Μονοπάτι Πάρκο των Εθνών – Άγιος Γεώργιος

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ / Μονοπάτι Πάρκο των Εθνών – Άγιος Γεώργιος

Μονοπάτι που σε περνά μέσα από το πάρκο της Αθαλάσσας και κατά μήκος του υδατοφράκτη Αθαλάσσας. Θα ξεκινήσεις από την πλευρά του πάρκου προς το χωριό Γέρι και ακολουθώντας την πορεία του θα δεις ότι συνδέει δύο εκδρομικούς χώρους. 

Η Αθαλάσσα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο «πράσινος πνεύμονας» μιας ραγδαία αναπτυσσόμενης πόλης με ελάχιστους χώρους πρασίνου, της Λευκωσίας.

Η περιοχή της Αθαλάσσας βρίσκεται νοτιοανατολικά της Λευκωσίας, σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από αυτή και περιβάλλεται από την Αγλαντζιά στα βόρεια και τα ανατολικά, το Στρόβολο στα δυτικά, και το Γέρι και τα Λατσιά στα νότια.

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι, πιθανολογείται πως το όνομά της το πήρε από το γεγονός ότι στα πρόσφατα γεωλογικά χρόνια βρισκόταν, όπως και η υπόλοιπη Μεσαορία, κάτω από τη θάλασσα, γι' αυτό και τα κογχύλια που συναντά κάποιος στην περιοχή είναι άφθονα.

Σε μεσαιωνικούς χάρτες, αναφέρεται ένας οικισμός (περιοχή κυβερνητικής έπαυλης και Αγίου Γεωργίου) με τα ονόματα Ailasa, Ailaza ή Atalassa, δικαιολογώντας τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου και γυναικείου μοναστηριού La Cava στο μικρό Άρωνα, που κτίστηκε από το Βασιλιά Ιάκωβο Α'. Είναι πολύ πιθανόν τα πρώτα σπίτια που είδε ο Giovanni Mariti το 1767 να βρίσκονταν στην περιοχή της Κτηνοτροφικής Έπαυλης.

Το ανάγλυφο της περιοχής είναι σχετικά ομαλό (130-190 μέτρα), με εξαίρεση τους δύο τραπεζοειδείς Άρωνες, το μικρό Άρωνα και το μεγάλο Άρωνα (λόφος του Λιονταριού), ενώ την περιοχή διαρρέει ο χείμαρρος Βαθύς με τους δύο παραπόταμούς του.

Υπάρχουν δύο φράγματα στην Αθαλάσσα, το μικρό φράγμα του Αγίου Γεωργίου και ο φράκτης Αθαλάσσας. Ο φράκτης της Αθαλάσσας κτίστηκε το 1962 στην ένωση των χειμάρρων Βαθύς και Καλόγερος, για αρδευτικούς σκοπούς. Είναι χωμάτινος, με ύψος 18 μέτρα, μήκος 447 μέτρα, επιφάνεια 230.000 τετρ. μέτρα, χωρητικότητα 791.000 κυβικά μέτρα και όγκο 103.000 κυβικά μέτρα.

Γεωλογικά, η Αθαλάσσα αποτελεί μέρος της ιζηματογενούς ακολουθίας του Τροόδους και, λιθολογικά, αποτελείται από τρεις (3) μείζονες γεωλογικούς σχηματισμούς, οι οποίοι σχηματίστηκαν κατά την Καινοζωική Εποχή. Ο επικρατέστερος σχηματισμός της περιοχής είναι ο Σχηματισμός Αθαλάσσας (ασβεστολιθικοί ψαμμίτες, ψαμμίτες, αμμώδεις μάργες και κροκαλοπαγή πετρώματα), ο οποίος έχει πάρει το όνομά του λόγω της μεγαλύτερης συμπαγούς έκτασής του στην περιοχή της Αθαλάσσας, ενώ υπάρχουν μικρές περιοχές που ανήκουν στο Σχηματισμό Λευκωσίας (ασβεστολιθικοί ψαμμίτες, ψαμμίτες, ιλύς, αμμοχάλικες, αμμώδεις μάργες, μάργες, ασβεστόλιθοι και κροκαλοπαγή πετρώματα), καθώς και μια μικρή έκταση του Σχηματισμού Αλλούβιου-Κολλούβιου (άμμοι, ιλύς, χαλίκια και αμμοχάλικες).

