Ρώμη: Η αιώνια πόλη

ΤΑΞΙΔΙΑ / ΙΤΑΛΙΑ / Ρώμη: Η αιώνια πόλη

Η Ρώμη του Νέρωνα και του Φελίνι είναι ολόκληρη ένα απέραντο μουσείο. Σε κάθε γωνία θα συναντήσετε καλλιτεχνικούς θησαυρούς, αρχαία μνημεία και διαχρονικά αρχιτεκτονικά επιτεύγματα σε εκκλησίες, πινακοθήκες και στα φυλασσόμενα αρχαία ερείπια. Βρίσκεται στην κεντρική Ιταλία, και βρέχεται από τον ποταμό Τίβερη.

Η ιστορική πόλη είναι κτισμένη ανατολικά του ποταμού πάνω σε 7 λόφους. Το κέντρο απέχει περίπου 24 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, αλλά η αστική περιοχή φτάνει μέχρι τις ακτές στο Τυρρηνικό πέλαγος.

Ρώμη η αιώνια πόλη. Ο Πικάσο τη χαρακτήρισε «μητρόπολη με τις τρεις αιωνιότητες - της ηλιοφάνειας, της ουράνιας αύρας και της μουσικής των αιθέρων». Η παράδοση λέει ότι η ιέρεια Ρέα Σύλβια απέκτησε απ' τον Άρη δύο γιους, το b>Ρέμο και το Ρωμύλο, οι οποίοι ρίχτηκαν - κλεισμένοι σ' ένα καλάθι - στον Τίβερη. Το ρεύμα του ποταμού έβγαλε τα δυο μωρά σε μια όχθη. Εκεί τα βρήκε μια λύκαινα, που έπαιξε το ρόλο πραγματικής μητέρας γι' αυτά, παρέχοντάς τους το γάλα της. Όταν τα δύο αδέλφια μεγάλωσαν, αποφάσισαν να κτίσουν μια πόλη, στο σημείο εκείνο του Τίβερη που τους βρήκε η λύκαινα. Έτσι χτίστηκε η Ρώμη, που πήρε το όνομα από τον ένα από τα δύο αδέλφια, το Ρωμύλο.

Η Ρώμη είναι έτσι χτισμένη όπου όλες σχεδόν οι κεντρικές οδοί καταλήγουν στο κέντρο της πόλης, στο λόφο του Καπιτωλίου, όπου βρίσκεται και το γνωστό Καπιτώλιο. Η πόλη είναι γεμάτη ιστορικές πλατείες, όπως η πλατεία του Άγιου Πέτρου, που πήρε τ' όνομά της από τον περίφημο ναό του Άγιου Πέτρου, που βρίσκεται εκεί, το Ρωμαϊκό Φόρουμ, το Πάνθεον, το Κολοσσαίο, τον Παλατινό Λόφο, τις Θέρμες του Διοκλητιανού, τη Στήλη Μάρκου Αυρηλίου και το Θέατρο του Μαρκέλλου.

Η πλατεία του Καπιτωλίου, με το έφιππο άγαλμα του Μάρκου Αυρήλιου, η Πιάτσα Βενέτσια, μπροστά απ' το βενετσιάνικο ανάκτορο, η πλατεία Μόντε Τσιτόριο, με το κοινοβούλιο της Ιταλικής Δημοκρατίας. Το μόνο σίγουρο βρισκόμενοι στη Ρώμη είναι ότι δεν θα βαρεθείτε. Υπάρχουν πάρα πολλά ιστορικά μνημεία και μουσεία να θαυμάσετε. Εξάλλου το ιστορικό κέντρο έχει ανακηρυχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την περιήγησή σας στη Ρώμη από το λόφο του Καπιτωλίου και τα μουσεία με τις εκπληκτικές συλλογές, να διανύσετε το εμπορικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο της αρχαίας Ρώμης, την περίφημη ρωμαϊκή αγορά και εν συνεχεία θα πρέπει να δείτε το μεγαλοπρεπές Κολοσσαίο, το επιβλητικό αυτό αμφιθέατρο της αρχαιότητας, χωρητικότητας 50.000 ατομων με 80 εισόδους.

