Ζαγοροχώρια

ΤΑΞΙΔΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Ζαγοροχώρια

Τα Ζαγοροχώρια αποτελούνται από 46 χώρια απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, σκορπισμένα πάνω στα βουνά βορειοανατολικά από την πόλη των Ιωαννίνων. Η λέξη Ζαγόρι σημαίνει "πίσω από το βουνό" και η προέλευση της είναι σλαβική. Η περιοχή του Ζαγόριου έχει έκταση 1000 τ χμ και χωρίζεται σε 3 γεωγραφικά τμήματα: το Δυτικό, το Ανατολικό και το Κεντρικό Ζαγόρι.

Ξεκινήστε την περιήγηση σας από το το δυτικό Ζαγόρι το οποιο βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και περιπλανηθείτε στα ξακουστά και πανέμορφα χώρια της κοιλάδας του Βοϊδομάτη, το Πάμπικο, την Αρίστη, τον Βίκο, τον Άγιο Μηνά και το Μεσοβούνι. Το δυτικό Ζαγόρι προσελκύει τους λάτρεις των extreme sports.

Στα καταγάλανα νερά του Βοϊδομάτη γνωρίστε την ξεχωριστή εμπειρία του rafting και του kayak. Aξίζει να επισκεφθείτε τη μαγευτική Δρακόλιμνη, όπου ζει ο αλπικός Τρίτωνας, το σπάνιο είδος αμφιβίου που μοιάζει με μικρό δράκο, αλλά και το ρέμα Ρογκοβό, ανάμεσα στους δύο οικισμούς του Πάπιγκου, που σχηματίζει μικρές λιμνούλες, τις λεγόμενες οβίρες. Φυσικά εδώ η περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορίες στα μονοπάτια ανάμεσα στα υπεραιωνοβια πλατάνια και στα πέτρινα γεφυράκια που σε παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

Βορειοανατολικά των Ιωαννίνων βρίσκεται το ανατολικό Ζαγόρι που περιλαμβάνει τα γραφικά χωριά της κοιλάδας του Βάρδα (Γρεβενίτι, Ελατοχώρι, Μακρίνο, Φλαμπουράρι, Τρίστενο), τα χωριά της κοιλάδας του Ζαγορίτικου (Ανθρακίτης, Καρυές, Δόλιανη, Καβαλλάρι), την όμορφη Βοβούσα, τα χωριά Δεμάτι, Ιτέα, Πέτρα, Καστανώνα και τους συνοικισμούς Αγίας Παρασκευής και Ποταμιάς. Τέλος στην περιοχή του κεντρικού Ζαγορίου θα συναντήσετε παραδοσιακούς οικισμούς και χώρια όπως η Βίτσα, το Μονοδένδρι, τα γνωστά Βλαχοχώρια (Βρυσοχώρι, Ηλιοχώρι, Λάϊστα), οι Κήποι, το Δίλοφο, οι Ασπράγγελοι και το Κουκούλι, το Καπέσοβο,το Τσεπέλοβο, το Σκαμνέλι και οι Νεγάδες.

Συνεχίστε την βόλτα σας στα γραφικά χωριά της κοιλάδας του Άνω Βίκου (Βραδέτο, Ελάτη, Ελαφότοπος, Άνω και Κάτω Πεδινά), καθώς και στα χωριά Δίκορφο, Μανασσή, Καλουτά, Διπόταμο, Φραγκάδες και Λεπτοκαρυά.

Από τα δυο ομορφότερα χώρια του κεντρικού Ζαγορίου τη Βίτσα και το Μονοδένδρι, μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε τη διαδρομή σας για το φαράγγι του Βίκου. Στη διαδρομή σας θα συναντήσετε μερικά από τα πιο όμορφα πέτρινα γεφύρια όπως το Καλογέρικο, με τις τρεις καμάρες, που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Κήποι και Κουκούλι. Μην ξεχάσετε τέλος να επισκεφτείτε το "Λαογραφικό Μουσείο Αγαπίου Τόλη", στους Κήπους, με 40 χιλιάδες αντικείμενα της καθημερινής ζωής από όλη την περιοχή του Ζαγορίου, το "Μουσείο Παραδοσιακών Ασχολιών", στον Ελαφότοπο, και τη "Βιβλιοθήκη της Πασχαλείου Σχολής", στο Καπέσοβο, όπου φυλάσσεται, μεταξύ άλλων, ένα από τα δεκατρία σωζόμενα αντίγραφα της Ελληνικής Χάρτας του Ρήγα Φεραίου.

Ετοιμάστε λοιπόν βαλίτσες για Ζαγοροχώρια, μια πανέμορφη ορεινή περιοχή της Ελλάδας που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες της Ευρώπης και σας εγγυάται μοναδικές εμπειρίες και αποδράσεις στην ελληνική φύση!

 

 

Σχετικά Άρθρα


Μάντσεστερ: Διασκέδαση και Ποδόσ...

Το Μάντσεστερ είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο για δύο πράγματα, τη μουσική του και το ποδόσφαιρο. Κανένα από τα δύο δεν...


Κώς

Η Κως είναι μέρος των Δωδεκανήσων. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί τους και το δεύτερο πιο τουριστικό και δημοφιλές μετά...


Ελσίνκι: Περισσότερα από 50 μουσ...

Ακόμα και το χειμώνα που έχει λίγα χιόνια, η πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι είναι πολύ φιλόξενο. Όταν φθάσετε στη...


Ανάφη

Η Ανάφη είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά του κυκλαδικού συμπλέγματος καθώς κατορθώνει να διατηρεί άθικτη τη φυσική της...