Στο Πάρκο Αθαλάσσας, ένα αριστούργημα μακροχρόνιων δασωτικών και καλλιεργητικών προσπαθειών, θα συναντήσεις πάνω από 300 δεντρώδη, θαμνώδη και ποώδη φυτικά είδη (κυρίως ξενικά, ενώ υπάρχουν και 10 ενδημικά ποώδη και θαμνώδη είδη, καθώς και 11 σπάνια), ενώ εξίσου θαυμασμό προκαλεί η πανίδα του Πάρκου, με 173 είδη πουλιών, 27 είδη πεταλούδων, 7 είδη θηλαστικών, 6 είδη ερπετών και ένα αμφίβιο.

Σημείωσε επίσης, πως η μόνη φυσική φυτοκοινωνία είναι αυτή στην περιοχή του φράκτη, με υγρόφιλη βλάστηση.

Η μεγάλη ποικιλία από υδρόβια κυρίως μεταναστευτικά πουλιά, από τα οποία μερικά διαχειμάζουν, ενώ τα περισσότερα σταθμεύουν εδώ κατά τις μεγάλες μεταναστεύσεις του Φθινοπώρου και της Άνοιξης, οφείλεται κυρίως στα νερά των δύο φρακτών και στις γενικές κλιματολογικές συνθήκες.

Από τον Αύγουστο του 1974, περίπου 40 εκτάρια του Κύριου Κρατικού Δάσους Αθαλάσσας βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης.

Το 1985, σε μια προσπάθεια διάσωσης του χώρου από ιδιωτικές και άλλες παρεμβάσεις, 357 περίπου εκτάρια ανακηρύχθηκαν σε «Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας», το μοναδικό στο νησί. Μέρος του Κύριου Κρατικού Δάσους Αθαλάσσας, εκτός από τις προαναφερόμενες χρήσεις, καλύπτεται από το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, καθώς και από την Πανεπιστημιούπολη.

Στην Κτηνοτροφική Έπαυλη του Τμήματος Γεωργίας εκτρέφονται αγελάδες, κατσίκες, πρόβατα και χοίροι, σε ειδικούς στάβλους και χοιροστάσια, ενώ στην Πειραματική Έπαυλη του Τμήματος Γεωργίας δοκιμάζονται διάφορες καλλιέργειες.

Ήταν εδώ που οι Βρετανοί δημιούργησαν την πρώτη κτηνοτροφική μονάδα, με τις πρώτες οικοδομές να κτίστηκαν το 1912 και το 1921. Στην πτηνοτροφική πτέρυγα εκτρέφονται λαγοί και πέρδικες, ενώ στο υγροθερμοκήπιο αναπτύσσονται διάφορες ποικιλίες ελιάς.

Στην Αθαλάσσα βρίσκεται το «Πάρκο των Εθνών», στο οποίο ξένοι Αρχηγοί Κρατών φυτεύουν δέντρα σε ανάμνηση της επίσκεψής τους, ενώ εδώ βρίσκεται και το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ).

Αφετηρία: Πάρκο των Εθνών. Πρόσβαση από το δρόμο Αγλαντζιάς - Γερίου.
Μήκος Μονοπατιού: 2,5 km,
Υπολογίσιμος Χρόνος: 45 λεπτά,
Βαθμός δυσκολίας: 1
Μορφή: Γραμμικό.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Πάρκο Αθαλάσσας, Λευκωσία

Σχετικά Άρθρα


Παραλία Κέρμια

Θα την βρεις στη δυτική πλευρά του Κάβο Γκρέκο, δύο χιλιόμετρα ανατολικά της Αγίας Νάπας και πάνω στον Κεντρικό δρόμο που...


Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου

Ο πεζόδρομος και ο ποδηλατόδρομος του Πεδιαίου ξεκινά από την περιοχή της Ανθούπολης και καταλήγει στο χώρο του παλιού...


Λαόνα - Ακάμας Διαδρομή Κρασιού

Η διαδρομή αυτή ακολουθεί προαιώνιους δρόμους στο βορειοδυτικό τμήμα της Κύπρου. Παρουσιάζει ένα μοναδικό ενδιαφέρον που...


Παραλία Αγία Βαρβάρα

Eίναι μικρή, όμορφη και ήσυχη παραλία με απαλή χρυσή άμμο και καθαρά νερά. Αν αναζητάς την γαλήνη και την ηρεμία που σου...