Μονοπάτι Ψηλό Δεντρό – Πουζιάρης

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΟΟΔΟΥΣ / Μονοπάτι Ψηλό Δεντρό – Πουζιάρης

Το μονοπάτι αρχικά κατά το πρώτο χιλιόμετρο περνά μέσα από δάσος με πυκνές συστάδες τραχείας πεύκης, Pinus brutia.

Τι είναι αυτό;

Η τραχεία πεύκη (επιστ. Pinus brutia - Πεύκη η τραχεία) είναι πεύκο, ιθαγενές της ανατολικής περιοχής της Μεσογείου και απαντάται από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 1200 μέτρα υψόμετρο στις πιο νότιες περιοχές.

Θα το ακούσεις με διάφορες κοινές ονομασίες όπως Τουρκικό πεύκο ή Καλαβρέζικο πεύκο, αν και στην Τουρκία το αποκαλούν Kızılçam (Κιζιλτσάμ - Κόκκινο πεύκο).

Είναι στενά συνδεδεμένο με την Χαλέπιο πεύκη, γι' αυτό το λόγο κάποιοι ερευνητές την θεωρούν υποείδος της Χαλέπιου πεύκης, αλλά συνήθως θεωρείται ξεχωριστό είδος.

Είναι κατά μέσο όρο ψηλότερο από τη Χαλέπιο και μπορεί να φτάσει τα 35 μέτρα σε ύψος και τραχύτερο καστανοκόκκινο κορμό με περισσότερο πύτικα. Θα το αναγνωρίσεις από τις μακρύτερες βελόνες με ελαφρώς πιο σκούρο πράσινο χρώμα που είναι λεπτές και αδρές στην αφή. Οι κώνοι του επίσης φύονται ορθά και συμμετρικά (δύο ή τρεις με μήκος 6-10 εκατοστά) σε αντίθεση με τη Χαλέπιο που έχουν κοτσάνι και στρέφονται προς το έδαφος.

Φυσική εξάπλωση:

Φύεται κυρίως στην Τουρκία. Στην Ελλάδα συναντάται στη Θράκη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη. Επίσης απαντάται στην Κύπρο μας, στις ακτές του Εύξεινου Πόντου, στο Αζερμπαϊτζάν στο βόρειο Ιράκ, στην δυτική Συρία, τον Λίβανο και την Καλαβρία της νότιας Ιταλίας.

Κατά το τρίτο χιλιόμετρο του μονοπατιού, στα πιο ψηλά σημεία, διασχίζει πυκνό και εντυπωσιακό δάσος μαύρης πεύκης Pinus nigra ssp. pallasiana. Σε συγκεκριμένα σημεία προσφέρει πανοραμική θέα της γύρω περιοχής.

Το μονοπάτι έχει αφετηρία κοντά στις Πλάτρες, επομένως μια στάση στο πανέμορφο και δημοφιλές χωριό είναι απαραίτητη. 

Τι ξέρεις αλήθεια για τις Πλάτρες;

Το χωριό σήμερα είναι γνωστό με το όνομα Πλάτρες, χωρίς το Πάνω, σε αντίθεση με τους γειτονικούς Τορνάρηδες, που αναφέρονται με το όνομα Κάτω Πλάτρες. Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι οι Πλάτρες είναι ένα νέο χωριό, που ιδρύθηκε τα τελευταία χρόνια. Οι Πλάτρες είναι πολύ παλιό χωριό. Αναφέρεται ανάμεσα σε 119 χωριά της Επαρχίας Λεμεσού, τα οποία υπήρχαν την εποχή των Λουζινιανών (Φραγκοκρατία, 1192-1489 μ.χ.) και των Ενετών (1489-1571 μ.χ.).

Ονομασία του χωριού:

Υπάρχουν τρεις εκδοχές για την ετυμολογία του ονόματος των Πλατρών:

1) Ότι η Πλάτρα και στον πληθυντικό οι Πλάτρες, πήρε την ονομασία της από την λέξη πλάτρα (πράτρια), που σημαίνει αυτή που υφαίνει και πωλεί τα πανιά των αγροτών.

2) Έχουμε γραπτές μαρτυρίες ότι οι Πλάτρες ήταν φέουδο επί Φραγκοκρατίας και έφερε αυτό το όνομα από τότε. Στην Γαλλική γλώσσα υπάρχει η λέξη πλάτρε-ς, που μεταφράζεται στα ελληνικά σε λευκός, γύψος κ.α. Υπάρχει πληροφορία ότι επί Φραγκοκρατίας στη νότια πλευρά του Τροόδους, πάνω από τις σημερινές Πλάτρες, υπήρχε Φράγκικο Μοναστήρι, που οι μοναχοί του ήταν ντυμένοι στα άσπρα και ονομάζονταν "Πλάτραι".

​3)Το χωριό πήρε την ονομασία του από την λέξη πλάτσα, που μετά έγινε Πλάτρα και ακολούθως Πλάτρες (στον πληθυντικό).

Διαλέγεις και παίρνεις!

Πληθυσμιακή κατάσταση:

Το χωριό γνώρισε μεγάλες πληθυσμιακές αυξομειώσεις. Το 1881 οι κάτοικοι του χωριού ήταν 100, το 1901 ο πληθυσμός αυξήθηκε στους 154, το 1931 στους 396, το 1946 στους 502, το 1960 στους 413, το 1982 στους 442. Σήμερα οι Πλάτρες έχουν 250 μόνιμους κατοίκους που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τον Αύγουστο αυξάνονται μέχρι τις 10000.

Οι πιο πολλοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τουριστικά επαγγέλματα (ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης), πιο λίγοι ασχολούνται με την φρουτο-καλλιέργειες και άλλοι σε υπηρεσίες που έχουν σαν έδρα τους το χωριό.

Αφετηρία: Σημείο σύνδεσης του δασικού δρόμου Πλατρών - Μέσα Ποταμού με τον τουριστικό δρόμο Μονιάτη - Πλατρών - Τροόδους, κοντά στο Ψηλό Δεντρό

Μήκος Μονοπτιού: 9 km

Υπολογίσιμος Χρόνος: 3 - 4 ώρες

Βαθμός δυσκολίας: 3 Απότομη ανηφορική/κατηφορική διαδρομή

Μορφή: Κυκλικό

Διεύθυνση: Περιοχή Πλατρών, Τρόοδος

 

Σχετικά Άρθρα


Ιερά Μονή Μαχαιρά

Η Ιερά Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά βρίσκεται κτισμένη στο Τροόδος κάτω από το βουνό του Μαχαιρά στα πόδια του οποίου...


Βυζαντινό Μουσείο - Ίδρυμα Αρχιε...

Το Βυζαντινό Μουσείο παρουσιάζει την πλουσιότερη και αντιπροσωπευτικότερη συλλογή έργων βυζαντινής τέχνης, που έχουν την...


Βασιλικές Αγίου Γεωργίου - Βρύσε...

Εξω από το χωριό Πέγεια, 4,5 χλμ περίπου, κοντά στο ψαρολίμανο, βρίσκονται τα ερείπια δύο παλαιοχριστιανικών βασιλικών με...


Πολιτισμική Χριστιανική Κύπρος Α...

Η ορθόδοξη πίστη και η πορεία της αυτοκέφαλης Κυπριακής εκκλησίας αναπαριστάται στις τοιχογραφίες της εκκλησίας του...