Μονοπάτι Άρτεμις

Όπως μπορείς να φανταστείς, το μονοπάτι πήρε το όνομά του από τη θεά Άρτεμη, κόρη του Δία και της Λητώς και δίδυμη αδελφή του θεού Απόλλωνα.

Η πανέμορφη, πανέξυπνη, πολλές φορές ιδιόρρυθμη και σκληρή θεά, όπως την περιέγραφαν οι αρχαίοι Έλληνες, ήταν η προστάτιδα των άγριων ζώων, των βουνών και των δασών.

Η διαδρομή ακολουθεί κυκλική πορεία γύρω από τη Χιονίστρα σε μέσο υψόμετρο τα 1850m. Με τη βοήθεια των πινακίδων πληροφόρησης του μονοπατιού, θα έχεις την ευκαιρία να εξερευνήσεις το δάσος.

Θα συναντήσεις τα δύο αιωνόβια δέντρα μαύρης πεύκης ηλικίας πέραν των 500 χρόνων, την πλούσια και σπάνια χλωρίδα (με είδη όπως νεπέτα, τεύκριον, άλυσον, χαχομηλιά και αόρατο) και θα μπορείς να επεξεργαστείς τα πετρώματα της περιοχής (όπως δουνίτη, χαρζβουργίτη, πυροξενίτη).

Επίσης, θα απολαύσεις πολύ όμορφη θέα προς περιοχές και χωριά των επαρχιών Λεμεσού, Πάφου και Λευκωσίας. Ολόκληρη η διαδρομή είναι βουτηγμένη μέσα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους που είναι περιοχή NATURA 2000.

Η διαδρομή δεν παρουσιάζει σημαντικές ανηφοριές και κατηφοριές παρά μόνο προς το τέλος μετά το Χιονοδρομικό Κέντρο, όπου η διαδρομή γίνεται ελαφρά ανηφορική για 200-300 μέτρα.

Ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα Τεισιά της Παλιάς Χώρας τα οποία είναι ερείπια πρόχειρων οχυρωματικών έργων που κτίστηκαν κατά τον τελευταίο χρόνο της Ενετικής περιόδου της Κύπρου (1571μ.Χ.) από ομάδα Ενετών στρατηγών με στόχο να αμυνθούν κατά των Οθωμανών.

Αφού παρακολούθησαν απ’ εδώ την κατάληψη της Χώρας (Λευκωσίας), φοβούμενοι τη δύναμη των Οθωμανών αποφάσισαν να παραδοθούν.


ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΔΑ

Ολόκληρη η διαδρομή βρίσκεται μέσα στη ζώνη της Μαύρης πεύκης (Pinus nigra subsp. pallasiana) που είναι και το κυρίαρχο δασικό δέντρο. Τα δάση είναι σε μεγάλο βαθμό φυσικά. Ο πυκνός υπόροφος που συναντούμε πιο χαμηλά εδώ δεν υπάρχει γιατί η Λατζιά, η Αντρουκλιά ακόμη και η Ξυσταριά δεν ευδοκιμούν στα υψόμετρα αυτά. Κοινά είδη είναι εκτός της Μαύρης πεύκης, ο Αόρατος ή Άρκευθος του Τροόδους (Juniperus foetidissima), η Αγριομηλιά (Sorbus aria), η Βερβεριτζιά (Berberis cretica) και η Αγριοκυδωνιά (Cotoneaster nummularia). Αν είστε προσεκτικοί θα δείτε και πολλά ενδημικά φυτά όπως η Ευφόρβια του Τροόδους (Euphorbia cassia subsp. rigoi), η Άνθεμις η πλουτώνια (Anthemis ploutonia), η Σπατζιά του Τροόδους (Salvia willeana), ο Αστράγαλος της Χιονίστρας (Astragalus echinus subsp. chionistrae), το Άλυσο του Τροόδους (Alyssum troodi), η Νεπέτα του Τροόδους (Nepeta troodi) κ.ά. Επίσης σε κάποια σημεία της διαδρομής έχουν φυτευτεί ο ενδημικός Κέδρος (Cedrus brevifolia).

