Φρούριο Λάρνακας

Το Φρούριο Λάρνακας, νότια της φημισμένης παραλίας των Φοινικούδων, χτισμένο επί βασιλείας James (1382-1398) προκειμένου να προστατεύει το λιμάνι, στέκει αγέρωχο στο πέρασμα του χρόνου αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης.

Το αρχικό του σχήμα παραμένει άγνωστο, αλλά φαίνεται να είχε το σχήμα τετράγωνου πύργου.

Ξαναχτίστηκε το 1625 κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου και στα πρώτα χρόνια της Βρετανικής κυριαρχίας το χρησιμοποιούσαν σαν φυλακή.

Η αυλή του χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Σήμερα το κάστρο της Λάρνακας είναι ένα τετράγωνο κτίριο από διαφορετικές περιόδους, με μια αυλή στο κέντρο. Στην είσοδο του κάστρου από τη βόρεια πλευρά υπάρχει ένα διώροφο κτίριο, πιθανόν της Οθωμανικής περιόδου.

Στη νότια και στην ανατολική πλευρά του συνδέεται με κάποια από τα πρώτα κομμάτια με έναν πέτρινο τοίχο.

Πολλά δωμάτια του κάστρου χρησιμοποιούνται για μουσείο όπου εκθέτονται αντικείμενα που σχετίζονται με τη μεγάλη ιστορία του.

Στον όροφο του κύριου κτηρίου της εισόδου, το οποίο χρονολογείται στην εποχή της τουρκοκρατίας, στεγάζεται σήμερα ένα μικρό μουσείο που αποτελείται από τρεις αίθουσες.

Στο Δωμάτιο Ι εκτίθενται αρχαιότητες που χρονολογούνται στην παλαιοχριστιανική περίοδο. Υπάρχει επίσης φωτογραφικό υλικό σχετικό με τα παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Κύπρου.

Στο κεντρικό Δωμάτιο ΙΙ υπάρχει φωτογραφικό υλικό σχετικό με τη βυζαντινή τέχνη της Κύπρου.

Στo Δωμάτιο ΙΙΙ εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα βυζαντινής, μεσαιωνικής και ισλαμικής εφυαλωμένης κεραμεικής, μεταλλικά σκεύη, πυροβόλα όπλα, κράνη και σπαθιά. Η έκθεση συνοδεύεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό σχετικό με τις βυζαντινές και μεσαιωνικές οχυρώσεις, καθώς και με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική του νησιού. Το ανατολικό άκρο του Δωματίου ΙΙΙ έχει διαμορφωθεί με κατάλληλη επίπλωση σε οντά.

Στην εσωτερική αυλή του κάστρου εκτίθεται μια συλλογή κανονιών, μερικά από τα οποία χρονολογούνται στη μεσαιωνική περίοδο.

Η αυλή, τέλος, χρησιμοποιείται συχνά ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Τηλ.: 24 304 576
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα

Σχετικά Άρθρα


Μονοπάτι Κιόνια – Προφήτης Ηλίας

Ακολουθεί πορεία που περιλαμβάνει δάσος με πεύκα και προσφέρει εξαιρετική θέα προς την πεδιάδα Μεσαορίας.


Aρχαιολογικό Μουσείο Παλαιπάφου,...

Το Μουσείο στεγάζεται στην ανατολική πτέρυγα της μεσαιωνικής έπαυλης των Λουζινιανών, η οποία βρίσκεται μέσα στον...


Παραλία Νησιά Λομπάρδι - Γαλάζια...

Τα Νησιά Λουμπάρδι είναι μια παραλία με άμμο, πολύ προσφιλής στους λουομένους!


Η τιμητική Προσκύνηση του Τιμίου...

Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στην Τόχνη είναι η μοναδική που χτίστηκε πάνω σε γεφύρι, η ομώνυμη εκκλησία του Πελενδρίου...