Το πρώτο τμήμα της διαδρομής διασχίζει το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς, έναν χώρο αναψυχής που σου προσφέρει ευρεία γκάμα υπηρεσιών, όπως εκδρομικό χώρο, μονοπάτια ποδηλασίας και πεζοπορίας, γήπεδα άθλησης καθώς και σημεία φυσικής ομορφιάς.
Ως πεζοπόρος θα μπορείς να θαυμάσεις την όμορφη θέα της Λάρνακας, της Αλυκής, του Αεροδρομίου της Λάρνακας, του χωριού Αραδίππου και του δυτικού μέρους της βραχώδους κορυφής Σταυροβούνι.
Οι βασικές μορφές βλάστησης που θα συναντήσεις σε όλο το πάρκο αποτελούνται από κυπαρίσσια, πεύκα και ακακίες μαζί με χαμηλούς θάμνους, κυρίως θυμάρι, αστοίβη, άγρια σπαράγγια και καππάρη. Οι βραχώδεις σχηματισμοί αποτελούνται κυρίως από γύψο, κρητιδικές μάργες, προσχωσιγενή κοιτάσματα του ποταμού, μάργες και ασβεστολιθικό ψαμμίτη.
Αφήνοντας το πάρκο από τη βόρεια έξοδο, η διαδρομή σε κατευθύνει προς την Παναγία των Αμπελιών ή Παναγία Αιματούσα, μέσω ασφαλτόδρομου 1 χιλιόμετρο, διασχίζει τον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας - Λευκωσίας (Α2) από εναέρια γέφυρα και συνεχίζει παράλληλα με τον αυτοκινητόδρομο Ριζοελιάς - Αγίας Νάπας (Α3). Κατόπιν, διασχίζει το δρόμο Λάρνακας - Αθηαίνου και φτάνει στο χωριό Κελλιά.
Σε αυτό το τμήμα της διαδρομής εναλλάσσονται χώμα και άσφαλτος για 4 χιλιόμετρα. Περνά το χωριό Κελλιά, αγροτικούς δρόμους, μέσα από το Δάσος Βορόκλινης (υψόμετρο 100 μέτρα) και ανεβαίνει μέσω δασικών δρόμων στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, προσφέροντάς σου πανοραμική θέα ολόκληρου του Κόλπου της Λάρνακας, της περιοχής των Βρετανικών Βάσεων της Δεκέλειας και των γύρω χωριών.
Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία
Ένα παλιό αρχαίο ξωκλήσι που αξίζει να επισκεφτείς, βρίσκεται κτισμένο στην κορυφή του βουνού στα δυτικά του χωριού. Το ξωκλήσι αυτό είναι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία και κτίστηκε πριν από 500 χρόνια. Κτίσμα του 16ου αιώνα. Τον 20ο αιώνα το ξωκλησάκι δέχθηκε και δεύτερο κτίσμα. Το νέο κτίσμα φέρει 1 ½ μέτρο ψηλότερο υψόμετρο από το παλιό κτίσμα. Το παλαιό κτίσμα παρέμεινε πλέον ως το ιερό του όλου οικοδομήματος. Αρχιτεκτονικά είναι κτίσμα Βυζαντινού μονόκλιτου Ρυθμού.
Δεν είναι όμως και πολύ μεγάλο ξωκλήσι, αλλά έχει την άνεση να φιλοξενήσει μέχρι και 60 πιστούς. Εξωτερικά είναι εξολοκλήρου κτισμένο από πέτρα. Στο πλάι θα δεις να προβάλλει το παλιό καμπαναριό, όπου κάθε γιορτή καλεί τους πιστούς να προσέλθουν. Στο παλιό οικοδόμημα υπήρχαν τοιχογραφίες.
Πριν από εκατό περίπου χρόνια προκλήθηκε πυρκαγιά και οι αγιογραφίες αλλοιώθηκαν ώστε να μην διακρίνονται και τόσο πολύ σήμερα. Εσωτερικά το εικονοστάσι είναι κατασκευασμένο από ξύλο πεύκου, απλό με κεττεπέ και μπογιατισμένο με σκούρο βερνίκι.
Οι λιγοστές εικόνες των αγίων καθώς και η αφιερωμένη εικόνα του Προφήτη Ηλία,σε αγκαλιάζουν και δίνουν ακόμη ένα συμπλήρωμα στην ολοκλήρωση του εκκλησιαστικού πλούτου.
Το εκκλησάκι δέχθηκε νέα συντήρηση το 1994 με δαπάνες της εκκλησίας. Σήμερα είναι ως διατηρητέο οικοδόμημα.
Λειτουργείται 3 – 4 φορές τον χρόνο. Τον Προφήτη Ηλία, γιορτάζουν πανηγυρικά στην κοινότητα Ορόκληνης. Μαζεύεται πολλής κόσμος από τις γύρω περιοχές στις 20 Ιουλίου και γίνεται μεγάλη πανήγυρης.
Η διαδρομή στη συνέχεια σε περνά μέσα από το χωριό Βορόκλινη και συνεχίζει ανατολικά προς το δικοινοτικό χωριό Πύλα (3 χιλιόμετρα χωματόδρομος), το οποίο κατοικείται από Ελληνοκύπριους και από Τουρκοκύπριους.
Το χωριό έχει να σου προσφέρει μεγάλη ποικιλία από ταβέρνες που σερβίρουν εξαιρετικά πιάτα με ψάρι.
Από την Πύλα μπορείς να κατευθυνθείς νότια, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου της Δεκέλειας, σε μια τουριστική περιοχή με πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία και από εκεί προς τις ελεύθερες περιοχές της περιοχής Αμμοχώστου, μέσω των Κοκκινοχωριών.
Εναλλακτικά, μπορείςνα επιστρέψεις μέσω Πύλας.
Σημείο Εκκίνησης : Ριζοελιά
Τέρμα: Πύλα
Εκτιμώμενη Διάρκεια: Περίπου 9 - 12 ώρες
Μήκος Διαδρομής: 28 χιλιόμετρα