Η χλωρίδα του Τροόδους είναι ιδιαίτερα πλούσια και μοναδική. Είναι αξιοσημείωτο ότι, τουλάχιστον ένα στα δύο φυτά που συναντάς στη διαδρομή αυτή είναι ενδημικό της Κύπρου ή του Τροόδους ή τέλος δεν το βρίσκεις πουθενά αλλού στην Κύπρο παρά μόνο εδώ.


ΓΕΩΛΟΓΙΑ

Το πέτρωμα που θα δεις να κυριαρχεί στην ευρύτερη περιοχή είναι ο χαρζβουργίτης μέσα στον οποίο εμφανίζονται μικρά σώματα δουνίτη. Τα πετρώματα αυτά διαπερνώνται από νεότερες φλέβες πηγματιτικού γάββρου, ροδινγκίτη και πυροξενίτη. Κατά μήκος ρηγμάτων ο χαρζβουργίτης έχει μετατραπεί σε πράσινο σερπεντινίτη. Ο χαρζβουργίτης είναι το δύστηκτο κατάλοιπο που παρέμεινε μετά την μερική τήξη του Ανώτερου Μανδύα σε βάθη 60 km περίπου κάτω από τον βυθό του ωκεανού της Τηθύος και τη δημιουργία μάγματος βασαλτικής σύστασης, από το οποίο προήλθαν τα υπόλοιπα πετρώματα του οφιολιθικού συμπλέγματος πριν 92 εκατομμύρια χρόνια περίπου.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό, να αναλογιστεί κάποιος, ότι περπατώντας στην κορυφή του Τροόδους είναι σαν να περπατάς πάνω σε πετρώματα του Ανώτερου Μανδύα της γης. Αυτό πραγματικά είναι μοναδικό και σε λίγα μέρη στον κόσμο μπορείς να το συναντήσεις!!


ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στα γύρω χωριά της οροσειράς του Τροόδους θα βρείς πολλές ταβερνούλες για να ξεκουραστείς και να δοκιμάσεις την παραδοσιακή κουζίνα της Κύπρου, όπως και παραδοσιακά τοπικά προϊόντα που μπορείς να πάρεις μαζί σου. Στην Πλατεία Τροόδους υπάρχουν καταστήματα, εστιατόρια, δημόσιες τουαλέτες και ξενοδοχεία. Κοντά στην πλατεία, θα δεις το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και το χιονοδρομικό κέντρο της Ομοσπονδίας Χιονοδρόμων Κύπρου που προσελκύει πολλούς επισκέπτες κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Το μονοπάτι, επίσης, συνδέεται με το μονοπάτι Αταλάντη.

Αφετηρία: 300m από το σημείο σύνδεσης του δρόμου προς Χιονίστρα με το δρόμο Τροόδους - Προδρόμου

Μήκος: 7 km

Υπολογίσιμος Χρόνος: 2,5 - 3 ώρες

Βαθμός δυσκολίας: 1

Μορφή: κυκλικό

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Όλυμπος, Τρόοδος
 

Σχετικά Άρθρα


Βυζαντινές Εκκλησίες στην επαρχί...

Η δεύτερη τοπική διαδρομή της επαρχίας της Λευκωσίας είναι στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας.


Eκδρομικός χώρος φράγμα Προδρόμο...

Το περιβάλλον είναι μοναδικό καθώς συνδυάζονται όμορφα το τοπίο του υδατοφράκτη με το πράσινο του δάσους.


Παραλία Κόλπος Κοραλλίων

Η παραλία του κόλπου των Κοραλλιών είναι η πιο γνωστή και δημοφιλής παραλία στη δυτική ακτή της Πάφου.


Πρόδρομος - Λεμύθου (Γραμμικό) Μ...

Μια διαδρομή προς την κορυφή, κάτω από το εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο «Βερεγγάρια», η οποία καταλήγει στη σχολή «Μιτσή» στο...