Αγία Βαρβάρα - Ασπράδι Μονοπάτι της Φύσης

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ / Αγία Βαρβάρα - Ασπράδι Μονοπάτι της Φύσης
Προσφέροντάς σου θαυμάσια θέα προς τον κάμπο της Μεσαορίας, τη Λάρνακα και τη Λευκωσία, η διαδρομή αυτή συνδέεται με το μονοπάτι Σταυροβούνι - Αγγλισίδες.

Γνωρίστε τις Αγγλισίδες

Το όμορφο χωριό Αγγλισίδες είναι κτισμένο 17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Λάρνακας. Οι Αγγλισίδες βρίσκονται στη δυτική πλευρά της Λάρνακας, ανάμεσα στην πόλη της Λάρνακας και την Κοφίνου, αλλά και στη νότια πλευρά του Σταυροβουνίου. Πρόκειται για ένα χωριό όπου θα νιώσεις αμέσως να κυριαρχεί το χρώμα της ελιάς, κάτι που συμβαίνει από τα πολύ παλιά χρόνια. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις ομορφιές που σου προσφέρει απλόχερα το χωριό, κατέχει η αιωνόβια ελιά που εδώ και 700 χρόνια στέκει σαν άγρυπνος φρουρός στη γη των Αγγλισίδων.

Οι Αγγλισίδες είναι ένα χωριό που γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη, τόσο λόγω της γεωγραφικής του θέσης όσο και των έργων που έγιναν και προγραμματίζονται να γίνουν. Στο χωριό αυτό παραδοσιακά και μοντέρνα στοιχεία συνυπάρχουν, αφού στις Αγγλισίδες συναντάς τόσο γειτονιές με σπίτια μοντέρνας αρχιτεκτονικής όσο και γειτονιές με σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Ιστορικά στοιχεία /Ονομασία

Παρατηρώντας κανείς παλιούς χάρτες, θα βρει σημειωμένο το χωριό με διάφορες ονομασίες. Από αυτό ο Καρούζης συνάγει πως το χωριό ήταν σίγουρα μεσαιωνικό. Η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια προσθέτει πως το χωριό ήταν σημειωμένο στους παλιούς χάρτες ως «Elisides».

Για την ονομασία του χωριού θα ακούσεις διάφορές εκδοχές με γνωστότερες τις ακόλουθες:

· Η πρώτη εκδοχή, η οποία προέρχεται από τον Σίμο Μέναρδο και διασώζεται στη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, συνδέει το όνομα του χωριού με τη λέξη «εγκλείστρα», το ασκητήριο του μοναχού. Αυτή η ερμηνεία δικαιολογεί γιατί το όνομα του χωριού είναι γραμμένο και ως εξής: «Αγκλεισίδες».

· Η δεύτερη εκδοχή, η οποία παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Σχολείου Αγγλισίδων*, αναφέρει πως το χωριό οφείλει την ονομασία του στην ύπαρξη πολλών υπόγειων εκκλησιών. Και αυτή η εκδοχή όπως και η προηγούμενη, αλλάζει την ορθογραφία του χωριού, μετατρέποντας το πρώτο «ι» σε «η».

· Μια άλλη εκδοχή που αναφέρεται και αυτή στην προαναφερόμενη ιστοσελίδα συσχετίζει την ονομασία του χωριού με έναν άγγλο επισκέπτη που καθώς περπατούσε στα βουνά του χωριού έχασε τη γυναίκά του. Τότε άρχισε να την ψάχνει, ρωτώντας τους χωριανούς «Άγγλις ί(δ)ες» εννοώντας «Είδες καμιά Αγγλίδα;». Αυτή η ιστορία διαδόθηκε από ένα πλανόδιο έμπορο που πήγαινε σε ένα καφενείο της Λάρνακας και αφηγούταν αυτή την ιστορία. Όσοι άκουσαν την ιστορία έλεγαν καθώς έψαχναν τον προαναφερόμενο πλανόδιο «Πού είναι εκείνος από το «Άγγλις ίδες;».

Πληθυσμός-Ανάπτυξη

Οι Αγγλισίδες είναι μια κοινότητα που ακολουθεί ανοδική πορεία ανάπτυξης, γεγονός που συνδέεται και με μια σταθερά αυξανόμενη πληθυσμιακή πορεία. Τα έργα του Κοινοτικού Συμβουλίου, η γεωγραφική θέση των Αγγλισίδων και συγκεκριμένα η μικρή απόσταση από την πόλη της Λάρνακας καθώς το βελτιωμένο οδικό δίκτυο είναι μερικοί από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της περιοχής και ως εκ τούτου στην καταπολέμηση της αστυφιλίας. Αξίζει να αναφερθεί πως ένα από τα έργα που συνέβαλαν στη συγκράτηση του πληθυσμού και κυρίως των νέων είναι ο διαχωρισμός των οικοπέδων σε κρατική γη.

Υπηρεσίες, καταστήματα και βιοτεχνίες λειτουργούν στις Αγγλισίδες και εξυπηρετούν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής αλλά και τους επισκέπτες (σαν και του λόγου σου), δημιουργώντας ταυτόχρονα θέσεις εργασίας για τους κατοίκους της κοινότητας. Συνεπώς, ορισμένοι κάτοικοι των Αγγλισίδων εργάζονται στο χωριό, ενώ άλλοι στην κοντινή πόλη της Λάρνακας.

Η πιο σημαντική αύξηση του πληθυσμού σημειώθηκε μεταξύ των ετών 1982 με 2001, συγκεκριμένα, ενώ το 1982 αριθμούσε 728 κατοίκους, το 2001, 997 κατοίκους.

Στις μέρες μας, οι κάτοικοι του χωριού ξεπερνούν τους 1400. Αξίζει να μάθεις πως οι Αγγλισίδες γνωρίζουν σημαντική ανάπτυξη και τείνουν να γίνουν το κεφαλοχώρι της περιοχής, μια και όσο περνά ο καιρός τα καταστήματα πληθαίνουν.

Σημείο Εκκίνησης : Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, κοντά στη Μονή Σταυροβουνίου.

Τέρμα: Ασπράδι

Εκτιμώμενη Διάρκεια: 1 ώρα

Βαθμός Δυσκολίας: Κατηγορία 2: Μονοπάτι μέτριου βαθμού δυσκολίας, με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μορφολογίας εδάφους, όπως απότομες υψομετρικές διαφοροποιήσεις (ανήφορα ή/και κατήφορα), πορεία σε στενό ή/και απότομο έδαφος.

Μήκος Διαδρομής: 3 χιλιόμετρα

 

Σχετικά Άρθρα


Μοναστήρια της Κύπρου -3

Κατα την περίοδο της εικονομαχίας ο μοναχισμός στην Κύπρο αυξήθηκε ιδιαίτερα κυρίως λόγω του ότι οι κάτοικοι του νησιού...


Βουνί Παναγιάς - Αμπελίτης Β Δια...

Η διαδρομή αυτή κινείται στην ανατολική Πάφο σε μια ορεινή περιοχή με σχετικά ψηλές οροσειρές. Οι απότομες κλίσεις της...


Θέατρο Κουρίου

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου και, σύμφωνα με τον οικιστικό μύθο που...


Παναγία του Άρακα - Πλατάνια Ευρ...

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής σε περνά μέσα από πυκνό φυσικό πευκοδάσος εναλλασσόμενο με πυκνές συστάδες λατζιάς.