Μουσείο Μονής Αγίου Νεοφύτου

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΥΣΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΦΟΥ / Μουσείο Μονής Αγίου Νεοφύτου

Το μουσείο της μονής Αγίου Νεοφύτου είναι πολύ αξιόλογο και κρύβει σημαντικούς θησαυρούς. Το μουσείο χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το ένα είναι καθαρά εκκλησιαστικό και σε αυτό εκτίθενται εικόνες, ιερά σκεύη, χειρόγραφα και άμφια του 12ου έως και 19ου αιώνα.

Το άλλο είναι μη εκκλησιαστικό και εκτίθενται κυρίως αγγεία της Γεωμετρικής και Αρχαϊκής περιόδου (900-600π.Χ) της Κύπρου. Το αρχαιότερο χειρόγραφο που είναι εκτεθειμένο στο μουσείο είναι τεμάχιο παπύρου και χρονολογείται στον 6ο αιώνα. Άλλο χειρόγραφο περιέχει ομιλίες του Αγίου Νεοφύτου και χρονολογείται στα τέλη του 12ου αιώνα.

Ανάμεσα στις εικόνες του μουσείου είναι η θαυμάσια εικόνα "Ιησούς Χριστός ο Φιλάνθρωπος", καθώς επίσης και η εικόνα "Μήτηρ Θεού η Ελεούσα". ΄Ακόμα, έξι θυμιατοί που εκτίθενται στο μουσείο χρονολογούνται από το 1691 έως και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Η Μονή, για να διαφυλάξει τους θησαυρούς της αλλά και για να τους καταστήσει προσιτούς στους επισκέπτες, δημιούργησε, κάτω από την ανατολική πτέρυγα της Μονής, Μουσείο στο οποίο είναι εκτεθειμένοι σημαντικοί θησαυροί.

Το Μουσείο αποτελείται από δύο τμήματα. Το καθαρά εκκλησιαστικό, στο οποίο είναι εκτεθειμένες εικόνες, ιερά σκεύη, χειρόγραφα και παλαιά έντυπα και άμφια που χρονολογούνται από το τέλος τους 12ου μέχρι και του 19ου αιώνα και το μη εκκλησιαστικό, στο οποίο είναι εκτεθειμένα κυρίως αγγεία της Γεωμετρικής και Αρχαϊκής (900 – 600 π.χ.) περιόδου στην Κύπρο.

Ο επισκέπτης κατεβαίνει στο Μουσείο με σκάλα κτισμένη στο βόρειο άκρο της ανατολικής πτέρυγας. Εδώ είναι εκτεθειμένες εικόνες μικρών διαστάσεων κυρίως του 19ου αιώνα. Μόνο μια εικόνα της Ένθρονης Θεοτόκου που κρατεί το Χριστό στα γόνατα της είναι μεγάλων διαστάσεων. Η εικόνα αυτή είναι του 1884.

Τον προθάλαμο χωρίζει από την 1η αίθουσα μια μεγάλη προθήκη στην οποία εκτίθενται ένα ξύλινο αντιμήνσιο του 1864, Άγια Ποτήρια και Άγια Δισκάρια του 19ου αιώνα, ξυλόγλυπτοι σταυροί και διάφορα άλλα Ιερά αντικείμενα του 18ου και 19ου αιώνα.

Στη 1η αίθουσα είναι εκτεθειμένες μερικές πολύ σημαντικές εικόνες που χρονολογούνται από το 1183. Υπάρχουν ακόμα και εικόνες του 16ου αιώνα.

Στη 2η αίθουσα είναι εκτεθειμένα δύο ζεύγη βημοθύρων που χρονολογούνται στο τέλος του 18ου αιώνα. Υπάρχουν επίσης αρκετές εικόνες του 16ου, 17ου, 18ου και 19ου αιώνα. Στην αίθουσα αυτή εκτίθενται έξι θυμιατοί, ο παλαιότερος χρονολογείται στα 1691 και ο νεώτερος στις αρχές του 2ου αιώνα.

Στην ίδια αίθουσα υπάρχουν διάφορα ευαγγέλια με αργυρεπίχρυσα καλύμματα, χειρόγραφα και παλαιά έντυπα. 

Στη 3η αίθουσα υπάρχουν εικόνες, μικροτεχνήματα και ένα επιτραχήλιο. Σημαντικότερη εικόνα είναι η Παναγία η Εγκλειστριανή που χρονολογείται στις αρχές του 16ου αιώνα.

Στη 4η αίθουσα υπάρχουν εικόνες του Αγίου Νεοφύτου και η Μεγάλη εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, καθώς επίσης και ηγουμενικές ράβδοι του 18ου και 19ου αιώνα.

Ο επισκέπτης εξερχόμενος από την αίθουσα αυτή εισέρχεται στην μεγάλη αίθουσα στα δυτικά όπου είναι εκτεθειμένα τα αγγεία της Γεωμετρικής και Αρχαϊκής Περιόδου και εξέρχεται από την κτιστή σκάλα στο βόρειο άκρο του Μουσείου.

Διεύθυνση: Μονή Αγίου Νεοφύτου, 9 χλμ. βόρεια της Πάφου
Τηλέφωνο: Ν/Α
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα

Σχετικά Άρθρα


Κεντρική Δημοτική Αγορά Λεμεσού ...

Το εντυπωσιακότερο δείγμα κλειστής αγοράς στην Κύπρο, με τις χαρακτηριστικές αψιδωτές πύλες.


7 Άη Γιώργηδες

Εφτά λαξευτά σπήλαια, εφτά προσκυνητάρια στη χάρη των εφτά Αή Γιώργηδων ή Γιώρκηδων, κοσμούν τη βραχώδη περιοχή της...


Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Η Μονή αποτελεί σημαντικό κόμβο στο δίκτυο των εντός Κύπρου Μετοχίων της Ιεράς Μονής Κύκκου.


Σημεία Βυζαντινής Τέχνης -2

Η διαδρομή ξεκινάει από την επαρχία της Λευκωσίας με νότια κατεύθυνση με πρώτη στάση το Πέρα Χωριό για την Εκκλησία των...