Ταχυδρομικό-Φιλοτελικό Μουσείο

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΥΣΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ / Ταχυδρομικό-Φιλοτελικό Μουσείο

Το Φιλοτελικό Κέντρο και Ταχυδρομικό Μουσείο βρίσκεται στη Λευκωσία εντός των Ενετικών Τειχών στο ένα παλιό αρχοντικό κοντά στην Λαϊκή Γειτονιά και απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Σάββα.

Tο Φιλοτελικό Κέντρο και Ταχυδρομικό Μουσείο άρχισε τις δραστηριότητες του το 1981. Σε αυτό εκτίθενται αξιόλογες σειρές Κυπριακών γραμματοσήμων από το 1880 μέχρι σήμερα καθώς και αντικείμενα που έχουν σχέση με την ιστορία των Κυπριακών Ταχυδρομείων, όπως ζυγαριές, σφραγίδες, παλιά γραμματοκιβώτια κ.α.

Το Μουσείο, από το 1999 στεγάζεται στο σημερινό του οίκημα στη Λαϊκή Γειτονιά μέσα στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, με σκοπό την καλύτερη πρόσβαση σ’ αυτό από τους φιλοτελιστές ντόπιους και ξένους.

Υπάρχει μια μεγάλη συλλογή γραμματοσήμων από την περίοδο της Άγγλο-κρατίας και από την περίοδο της Ανεξαρτησίας μέχρι σήμερα.

Στις αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται χρονολογικά κατά περιόδους γραμματόσημα και πλούσιο φιλοτελικό υλικό που αφορά την ταχυδρομική ιστορία του νησιού. Στην κύρια αίθουσα εκτίθεται υλικό που αφορά την περίοδο Αγγλικής Διακυβέρνησης του νησιού. Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε, για παράδειγμα, την πιο παλιά σειρά κυπριακών γραμματοσήμων που απεικονίζουν τη Βασίλισσα της Αγγλίας Βικτώρια και είναι επισημασμένα με τη λέξη CYPRUS, καθώς και τη θαυμάσια πρώτη αμιγώς κυπριακή σειρά δέκα γραμματοσήμων του 1928 με απεικονίσεις ιστορικών τοπίων και μορφών που έχουν σχέση με τη μακραίωνη ιστορία της Κύπρου.

Σε άλλες αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας και έχει γραμματόσημα που εκδόθηκαν από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 μέχρι σήμερα. Μπορεί κανείς μέσα από τα γραμματόσημα, τα λευκώματα και το άλλο σχετικό υλικό που εκτίθεται στο Μουσείο να μελετήσει τις ιστορικές περιπέτειες του νησιού, τις μεγάλες μορφές της κυπριακής ιστορίας, την κουλτούρα, τα τουριστικά αξιοθέατα, τα μνημεία της Κύπρου, καθώς και τη συμβολή του νησιού στον πολιτισμό.

Στο Μουσείο εκτίθενται ακόμη δείγματα γραμματοσήμων (specimens), αερογράμματα (air letters) φάκελοι για ασφαλισμένη αλληλογραφία και ειδικά περιτυλίγματα (rappers) για ταχυδρόμηση εφημερίδων και περιοδικών, ταχυδρομικά δελτάρια (postcards) με προπληρωμένο απαντητικό φύλλο.

Αξιοπρόσεκτη είναι η τεράστια ποικιλία αγροτικών ταχυδρομικών σφραγίδων που εκτίθενται και καλύπτει όλη τη ταχυδρομική ιστορία του νησιού. Εκτίθενται ακόμα ειδικές σφραγίδες για ασφαλισμένες επιστολές, ταχυδρομικές σφραγίδες αστικών ταχυδρομικών πρακτορείων, σφραγίδες αγγλικών στρατοπέδων καθώς και διαφημιστικές (slogans). Ο επισκέπτης του Μουσείου μπορεί ακόμη να δει τους τρόπους με τους οποίους ασφαλιζόταν παλαιότερα μια επιστολή ή ένας ταχυδρομικός σάκος (αρχικά με βουλοκέρια και αργότερα με μηχανάκια) καθώς και διάφορα είδη ταχυδρομικών ζυγαριών και άλλα φιλοτελικού ενδιαφέροντος βιβλία και περιοδικά.

Ο υπεύθυνος του Μουσείου είναι πάντοτε πρόθυμος να σας ξεναγήσει στο Μουσείο και να σας λύσει κάθε σχετική απορία που έχετε στην προσπάθειά σας να γνωρίσετε το κυπριακό γραμματόσημο και την πλούσια ταχυδρομική ιστορία του νησιού μας.

Επισκεφθείτε το Ταχυδρομικό Μουσείο της Λευκωσίας για να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας και για να μάθετε από πρώτο χέρι, μέσω των γραμματοσήμων, την ιστορία της Κύπρου μας.

Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το Ταχυδρομικό Μουσείο, γιατί όπως γράφει και ένας μαθητής επισκέπτης σε σημείωμά του «είναι το μόνο μουσείο που δεν βαρέθηκα!».

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά από τις 8.00 π.μ. – 3.00 μ.μ.

Διεύθυνση: Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, Αγίου Σάββα 3B, 1015 Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22304711
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα
Είσοδος: Ελεύθερη

Σχετικά Άρθρα


Ψηφιδωτά της Πάφου

Η Πάφος περιέχει σημαντικές κατοικίες με μωσαϊκά δάπεδα του 3ου αιώνα π.Χ.


Παραλία Κάλυμνος

Η παραλία Κάλυμνος βρίσκεται στο γνωστό σε όλους Governors Beach, στη Λεμεσό, στην περιοχή Ακτή Κυβερνήτη.


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρ...

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής Πάφου (ΚΠΕΕΠ) βρίσκεται στο όριο του χωριού Επισκοπή πάνω στον κύριο δρόμο...


7 Άη Γιώργηδες

Εφτά λαξευτά σπήλαια, εφτά προσκυνητάρια στη χάρη των εφτά Αή Γιώργηδων ή Γιώρκηδων, κοσμούν τη βραχώδη περιοχή της...