Απαραίτητη είναι και η επίσκεψη σας στο Πάνθεον. Είναι αρχαίος ρωμαϊκός ναός 2.000 περίπου χρόνων, ο οποίος είναι αφιερωμένος σε όλους του Θεούς και στον οποίο είναι θαμμένοι βασιλείς αλλά και ο Ραφαήλ (Iταλός καλλιτέχνης). Θα εντυπωσιαστείτε από την Καπέλα Σιξτίνα με τις πανέμορφες αναγεννησιακές τοιχογραφίες και φυσικά τη διάσημη οροφή του Μιχαήλ Αγγελου. Ανηφορίστε προς τα σκαλιά της Πιάτσας ντι Σπάνια, από τις πιο κομψές πλατείες του πλανήτη με την περίφημη Σκαλινατα. Κάντε μια ευχή στη Φοντάνα ντι Τρέβι με το πιο εντυπωσιακό μαρμάρινο σύμπλεγμα. Αξέχαστη θα σας μείνει μια βόλτα στην Πιάτσα ντελ Πόπολο, όπου βρίσκεται ένας από τους δώδεκα αιγυπτιακούς κίονες που υπάρχουν στην πόλη. Λίγα μέτρα πιο πέρα κυλάει το ποτάμι της Ρώμης, ο Τίβερης. Ιδανικό μέρος για καφεδάκι στη Ρώμη είναι στην Piazza del Popolo το φημισμένο καφέ Canova με τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο.

Ρώμη σημαίνει ψώνια και φυσικά μια βόλτα στη Βία ντέι Κοντότι, ( Via Condoti ) όπου βρίσκονται όλοι οι διάσημοι Οίκοι Υψηλής Ραπτικής, είναι απαραίτητη. Επίσης Ρούχα και δερμάτινα είδη μπορείτε να βρείτε στους δρόμους γύρω από την Piazza di Spagna ή στο McArthurGlen Designer Outlet, ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο εκτάσεως 20,000 τ. μ., 25 χιλιόμετρα έξω από την πόλη (Castel Romano). Μπορείτε ακόμα να βρείτε Αντίκες, στα παλαιοπωλεία| των οδών dei Coronari, Via Giulia, Via Margutta, Via del Babuino και Via del Pellegrino.

Μετά από τα ψώνια σας, καλό παραδοσιακό ιταλικό φαγητό θα βρείτε στο La Campana στην Piazza Navona, όμως σε όλους τους δρόμους γύρω από την Piazza di Spagna μπορείτε να βρείτε οικονομικές τρατορίες. Αφού είστε στη Ρώμη θα δοκιμάσετε τη κλασσική λεπτή ιταλική pizza στο Il Baffetto κοντά στη Corso Vittorio Emanuele II. Ε, και μετά το φαγητό ώρα για το καλύτερο παγωτό της πόλης, Συστήνουμε το Giolotti (κοντά στο Pantheon)... Η Piazza Navona, η ομορφότερη πλατεία είναι γεμάτη με cafe, καλλιτέχνες του δρόμου και συντριβάνια. Ο Μπερνίνι σχεδίασε το κεντρικό Συντριβάνι των Τεσσάρων Ποταμών και πρόσθεσε μια μαυριτανική φιγούρα στο νοτιότερο άκρο των άλλων δύο συντριβανιών της πλατείας, τα οποία αλλάζουν συνεχώς απο τον 16ο εώς τον 19ο αιώνα. Η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι ενσωματωμένη στο πίσω μέρος ενός παλάτσο, βρίσκεται στο τέλος του υδραγωγείου Άκουα Βερτζίνε. Η παράδοση λέει ότι αν ρίξετε νομίσματα σε αυτό το συντριβάνι του Νικόλα Σάλβι εξασφαλίζετε την επιστροφή σας στη Ρώμη. Η Πιάτσα Βενέτσια το κατεξοχήν κέντρο της Ρώμης όπου δεσπόζει και το παλάτσο Βενέτσια, στο μπαλκόνι του οποίου ο Μουσολίνι κάποτε προσηλύτιζε τις μάζες στον φασισμό. Επίσης θα περάσουμε από την Πιάτσα ντελ Πόπολο, την Πάτσα Σαν Πιέτρο, την Πιάτσα Μπαρμπερίνι και το Συντριβάνι των Ναϊάδων.

