Τάφοι των Βασιλέων

Η νεκρόπολη της Νέας Πάφου βρίσκεται στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της πόλης, ακριβώς έξω από τις οχυρώσεις. Το βόρειο τμήμα αυτής της τεράστιας νεκρόπολης είναι γνωστό ως οι «Τάφοι των Βασιλέων» και καλύπτει μια έκταση 1.2 τ.χλμ. περίπου.

Οι Τάφοι των Βασιλέων χρωστάνε το όνομα τους στο μέγεθος και τη μεγαλοπρέπεια τους – κάποιοι πρέπει να ανήκουν στην αριστοκρατία της Πάφου και όχι επειδή εκεί ενταφιάστηκαν Βασιλιάδες. Είναι σκαλισμένοι σε βράχους και χρονολογούνται από τα Ελληνιστικά και πρώτα Ρωμαϊκά χρόνια. Πολλοί από αυτούς μοιάζουν με κανονικά σπίτια, με δωμάτια (εδώ πρόκειται για δωμάτια ταφής) που ανοίγουν σε ένα αίθριο με περιστύλιο. Μοιάζουν πολύ με τάφους που βρέθηκαν στην Αλεξάνδρεια αποδεικνύοντας τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων στα Ελληνιστικά χρόνια.

Το νεκροταφείο ήταν σε χρήση από την ελληνιστική μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή (2ος π.Χ. αι.-2ος αι. μ.Χ.). Οι τάφοι χρησιμοποιήθηκαν και από τους πρώτους χριστιανούς, ενώ μερικοί από αυτούς, αφού τροποποιήθηκαν κατάλληλα, χρησιμοποιήθηκαν και κατά το Μεσαίωνα από τρωγλοδύτες. Παράλληλα ο χώρος αποτελούσε ένα διαχρονικό λατομείο.

Στο χώρο υπάρχουν τάφοι διαφόρων τύπων: απλοί λακκοειδείς σκαμμένοι στο βράχο, θαλαμοειδείς που αποτελούνται από το δρόμο και από έναν ή δύο ταφικούς θαλάμους που περιέχουν νεκρικές θήκες και, τέλος, τάφοι με περίστυλο αίθριο. Αυτοί είναι και οι πιο εντυπωσιακοί. Αποτελούνται από μια μεγάλη υπόγεια υπαίθρια αυλή ορθογώνιου σχήματος, λαξευμένη στο φυσικό βράχο.

Οι στοές που περιβάλλουν την αυλή υποβαστάζονται από ασβεστολιθικούς κίονες δωρικού ρυθμού. Οι νεκρικοί θάλαμοι και οι νεκρικές θήκες είναι λαξευμένοι στις πλευρές των στοών. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι τάφοι αυτοί έφεραν τοιχογραφίες, κατά το πρότυπο των αντίστοιχων τάφων της Μακεδονίας, τόπου καταγωγής των Πτολεμαίων.

Τα πλησιέστερα ταφικά παράλληλα τα συναντούμε στην επίσης πτολεμαϊκή νεκρόπολη του Μουσταφά Πασιά στην Αλεξάνδρεια. Τα αρχικτεκτονικά στοιχεία και στα δύο κοιμητήρια είναι ελληνικά και προέρχονται από το πρότυπο της ελληνιστικής οικίας, ενώ η ναόσχημη πρόσοψη του τάφου αρ. 8 παραπέμπει στους γνωστούς μακεδονικούς τάφους της Βεργίνας στη Μακεδονία.

Σημείωση: Προσβάσιμο από αναπηρικό καροτσάκι (θέα μόνο από πάνω).

Τηλ.: +357 26 306 295
Διαπίστευση: Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ
Διεύθυνση Τάφων των Βασιλέων: Πάφος
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα

 

Σχετικά Άρθρα


Παραλία Μακένζυ

Είναι μια παραλία πολύ μακριά σε μήκος με ψιλή γκρίζη άμμο.


Βασιλικό Παρεκκλήσι

Το «Βασιλικό Παρεκκλήσι» της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, στο...


Αγία Βαρβάρα - Ασπράδι Μονοπάτι ...

Προσφέροντάς σου θαυμάσια θέα προς τον κάμπο της Μεσαορίας, τη Λάρνακα και τη Λευκωσία, η διαδρομή αυτή συνδέεται με το...


Μονοπάτι Σελλάδι του Καραμανλή -...

Το μονοπάτι σου προσφέρει υπέροχη θέα προς την κοιλάδα Κανναβιών - Αγ.Ειρήνης και μέρος του μονοπατιού περνά μέσα από...