Η Ανώγυρα είναι το μοναδικό χωριό στο οποίο συνεχίζεται η παράδοση της παρασκευής παστελιού. Το παστέλι παρασκευάζεται από Σεπτέμβριο μέχρι και Μάιο, διότι όταν η θερμοκρασία είναι σε πιο υψηλά επίπεδα, το παστέλι δεν πλάθεται εύκολα. Μέχρι και σήμερα στο χωριό υπάρχουν αρκετές οικογένειες που ασχολούνται επαγγελματικά με την παρασκευή του συγκεκριμένου, πολύ εύγευστου, προϊόντος.
Το Μουσείο Παστελιού, μοναδικό σε ολόκληρη την Κύπρο, έχει ως στόχο του την παρουσίαση του παραδοσιακού τρόπου παρασκευής του παστελιού, ενός παραδοσιακού γλυκού με βασικό συστατικό του το χυμό χαρουπιών.
Είναι αξιοσημείωτο, πως οι κάτοικοι εξακολουθούν να το παρασκευάζουν με παραδοσιακό τρόπο, όπως διασώθηκε από γενιά σε γενιά. Το Μουσείο στεγάζεται στο παλιό τουρκοκυπριακό σχολείο του χωριού, το οποίο αναπαλαιώθηκε το 2000, ενώ στο χώρο μπορεί να δει κανείς και το παλιό ελαιοτριβείο.
Πρωτότυπο μουσείο στεγασμένο σε πέτρινο παραδοσιακό κτίριο όπου ο επισκέπτης μπορεί να εφοδιαστεί με γνώσεις όσο αφορά το χαρούπι και την επεξεργασία του. Στο παστελοποιείο μας το οποίο βρίσκεται στον ίδιο χώρο πίσω από το μουσείο μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την επίδειξη παρασκευής παστελιού και να δοκιμάσει διάφορα εδέσματα από χαρούπι.
Τηλ.: 25 222 225, 25 222 357
Διεύθυνση: Οινοποιείου 15, Ανώγυρα, Λεμεσός
Περίοδος Λειτουργίας: Καθημερινά: 9:00 – 19:00
Eίσοδος: 3,00 Ευρώ