Συνεχίζουμε με το Βατικανό, το μικρότερο έθνος του κόσμου. Το μικρότερο ανεξάρτητο κρατίδιο και έδρα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, έχει περίπου 1.000 κατοίκους που εργάζονται σε καταστήματα και διάφορες υπηρεσίες. Εκεί βρίσκεται το σημαντικότερο προσκύνημα των Καθολικών ο Άγιος Πέτρος, που δέχεται επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Στα μουσεία του Βατικανού οι πάπες έχουν συγκεντρώσει εκθέματα και θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας που ξεκινούν από την ετρουσκική εποχή και φθάνουν μέχρι τη μοντέρνα τέχνη. Σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από την τελειότητα της Καπέλα Σιξτίνα, το αριστούργημα του Μιχαήλ Άγγελου και τις τοιχογραφίες του Ραφαήλ.

Από την Πιάτσα ντι Σπάνια αρχίζει ο πιο ακριβός δρόμος της Ρώμης, Via Condotti. Εκεί όπου συχνάζουν τα μεγαλύτερα ονόματα της υψηλής ραπτικής , όπως Prada, Gucci, Giorgio Armani, Valentino, Ferragamo, Versace, Fendi, Trussardi και άλλα. Αν δεν θέλετε να διαθέσετε τόσα χρήματα, υπάρχουν πολύ ωραίες αγορές όπως η Porta Portese, η Via Trionfale και η Quattro Coronati.

Θα ικανοποιήσετε τον ουρανίσκο σας, στη καφετέρια Giolitti όπου θα φάτε το καλύτερο παγωτό και στο Cafe Sant’ Eustachio όπου θα πιείτε τον καλύτερο καπουτσίνο. Θα βρείτε διάφορα μαγαζιά για να γευτείτε παραδοσιακή ιταλική κουζίνα, ένα από αυτά είναι το Da Remo (πεμπτουσία της πίτσας) και το Da Cesaretto (χαμηλές τιμές). Μην έχετε μεγάλες προσδοκίες για τη νυχτερινή διασκέδαση…

Αυτά για την κλασική, αναγεννησιακή, μπαρόκ Ρώμη, τα υπόλοιπα θα τα ανακλύψετε μόνοι σας. Το σίγουρο είναι πως θα σας θαμπώσει και θα σας εμπνεύσει!

 

Συγκρίνετε τιμές για ξενοδοχεία στη Ρώμη:


Expedia.com        ExodosTravel     Venere.com

Hotels.com           Agoda.com       Hotelsclick.com

Σχετικά Άρθρα


Λευκάδα: To νησί του Ωνάση

Η Λευκάδα ή Λευκάς είναι νησί του Ιονίου πελάγους και μαζί με τα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος και Παξοί...


Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού (περιφερειακής ενότητας) της Κρήτης και έδρα του μητροπολιτικού ομώνυμου...


Αμοργός

Η Αμοργός είναι το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων και το 7ο σε μέγεθος του συμπλέγματος. Αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας με...


Γαλλία - Παρίσι

Το Παρίσι γνωστό και ως η Πόλη του φωτός από τότε που εφοδιάστηκαν οι κύριες λεωφόροι του με φανούς γκαζιού το 1828, είναι...