Ψηφιδωτά της Πάφου

Η Πάφος περιέχει σημαντικές κατοικίες με μωσαϊκά δάπεδα του 3ου αιώνα π.Χ.

Τα ψηφιδωτά πατώματα αυτών των επαύλεων ευγενών χρονολογούνται από τον 3ο μέχρι τον 5ο αιώνα ΜΧ και συμπεριλαμβάνονται στα καλύτερα της ανατολικής Μεσογείου. Τα ψηφιδωτά ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1962 από ένα αγρότη που όργωνε το χωράφι του και απεικονίζουν κυρίως σκηνές από την Ελληνική μυθολογία.

Τα ψηφιδωτά του Σπιτιού του Διονύσου απεικονίζουν το Θεό του κρασιού, ενώ το Σπίτι του Θησέα πήρε το όνομα του από τα ψηφιδωτά που έδειχναν τον αρχαίο Έλληνα ήρωα να κραδαίνει ένα ρόπαλο εναντίον του Μινώταυρου.

Πολλές άλλες υπέροχες σκηνές βρίσκονται και στα υπόλοιπα σπίτια όπως αυτό του Αίαντα, το σπίτι του Ορφέα και το σπίτι των τεσσάρων εποχών. Τα ψηφιδωτά καλύπτονται από την Πολιτιστική Διαδρομή της Αφροδίτης.

Η Οικία του Διονύσου
Ο διάκοσμος των ψηφιδωτών και οι μυθολογικές συνθέσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της αναστηλωμένης αυτής ρωμαϊκής έπαυλης, η οποία χρονολογείται από τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. Η έπαυλη ονομάζεται "Οικία του Διονύσου" χάρη στις πολλές αναπαραστάσεις του Διονύσου, του θεού του κρασιού. Ανήκε πιθανότατα σε κάποιο μέλος της ρωμαϊκής κυβερνητικής τάξης ή σε κάποιον πλούσιο κάτοικο της Πάφου.

Η Έπαυλη του Θησέα
Τα ψηφιδωτά της Έπαυλης του Θησέα βρίσκονται κοντά στην Οικία του Διονύσου και χρονολογούνται από τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τον εξαιρετικού ενδιαφέροντος γεωμετρικό διάκοσμο καθώς και μυθολογικές αναπαραστάσεις. Αξίζει κανείς να δει τα ψηφιδωτά που απεικονίζουν τον Θησέα να σκοτώνει τον Μινώταυρο και τη γέννηση του Αχιλλέα.

Έπαυλη του Αιώνα
Τα ψηφιδωτά της Έπαυλης του Αιώνα χρονολογούνται από τον τέταρτο αιώνα μ.Χ. και βρίσκονται κοντά στα ψηφιδωτά του Διονύσου και του Θησέα. Οι πέντε σκηνές της μυθολογίας που αξίζει κανείς να δει είναι εκείνες που αναπαριστούν το λουτρό του Διονύσου, τη Λήδα και τον Κύκνο, το διαγωνισμό ομορφιάς μεταξύ της Κασσιόπειας και των Νηρηίδων, τον Απόλλωνα και το Μαρσύα και, τέλος, τη θριαμβευτική πομπή του Διονύσου.

Οικία του Ορφέα
Τα ψηφιδωτά της έπαυλης αυτής ανήκουν στον τρίτο αιώνα μ.Χ. και βρίσκονται δυτικά της Έπαυλης του Θησέα. Υπάρχουν τρεις αναπαραστάσεις της μυθολογίας που αξίζει κανείς να δει και είναι εκείνες που απεικονίζουν τον Ορφέα με τη λύρα του, τον Ηρακλή και το λιοντάρι της Νεμέας και την Αμαζόνα.

Οικία των τεσσάρων εποχών
Η έπαυλη αυτή βρίσκεται βόρεια της Οικίας του Ορφέα. Ονομάστηκε έτσι από το ψηφιδωτό που απεικονίζει την προσωποποίηση των τεσσάρων εποχών, το οποίο χρονολογείται από το πρώτο μισό του τρίτου αιώνα μ.Χ.

Εν μέρει προσβάσιμο από αναπηρικό καροτσάκι.

Τηλ.: +357 26 306 217
Διαπίστευση: Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ
Διεύθυνση Ψηφιδωτών της Πάφου: Κάτω Πάφος, Πάφος
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα

 

Σχετικά Άρθρα


Μονοπάτι Δασοβοτανικού Κήπου

Ο Δασοβοτανικός κήπος Αθαλάσσας σχεδιάστηκε και εγκαταστάθηκε από τον κλάδο Ερευνών του τμήματος Δασών.


Πλατάνια

Ο εκδρομικός χώρος Πλατάνια πνιγμένος μέσα στο πράσινο βρίσκεται κοντά στον δασικό σταθμό Πλατανιών στον δρόμο Κακοπετριάς...


Παραλία Κατσαρκά

Η παραλία Κατσαρκά θεωρείται ιδανικό σημείο για μπάνιο από τους λουόμενους.


Περσεφόνη Μονοπάτι της Φύσης

Υπάρχουν υπέροχες εικόνες προς το τέλος της διαδρομής, κοντά στα Μακριά Κοντάρκα.