής της διαδρομής θεωρούνται κύρια αλλά στην Περιστερώνα μπορείτε να εξερευνήσετε την άλλη πεντάτρουλη εκκλησία (υπάρχουν μόνο δύο). Είναι εκπληκτικό ότι μολονότι η Κύπρος κατακτήθηκε από πολλούς λαούς εντούτοις όχι μόνο διατήρησε τα μνημεία αλλά και εξακολούθησε να δημιουργεί κι άλλα τα οποία είχαν κάποιες μονάχα επιδράσεις από τους κατακτητές

Μπορείτε να δείτε τα εξής Μνημεία: Περιστερώνα η Εκκλησία των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα, Μονή Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη, Μονή του Κύκκου στον Κάμπο, Μονή Χρυσορογιάτισσας στην Πάνω Παναγιά, Μονή Αγίου Νεοφύτου στην Τάλα, Εκκλησία Παναγίας Χρυσελαιούσας στην Έμπα, Εκκλησία Αγίας Κυριακής στην Πάφο, Εκκλησία Αγίας Παρασκευής στη Γεροσκήπου, Εκκλησία Αγίας Σοφίας στην Τίμη, Εκκλησία Παναγίας Καθολικής στα Κούκλια, Εκκλησία Αγίου Ευσταθίου στο Κολόσσι, Μονή Τιμίου Σταυρού στο Σταυροβούνι, Βασιλικό παρεκκλήσι στα Πυργά και εκκλησίες των Αγίου Γεωργίου και Αγίου Δημητριανού στο Δάλι.

Σημείο Εκκίνησης της Διαδρομής: Εκκλησία Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα, Περιστερώνα
Τέρμα Διαδρομής: Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων, Πέρα Χωρίο
Συνολική Απόσταση: 280 χιλιόμετρα

Σχετικά Άρθρα


Παραλία Νησί

Αποτελεί μια από τις πιο κοσμοπολίτικες παραλίες για μπάνιο.


Παραλία Περνέρα

Η Περνέρα έχει μήκος 350 μέτρα και βρίσκεται στην Αγία Νάπα μεταξύ των παραλιών Βαθιά Γωνιά και Κατσάρκα.


Παραλία Κάππαρης

Είναι η πιο μακρινή από τις παραλίες της ελεύθερης Αμμοχώστου, έχει βασικές ανέσεις και είναι πολύ δημοφιλής στους...


Γούρρι Μονοπάτι της Φύσης

Ειδικό ενδιαφέρον σ΄αυτή τη διαδρομή παρουσιάζει η εγχώρια χλωρίδα και οι παραδοσιακές πεζούλες.