Γενική Διαδρομή -1

Μια βόλτα στην γύρω περιοχή θα βοηθήσει να εξερευνήσει ο επισκέπτης διάφορα δείγματα εκκλησιαστικής τέχνης αρχίζοντας από την Περιστερώνα και την πεντάτρουλη εκκλησία των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα. Όταν συνεχίσει κάποιος τη διαδρομή αυτή προς τον Καλοπαναγιώτη θα μπορεί να θαυμάσει την μοναδικής ομορφιάς Μονή του Ιωάννη του Λαμπαδιστή στην οποία υπάρχουν μαζί τρεις εκκλησίες στον ίδιο χώρο.

Σύμφωνα με την παράδοση η Μονή της Παναγίας του Κύκκου είναι εργο του Απστόλου Λουκά και στην οποία Μονή προσφέρεται η δυνατότητα για προσκύνηση της εικόνας της Παναγίας.

Η πορεία της διαδρομής συνεχίζει προς την επαρχία της Πάφου και τη Μονή της Παναγίας της Χρυσορρογιάτισσας, την Εγκλείστρα του Αγίου Νεοφύτου και την εκκλησία της Παναγίας της Χρυσελαιούσας στην Έμπα. Φτάνοντας στην επαρχία της Πάφου οι επισκέπτες μπορούν να δουν την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, η οποία μετατράπηκε σε τέμενος κατα την περίοδο της Τουρκοκρατίας και επιπλέον να δουν  τη Βασιλική της Χρυσοπολίτισσας, η οποία βρίσκεται στην Κάτω Πάφο και είναι μία από τις μεγαλύτερες Βασιλικές που υπάρχουν στην Κύπρο.

Η δεύτερη και τελευταία πεντάτρουλη εκκλησία που βρίσκεται στο νησί μπορεί κάποιος να τη δει στην επαρχία της Πάφου και συγκεκριμένα στη Γεροσκήπου και είναι αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή ενώ στην Παλαίπαφο με άλλα λόγια στο χωριό Κούκλια η εκκλησία της Παναγίας της Καθολικής είναι κτισμένη πολύ κοντά στα ερείπια του Ναού της Αφροδίτης, τη λατρεία της οποίας αντικατέστησε η Θεοτόκος.

Για τον γυρισμό προς την επαρχία της Λευκωσίας ο επισκέπτης μπορεί να περάσει από τη μικρή εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου, την γνωστή Μονή του Σταυροβουνίου με το αυστηρό αθωνικό τελετουργικό, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση αποτελεί δημιούργημα της Αγίας Ελένης. Ο καταπληκτικά τοιχογραφημένος ναός των Αγίων Αποστόλων στο Πέρα Χωριό είναι κι αυτό ένα αξιοθέατο και είναι η τελευταία στάση της διαδρομής αυτής.

Με δυτική κατεύθυνση οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν αρκετά κορυφαία μνημεία που φανερώνουν με χειροπιαστά σημάδια τον εκκλησιαστικό πλούτο του νησιού.Λόγω του οτι διαδρομή αυτή είναι γενική  δεν χωρίζεται ούτε σε πόλεις αλλά ούτε και σε Επαρχίες.

Μπορείτε να δείτε τα εξής Μνημεία: Εκκλησία Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα, Περιστερώνα – Μονή Ιωάννη Λαμπαδιστή, Καλοπαναγιώτης – Μονή Παναγίας του Κύκκου, Κάμπος - Μονή Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας, Παναγιά – Μονή και Εγκλείστρα Αγίου Νεοφύτου, Τάλα – Εκκλησία Παναγίας Χρυσελαιούσας, Έμπα – τέμενος /εκκλησία Αγίας Σοφίας, Πάφος/Κτήμα – Παλιοχριστιανική βασιλική Χρυσοπολίτισσας, Κάτω Πάφος – Εκκλησία Αγίας Κυριακής, Κάτω Πάφος – Αγία Παρασκευή, Γεροκήπου – εκκλησία Παναγίας Καθολικής Κούκλια – εκκλησία Αγίου Ευσταθίου, Κολόσσι – Μονή Σταυροβουνίου, Πυργά – Βασιλικό Παρεκκλήσι, Πυργά – εκκλησία Αγίων Αποστόλων, Πέρα

Σημείο Εκκίνησης της Διαδρομής: Εκκλησία των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα, Περιστερώνα
Τέρμα Διαδρομής: Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων, Πέρα Χωριό

Σχετικά Άρθρα


Πλατάνια

Ο εκδρομικός χώρος Πλατάνια πνιγμένος μέσα στο πράσινο βρίσκεται κοντά στον δασικό σταθμό Πλατανιών στον δρόμο Κακοπετριάς...


Εκκλησία Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισ...

Το ιστορικό σπήλαιο της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας βρίσκεται σε μια όμορφη και κατάφυτη από ευκαλύπτους και αγριοδάφνες...


Εκδρομικός Χώρος Αθαλάσσας

Ο εκδρομικός χώρος είναι ιδανικός για μια όμορφη απόδραση από τη ρουτίνα της πόλης δίχως να χρειαστεί να πας μακριά.


Τροοδίτισσα, Ξεροκόλυμπος

Μόλις λίγο πρίν από το μοναστήρι της Τροοδίτισσας στον δρόμο Πλατρών-Πρόδρομου και σε απόσταση 6km από τις Πλάτρες...