Μονοπάτι Υδατοφράκτης Αθαλάσσας

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ / Μονοπάτι Υδατοφράκτης Αθαλάσσας
Όταν το τμήμα δασών παράλαβε την άγονη περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το Εθνικό Δασικό Πάρκο, στην προσπάθεια να δημιουργήσει ένα μεγάλο δάσος, χρειάστηκε να ενώσει δύο χειμάρρους, τον Βαθύ και τον Καλόγερο και με χωμάτινο φράκτη να μαζεύει το νερό για να αρδεύει το δάσος. Έτσι, το 1962 δημιουργήθηκε μια μεγάλη λίμνη ανάμεσα στους δήμους της Αγλατζιάς, του Στροβόλου, των Λατσιών και του Γερίου.
 
Στη λίμνη θα συναντήσεις μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών πουλιών που έλκονται από την λίμνη κατά τα ταξίδια τους από και προς την Ευρώπη.

Η λίμνη που δημιούργησε το φράγμα, σε συνδυασμό με την μεγάλη έκταση του δάσους, κατέστησε το κλίμα της περιοχής σε πιο δροσερό κατά τους μήνες του καλοκαιριού.

Ο φράκτης είναι χωμάτινος, με ύψος 18 μέτρα, μήκος 447 μέτρα,χωρητικότητα 791.000 κυβικά μέτρα και όγκο 103.000 κυβικά μέτρα.

Στο Πάρκο της Αθαλάσσας επίσης θα βρεις πάνω από 300 είδη δέντρων, θάμνων και ποώδων φυτών και επίσης 173 είδη πουλιών, 27 είδη πεταλούδων, 7 είδη θηλαστικών, 6 είδη ερπετών και ένα αμφίβιο.

Η μεγάλη ποικιλία από μεταναστευτικά πουλιά που οφείλεται κυρίως στα νερά των δύο φρακτών και στις κλιματολογικές συνθήκες θα σε εντυππωσιάσει.

Το Πάρκο της Αθαλάσσας είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος χώρος πρασίνου της Λευκωσίας και δρά ενάντια στη ρύπανση και τη χειροτέρευση του φυσικού περιβάλλοντος.

 
Εκτός από τον πρωταρχικό του ρόλο ως πνεύμονα πρασίνου, σου προσφέρει και άλλες λειτουργίες όπως η αναψυχή, η αισθητική, η άθληση, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, οικολογικός αγροτουρισμός, επιμόρφωση κλπ.

Το τοπίο, ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα σε εντυπωσιάσει, με ένα απέραντο πέπλο πρασίνου.

Εκτός από την κύρια λειτουργία του, η οποία είναι η δασική και καλλιεργητική έρευνα, το πάρκο μπορείς να το αξιοποιήσεις επίσης ως εκδρομικό χώρο, χώρο ψαρέματος, για μελισσοκομία, μάζεμα φυτών, καυσόξυλων και σαλιγκαριών, παρακολούθηση πουλιών, ποδηλασία, ως μονοπάτι της φύσης με πάνω από 20 Χμ. μονοπατιών, χώρος αθλοπαιδιών με γήπεδα ποδοσφαίρου, πετόσφαιρας και καλαθόσφαιρας και στρατιωτικών ασκήσεων. Το κυνήγι, για εσένα που ασχολείσαι, απαγορεύεται αυστηρά.

Σημαντικό να αναφέρουμε ότι συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του πάρκου η καθιερωμένη δεντροφύτευση από σχολεία και οργανωμένα σύνολα κατά τη Γιορτή του Δέντρου.

Το μονοπάτι ακολουθεί κυκλική πορεία γύρω από τον υδατοφράκτη Αθαλάσσας.

Ο υδατοφράκτης θα αποτελέσει για σένα μια όαση ησυχίας μακριά από τη βαβούρα της πόλης.

Επισκέψου τον άμεσα!

Αφετηρία: Εκδρομικός χώρος ΝΔ εισόδου. Πρόσβαση από το δρόμο Λευκωσίας - Λατσιών.

Μήκος Μονοπατιού: 2,2 km

Υπολογίσιμος Χρόνος: 45 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: 1

Μορφή: Κυκλικό.

Διεύθυνση: Πάρκο Αθαλάσσας, Λευκωσία
 

Σχετικά Άρθρα


Ακτή Ολυμπίων B'

H Aκτή Ολυμπίων Β' είναι μια αμμώδης παραλία στα ανατολικά της επίχωσης της Λεμεσού και θεωρείται απομονωμένη παραλία.


Βασιλικό Παρεκκλήσι

Το «Βασιλικό Παρεκκλήσι» της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, στο...


Μονοπάτι Δασοβοτανικού Κήπου

Ο Δασοβοτανικός κήπος Αθαλάσσας σχεδιάστηκε και εγκαταστάθηκε από τον κλάδο Ερευνών του τμήματος Δασών.


Παναγία του Άρακα - Πλατάνια Ευρ...

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής σε περνά μέσα από πυκνό φυσικό πευκοδάσος εναλλασσόμενο με πυκνές συστάδες λατζιάς.