Η διαδρομή αυτή, βόρεια της Λεμεσού, αναδύει τη μυρωδιά και τη μαγεία μιας άλλης εποχής. Όλα ξεκινούν από το ιδιαίτερο κρασί που εμφιαλώνεται στην περιοχή, την Κουμανδαρία. Όμοιό του δεν υπάρχει διεθνώς. Τα 14 χωριά που το παράγουν βρίσκονται σε υψόμετρο 500-900 μέτρων και περιτριγυρίζονται από αμπελώνες των ντόπιων ποικιλιών Μαύρο και Ξυνιστέρι.
Η διαδρομή, μέσα από τα δεκατέσσερα χωριά της Κουμανταρίας, μας πηγαίνει πίσω στο 1192 μΧ όταν οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη τελειοποιούσαν την παραγωγή αυτού που ίσως να ήταν το πρώτο κρασί στον κόσμο που αναγνωρίστηκε από το όνομα του. Την Κουμανταρία! Ο ήλιος, ενεργούσε σαν πολύτιμος σύμμαχος ξηραίνοντας λίγο τα μαζεμένα σταφύλια, συμπυκνώνοντας τη φυσική τους γλυκύτητα και ενισχύοντας τη γεύση τους. Πάντως αξίζει τον κόπο να επισκεφθεί κανείς τα συνεταιριστικά οινοποιεία της περιοχής που λειτουργούν σε μια προστατευόμενη ζώνη διεθνούς αποδοχής.
Αφού θα είστε στην περιοχή, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε και το ανακαινισμένο πατητήρι κρασιού της Λάνειας, που διατηρήθηκε σε λειτουργία μέσα στους αιώνες και το οποίο αποτελεί ενθύμιο του λαμπερού παρελθόντος οινοποιίας της περιοχής. Ένας πολύ φημισμένος χώρος είναι και το Μεσαιωνικό Κάστρο του Κολοσσίου που κάποτε ήταν η έδρα των Ιωαννιτών ιπποτών.
Σημείο Εκκίνησης της Διαδρομής: Κολόσσι
Τέρμα Διαδρομής: Αγία Φύλα