Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, πόσο μάλλον η μικρή Κύπρος, είναι η έλλειψη του πόσιμου νερού. Πολλοί πιστεύουν ότι οι πόλεμοι του 21ου αιώνα δεν θα διεξάγονται για το ποιος θα αποκτήσει πρόσβαση στα πλουσιότερα κοιτάσματα καυσίμων και στις άλλες πηγές ενέργειας αλλά για το ποιος θα αποκτήσει τον έλεγχο των μεγάλων υδάτινων αποθεμάτων. Έτσι το νερό βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο των εξελίξεων, γιατί πλέον έχει γίνει αντιληπτή η ζωτικότητά του, και παράλληλα η ανάγκη εξοικονόμησής του.
Μια περιπλάνηση στο παλιό αντλιοστάσιο στη Λεμεσό σίγουρα θα σας πείσει, για του λόγου το αληθές. Το μουσείο στεγάζεται στο παλιό αντλιοστάσιο, ή στη νερομηχανή, όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούσαν οι Λεμεσιανοί. Το αντλιοστάσιο κτίστηκε στα 1925, με σκοπό την άντληση μεγάλων ποσοτήτων νερού από το πλούσιο υδροφόρο υπέδαφος του δέλτα του Γαρύλλη στα Τσιφλικούδια, το οποίο στη συνέχεια μεταφερόταν με αγωγούς στον υδατόπυργο, ώστε να καλύψει τις ανάγκες υδροδότησης της Λεμεσού. Το σύστημα μεταφοράς νερού λειτουργούσε αυτόματα και για την εποχή του θεωρείτο πρωτοποριακό, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για ολόκληρη τη γύρω περιοχή.
Μηχανήματα και εργαλεία από τις αποθήκες του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας μεταφέρθηκαν στο χώρο, ενώ το πλούσιο φωτογραφικό υλικό δίνει στοιχεία, για τις μεθόδους άντλησης και μεταφοράς του νερού. Κύριος στόχος του Μουσείου είναι να παρουσιάσει τη σημασία του υδάτινου στοιχείου για την εξέλιξη της ζωής, από τα αρχαία χρόνια μέχρι τις ημέρες μας, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κύπρο και στη Λεμεσό.
Το Μουσείο, φιλοδοξεί μέσα από τον παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, με κυρίαρχα τα οπτικοακουστικά μέσα, να παρουσιάσει τη ζωτική σχέση νερού και ανθρώπου και να εξηγήσει γιατί το νερό είναι το σημαντικότερο στοιχείο διατήρησης και ανάπτυξης της ζωής στη γη. Παράλληλα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη σημασία του στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού, με ιδιαίτερες αναφορές στην αρχαιότητα.
Διεύθυνση: Δίπλα από τα Κεντρικά Γραφεία του Σ.Υ.Λ. στη Λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ
Τηλέφωνο: 25 830 000
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00 - 14:30
Είσοδος: 1 Ευρώ