Μοναστήρι Αγίας Νάπας

Πότε ιδρύθηκε αρχικά το Μοναστήρι δεν γνωρίζουμε. Η σπηλιά, ο κρυψώνας και το πηγάδι μαρτυρούν την εκεί διαβίωση Χριστιανικής κοινότητας από τα Βυζαντινά χρόνια. Το όνομα "Αγία Νάπα" έχει δοθεί στο μέρος πριν από το 1366.

Το Μοναστήρι πάντως, όπως σώζεται σήμερα, είναι κτίσμα του 15ου αιώνα, όταν η Κύπρος ήταν υπό Ενετική κυριαρχία.

Ένα γοητευτικό μεσαιωνικό μοναστήρι αφιερωμένο στη «Κυρία μας των Δασών» βρίσκεται στη μέση του χωριού Αγία Νάπα και προστατεύεται από ψηλά τείχη. Τόσο το χωριό όσο και το μοναστήρι πήραν το όνομα τους από την αρχαία Ελληνική λέξη «Νάπα» που σημαίνει δασωμένη κοιλάδα και παραπέμπει στη μορφολογία που είχε η περιοχή στο παρελθόν. Χτισμένο σαν μεσαιωνικό κάστρο γύρω στο 1500 μ.Χ., το μοναστήρι της Αγίας Νάπας είναι το πιο γνωστό ορόσημο του χωριού αλλά και της γύρω περιοχής. Ένα μέρος του μοναστηριού χτίστηκε στη γη ενώ το υπόλοιπο λαξεύτηκε στο βράχο.

Η παλιά συκομουριά πιστεύουν ότι βρίσκεται μπροστά από τη νότια είσοδο για περισσότερα από 600 χρόνια. Το μοναστήρι αναστηλώθηκε το 1950 και το 1978 έγινε Οικουμενικό Κέντρο Συνεδρίων εξυπηρετώντας τις εκκλησίες της Κύπρου και της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, στη σπηλιά, η οποία έχει γίνει εκκλησία, βρέθηκε από κάποιο κυνηγό η θαυματουργός εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ο σκύλος του κυνηγού πρώτος αντίκρυσε την ολόφεγγη εικόνα και μπροστά στη θέα της άρχισε να γαβγίζει επίμονα καλώντας τον κύριο του.

Στο άκουσμα της ανεύρεσης της εικόνας, πλήθος πιστών άρχισε να επισκέπτεται τον ιερό χώρο τού σπηλαίου. Η εικόνα είχε μάλλον τοποθετηθεί στο σπήλαιο κατά την περίοδο της εικονομαχίας (7ος-8ος αιν.), και έτσι διασώθηκε. Τον 14ο αιώνα το σπήλαιο κτίστηκε κατά το υπόλοιπο ήμισυ και έγινε ναός.

Μια νέα εκκλησία χτίστηκε το 1994 στα νοτιοδυτικά του μοναστηριού που επίσης είναι αφιερωμένη στην Παρθένο Μαρία.

Στην χάρη της Παναγίας καταφθάνουν καθημερινώς για να προσκυνήσουν πολλὲς δύστοκες και άτεκνες γυναίκες, και για να ζωστούν την γονοποιούσα, θαυματουργό ζώνη της Αγίας Νάπας. Το μοναστήρι αποτελεί ιδιαίτερα κατανυκτικό μέρος, όπου μπορεί κανείς να βρεί παρηγοριά και θεία αρωγή.

Η γλυκυτάτη μητέρα μας ανοίγει καθημερινά την αγκάλη της, τόσο μεγάλη και θερμή, ώστε να χωρέσει ο κάθε απελπισμένος και ταλαίπωρος. Πρεσβεύει με τις τελέσφορες ικεσίες της για την σωτηρία των ψυχών μας.

Τηλ.: +357 23 721 284,  +357 23 721 288, Φαξ: +357 23 722 584
Διεύθυνση Μοναστηριού Αγίας Νάπας: Αγία Νάπα, Αμμόχωστος
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: ancc@spidernet.com.cy

 

Σχετικά Άρθρα


Πιτσιλιά Διαδρομή Κρασιού

Η Πιτσιλιά μια πολυσύνθετη ορεινή περιοχή, περιβάλλεται από τέσσερα δάση: του Τροόδους στα δυτικά, του Μαχαιρά στα...


Εκκλησιαστικό Μουσείο Κοιλανίου

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Κοιλανίου είναι το πρώτο στο είδος του στη Κύπρο. Αποτελεί περιφερειακό παράρτημα του μεγάλου υπό...


Αρχαιολογικός Χώρος Χοιροκοιτίας

Ο αρχαιολογικός χώρος της Χοιροκοιτίας οφείλει την ονομασία του στο ομώνυμο γειτονικό χωριό της επαρχίας Λάρνακας.


Αγία Παρασκευή

Αν αναζητάς ένα μέρος που θα πας με την παρέα σου για παιχνίδια, πικ νικ και ηρεμία, μόλις το βρήκες!