Βασιλικές Αγίου Γεωργίου - Βρύσες της Πέγειας

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΦΟΥ / Βασιλικές Αγίου Γεωργίου - Βρύσες της Πέγειας
Εξω από το χωριό Πέγεια, 4,5 χλμ περίπου κοντά στο ψαρολίμανο, βρίσκονται τα ερείπια δύο παλαιοχριστιανικών βασιλικών με μερικά πανέμορφα ψηφιδωτά στο πάτωμα.

Αυτή η περιοχή πρέπει να αποτελούσε το χώρο ενός σημαντικού συνοικισμού της πρωϊμης Χριστιανικής Εποχής. Πάνω από τη θάλασσα υπάρχουν τάφοι της ρωμαϊκής περιόδου σκαμμένοι στο βράχο. Οι γραφικές και πολυτραγουδημένες "Βρύσες της Πέγειας".

Σήμερα, στη Πάφο, διατηρούνται τα ερείπια δύο βασιλικών, της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας και της Παναγίας Λιμενιώτισσας.

Η πρωτο-Χριστιανική Βασιλική του Αγίου Γεωργίου ήρθε στο φως το 1950 και χρονολογείται από τον 6ο αιώνα. Ανήκει στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου, ένα μνημειώδη χώρο, στην Πέγεια της επαρχίας Πάφου στη δυτική πλευρά της Κύπρου.

Βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, στο λαιμό του ακρωτηρίου και είναι μια μεγάλη Βασιλική Α με τρεις πτέρυγες στη βόρεια πλευρά και ένα βαπτιστήριο στη δυτική. Μια μικρότερη Βασιλική με τρεις πτέρυγες και εγκάρσιο κλίτος, προστέθηκε στη βόρεια μεριά του βαπτιστηρίου. Στα δυτικά βρίσκεται η κατοικία του Επισκόπου το «Επισκοπείον», ένα μεγάλο διώροφο σπίτι που χτίστηκε σε Ελληνο-Ρωμαϊκό ύφος.

Βορειοανατολικά της περιοχής υπάρχουν τα ερείπια μιας μικρής Βασιλικής Γ με τρεις πτέρυγες. Η Βασιλική Β με τρεις πτέρυγες βρίσκεται στη βάση της νοτιότερης πλαγιάς του ακρωτηρίου.

Διεύθυνση Βασιλικών Αγίου Γεωργίου: Πέγεια, Πάφος
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα

Σχετικά Άρθρα


Κομιτιτζή

Ο εκδρομικός χώρος Κομιτιτζή βρίσκεται σε υψόμετρο 620m πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι χωριτηκότητας 420...


Μονοπάτι Ενετικά Γεφύρια

Εντυπωσιακό μονοπάτι που σε κάθε στροφή του υπάρχει και ένα διαφορετικό σημείο ενδιαφέροντος.


Αρχαιολογικός Χώρος Αμαθούντας

Στην ευρύτερη περιοχή της Αμαθούντας έχουν εντοπιστεί ίχνη ανθρώπινης παρουσίας ήδη από τα Νεολιθικά χρόνια.


Ιερά Μονή Παναγίας του Σίντη

Το εγκαταλελειμμένο αυτό μοναστήρι ιδρύθηκε το πιθανότερο κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας.