5+1 πανέμορφα μοναστήρια που δεν θα πιστεύεις ότι βρίσκονται στην Κύπρο!

BLOG / 5+1 πανέμορφα μοναστήρια που δεν θα πιστεύεις ότι βρίσκονται στην Κύπρο!
Ψάχνεις μία καλή αφορμή για μίνι εξόρμηση σε πολύ όμορφα, κατανυχτικά μέρη του νησιού; Χρειάζεσαι επειγόντως χαλάρωση και ηρεμία σε μέρη που φέρουν μια αίγλη άλλης εποχής;

Μάθε τα γνωστά και άγνωστα μοναστήρια του τόπου μας και ξεκίνα τις επισκέψεις!

1.  Μοναστήρι Αγίας Νάπας, Αμμόχωστος
4.jpg

Πότε ιδρύθηκε αρχικά το Μοναστήρι δεν γνωρίζουμε. Η σπηλιά, ο κρυψώνας και το πηγάδι μαρτυρούν την εκεί διαβίωση Χριστιανικής κοινότητας από τα Βυζαντινά χρόνια. Το όνομα "Αγία Νάπα" έχει δοθεί στο μέρος πριν από το 1366. Το Μοναστήρι πάντως, όπως σώζεται σήμερα, είναι κτίσμα του 15ου αιώνα, όταν η Κύπρος ήταν υπό Ενετική κυριαρχία.

Ένα γοητευτικό μεσαιωνικό μοναστήρι αφιερωμένο στη «Κυρία μας των Δασών» βρίσκεται στη μέση του χωριού Αγία Νάπα και προστατεύεται από ψηλά τείχη. Τόσο το χωριό όσο και το μοναστήρι πήραν το όνομα τους από την αρχαία Ελληνική λέξη «Νάπα» που σημαίνει δασωμένη κοιλάδα και παραπέμπει στη μορφολογία που είχε η περιοχή στο παρελθόν. Χτισμένο σαν μεσαιωνικό κάστρο γύρω στο 1500 μ.Χ., το μοναστήρι της Αγίας Νάπας είναι το πιο γνωστό ορόσημο του χωριού αλλά και της γύρω περιοχής. Ένα μέρος του μοναστηριού χτίστηκε στη γη ενώ το υπόλοιπο λαξεύτηκε στο βράχο!

Η παλιά συκομουριά πιστεύουν ότι βρίσκεται μπροστά από τη νότια είσοδο για περισσότερα από 600 χρόνια. Το μοναστήρι αναστηλώθηκε το 1950 και το 1978 έγινε Οικουμενικό Κέντρο Συνεδρίων εξυπηρετώντας τις εκκλησίες της Κύπρου και της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, στη σπηλιά, η οποία έχει γίνει εκκλησία, βρέθηκε από κάποιο κυνηγό η θαυματουργός εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ο σκύλος του κυνηγού πρώτος αντίκρισε την ολόφεγγη εικόνα και μπροστά στη θέα της άρχισε να γαβγίζει επίμονα καλώντας τον κύριό του. Στο άκουσμα της ανεύρεσης της εικόνας, πλήθος πιστών άρχισε να επισκέπτεται τον ιερό χώρο του σπηλαίου. Η εικόνα είχε μάλλον τοποθετηθεί στο σπήλαιο κατά την περίοδο της εικονομαχίας (7ος-8ος αιν.), και έτσι διασώθηκε. Τον 14ο αιώνα το σπήλαιο κτίστηκε κατά το υπόλοιπο ήμισυ και έγινε ναός.

Μια νέα εκκλησία χτίστηκε το 1994 στα νοτιοδυτικά του μοναστηριού που επίσης είναι αφιερωμένη στην Παρθένο Μαρία.

Στην χάρη της Παναγίας καταφθάνουν καθημερινώς για να προσκυνήσουν πολλές δύστοκες και άτεκνες γυναίκες, και για να ζωστούν την γονοποιούσα, θαυματουργό ζώνη της Αγίας Νάπας. Το μοναστήρι αποτελεί ιδιαίτερα κατανυκτικό μέρος, όπου μπορεί κανείς να βρει παρηγοριά και θεία αρωγή.

