Μουσείο Φυσικής Ιστορίας - Αγλαντζιάς

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΥΣΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ / Μουσείο Φυσικής Ιστορίας - Αγλαντζιάς

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Αγλαντζιά ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει τη μοναδική εμπειρία να σταθεί σε απόσταση αναπνοής από άγρια ζώα και πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον, που είναι και ένας από τους βασικούς στόχους του Μουσείου. Σαν κύριους στόχους έχει επίσης την εκπαίδευση, τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την αναβίωση της παλιάς Αγλαντζιάς.

Μπαίνοντας μέσα στο Μουσείο, σας υποδέχεται χαμογελαστή η κυρία Γεωργία, πρόθυμη να σας ξεναγήσει και να απαντήσει στην κάθε σας ερώτηση. Το πρώτο πράγμα που θα σας εξηγήσει είναι ότι όλα τα ζώα και τα πουλιά της έκθεσης είναι ταριχευμένα και όχι βαλσαμωμένα. Τα βαλσαμωμένα ζώα που είναι υγιή και γερά, θανατώνονται με τον πιο βάναυσο τρόπο κι αυτό είναι έγκλημα. Αντιθέτως, τα ταριχευμένα ζώα, έχουν πεθάνει στο φυσικό τους περιβάλλον ή σε ζωολογικούς κήπους ή ήταν γέρικα κι ετοιμοθάνατα πριν τα πάρει ο Δήμος για ταρίχευση. Άρα, αντί να αφεθούν στο έλεος του ήλιου, της βροχής και της μάνας γης που θα τα 'παιρνε στα σπλάχνα της, αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο για δικό μας όφελος. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία εκθεμάτων.

Μόλις μπείτε στα αριστερά, ο στάβλος με τα άλογα και τις κότες, το χαρτζί και ο ζυγός, θα σας πάει πίσω σε ξεχασμένες εποχές της παραδοσιακής, κυπριακής ζωής. Λίγο πιο πέρα, ο μεγαλόπρεπος γύπας με τα ανοιχτά φτερά, μας υπενθυμίζει πως είναι είδος που πάει να εξαφανιστεί, μια που έχουν μείνει μόνο 6-7 γύπες στην περιοχή Ακάμα. Λίγα βήματα από το γύπα, θα δείτε το τσακάλι να σκοτώνει το λαγό και την αγριόγατα να χορταίνει την πείνα της με ένα πουλί. Όσο σκληρό κι αν φαίνεται το θέαμα, είναι οι νόμοι της φύσης, ο δυνατότερος επιβιώνει.

Στην απέναντι βιτρίνα εκτίθενται μερικά από το ομορφότερα πουλιά, όπως το παγόνι, η ολόασπρη κουκουβάγια του χιονιού, που μάλλον μας ήρθε από τη Σκανδιναβία, οι θηλυκοί φασιανοί με τα γήινα χρώματα που τους προστατεύουν απ' τους εχθρούς, και οι φανταχτεροί, αρσενικοί φασιανοί, που λες και στολίστηκαν για καρναβαλίστικη παρέλαση με πολύχρωμες στολές! Μετά τον πίθηκο, τα αγριογούρουνα και τα σκιουράκια, θα βρείτε τις ντελικάτες πεταλούδες και πιο πέρα σε μεγάλη αντίθεση, την άγρια ζούγκλα με τη λέαινα, το ζαρκάδι, τον στρουθοκάμηλο και το περήφανό μας αγρινό.

Και για όσους ενδιαφέρονται για τις καταδύσεις και τα μυστήρια του βυθού, δε λείπει από το Μουσείο η θαλασσινή γωνιά με τον καρχαρία και την ξακουστή καρέτα-καρέτα. Την έκθεση συμπληρώνουν οι αλεπούδες, οι οικογένειες περδικιών, οι ερωδιοί, ο πελαργός, ο πελεκάνος κι ένα επιβλητικό ανθρωποπούλι που, όταν το μελετήσετε προσεκτικά, θα καταλάβετε γιατί πήρε αυτή την ονομασία!


Ώρες Λειτουργίας: καθημερινά από τις 9:00 π.μ. - 1:00 μ.μ. και το Σάββατο από τις 9:00 π.μ. - 12:30 μ.μ.

Διεύθυνση: Νίκου Κωνσταντίνου 29, Αγλαντζιά
Τηλέφωνο: 22338167
Είσοδος: Ελεύθερη

Σχετικά Άρθρα


Βυζαντινές Εκκλησίες στην επαρχί...

Η διαδρομή αυτή αποτελεί την τρίτη τοπική διαδρομή για την επαρχία της Λευκωσίας.


Βασιλικές Αγίου Γεωργίου - Βρύσε...

Εξω από το χωριό Πέγεια, 4,5 χλμ περίπου, κοντά στο ψαρολίμανο, βρίσκονται τα ερείπια δύο παλαιοχριστιανικών βασιλικών με...


Παραλία Ακτή Κυβερνήτη

Η Ακτή του Κυβερνήτη, ή αλλιώς το Governor’s Beach, δεν πηγάζει από κάπου ιστορικά.


Εκκλησία Παναγίας της Κυράς

Ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον παρεκκλήσι, μικρό, πετρόκτιστο, που μπορούμε εύκολα να πούμε πως βρίσκεται στους πρόποδες του...