Βασιλικές Αγίου Γεωργίου - Βρύσες της Πέγειας

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΦΟΥ / Βασιλικές Αγίου Γεωργίου - Βρύσες της Πέγειας
Εξω από το χωριό Πέγεια, 4,5 χλμ περίπου, κοντά στο ψαρολίμανο, βρίσκονται τα ερείπια δύο παλαιοχριστιανικών βασιλικών με μερικά ωραία ψηφιδωτά στο πάτωμα. Αυτή η περιοχή πρέπει να αποτελούσε το χώρο ενός σημαντικού συνοικισμού της πρωϊμης Χριστιανικής Εποχής. Πάνω από τη θάλασσα υπάρχουν τάφοι της ρωμαϊκής περιόδου σκαμμένοι στο βράχο. Οι γραφικές και πολυτραγουδημένες "Βρύσες της Πέγειας".

Σήμερα, στη Πάφο, διατηρούνται τα ερείπια δύο βασιλικών, της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας και της Παναγίας Λιμενιώτισσας.

Η πρωτο-Χριστιανική Βασιλική του Αγίου Γεωργίου ήρθε στο φως το 1950 και χρονολογείται από τον 6ο αιώνα. Ανήκει στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου, ένα μνημειώδη χώρο, στην Πέγεια της επαρχίας Πάφου στη δυτική πλευρά της Κύπρου.

Βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, στο λαιμό του ακρωτηρίου και είναι μια μεγάλη Βασιλική Α με τρεις πτέρυγες στη βόρεια πλευρά και ένα βαπτιστήριο στη δυτική. Μια μικρότερη Βασιλική με τρεις πτέρυγες και εγκάρσιο κλίτος, προστέθηκε στη βόρεια μεριά του βαπτιστηρίου. Στα δυτικά βρίσκεται η κατοικία του Επισκόπου το «Επισκοπείον», ένα μεγάλο διώροφο σπίτι που χτίστηκε σε Ελληνο-Ρωμαϊκό ύφος.

Βορειοανατολικά της περιοχής υπάρχουν τα ερείπια μιας μικρής Βασιλικής Γ με τρεις πτέρυγες. Η Βασιλική Β με τρεις πτέρυγες βρίσκεται στη βάση της νοτιότερης πλαγιάς του ακρωτηρίου.


Διεύθυνση Βασιλικών Αγίου Γεωργίου: Πέγεια, Πάφος
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα

 

Σχετικά Άρθρα


Παραλία Λάντα

Η παραλία αυτή αποτελεί ένα ιδανικό μέρος και αξιοπρεπέστατη λύση για μπάνιο από τους επισκέπτες.


Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου

Ο πεζόδρομος και ο ποδηλατόδρομος του Πεδιαίου ξεκινά από την περιοχή της Ανθούπολης και καταλήγει στο χώρο του παλιού...


Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων "Φάτσ...

Στο μουσείο το οποίο είναι αρκετά πρωτοποριακό για τα κυπριακά δεδομένα παρουσιάζονται πάνω απο 150 κέρινα ομοιώματα.


Αρκολαχανιά

Ο εκδρομικός χώρος Αρκολαχανιά με το ενδιαφέρον όνομα, βρίσκεται στον δασικό δρόμο Σαϊττά προς το μοναστήρι Μέσα Ποταμού.