Τηλ. Επικοινωνίας: +357 23 721 284,  +357 23 721
 
 
2. Ιερά Μονή Αγίου Μηνά, Λάρνακα
Agios-Minas-(11).jpg

Γυναικεία μονή κοντά στο χωριό Βάβλα, στις όχθες του ποταμού Μαρωνίου, από τα δημοφιλέστερα της Κύπρου, αφού ο Άγιος Μηνάς θωρείται από τους κατοίκους του νησιού θαυματουργός.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ίδρυση της μονής, αλλά πιστεύεται ότι είναι του 15ου αιώνα. Η εκκλησία του Άγιου Μηνά είναι μονόκλιτη καμαροσκέπαστη και βρίσκεται στο κέντρο του μοναστηριακόυ συγκροτήματος.

Αξιόλογες είναι οι τοιχογραφίες των Αγίων Μηνά και Γεωργίου στη νότια και βόρια πλευρά του ναού αντίστοιχα. Το παράδοξο του ναού είναι η ύπαρξη γυναικωνίτη, πράγμα απαγορευτικό σε μοναστηριακές εγκαταστάσεις. Οι καλογριές της μονής εκτός από τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, ασχολούνται και με την αγιογραφία εικόνων.

Μονάζουν περί τις δεκατρείς καλογριές στη μονή, αφοσιωμένες στο έργο που επέλεξαν, πάντα εξυπηρετικές και φιλόξενες.

Τηλ. Επικοινωνίας: +357 24 342 952
 
 
3.  Ιερός Ναός Αγίων Σεργίου και Βάκχου στη Λεμεσό
Agion-Sergiou-kai-Vakxou-(1).jpg

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Σεργίου και Βάκχου βρίσκεται στο χωριό Κισσούσα της επαρχίας Λεμεσού. Ένα πολύ μικρό χωριό το οποίο είναι κτισμένο δίπλα στην κοίτη ενός ποταμού και ήταν ξακουστό για τις πηγές του, από τις οποίες τρέχει το καλύτερο νερό σ' όλη την Κύπρο.

Λένε πως στο χωριό της Κισσούσας ζουν κάτοικοι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού! Είναι η μόνη βυζαντινή εκκλησία που διασώθηκε η οποία πρόσφατα έχει συντηρηθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του χωριού, με υπέροχη θέα βλέποντας τα βουνά, είναι πετρόκτιστη και περιλαμβάνει δωμάτια στο εξωτερικό μέρος όπου μπορεί κανείς να συναντήσει μοναχές.

Όταν επισκεφθήκαμε τον ναό των Αγίων Σεργίου και Βάκχου μας καλωσόρισαν και μας συμπεριφέρθηκαν με ευγένεια και ζεστά χαμόγελα.

Ημέρα μνήμης των Αγίων Σεργίου και Βάκχου είναι στις 7 Οκτωβρίου.

4. Εκκλησία Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας, Λευκωσία
Panagia-Chrysospiliotissa-Church-(11).jpg

Το ιστορικό σπήλαιο της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας βρίσκεται σε μια όμορφη και κατάφυτη από ευκαλύπτους και αγριοδάφνες τοποθεσία στην Κάτω Δευτερά . Η εκκλησία είναι φτιαγμένη στις όχθες του Πεδιαίου ποταμού, σε μια σπηλιά σε ύψος περίπου 50 μέτρων.

Η εκκλησία σε σπηλιά, της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας, στα περίχωρα της Λευκωσίας στο δρόμο για Δευτερά, είναι ένα γραφικό δείγμα μοναστηριού ή ερημητηρίου Λεβαντίνων, ασυνήθιστο για την Κύπρο αλλά πολύ συνηθισμένο για τη παλιά Λεβαντίνικη Χριστιανοσύνη. Είναι φτιαγμένη σε μια σπηλιά από ψαμμίτη, που διαπλατύνθηκε για να σχηματίσει μια καμάρα, ένα σηκό, νάρθηκες και σκευοφυλάκια, που την περιποιούνται με αγάπη οι γυναίκες του χωριού. Κάποτε ήταν διακοσμημένη, αλλά όλος ο σοβάς έπεσε εκτός από το κομμάτι του Ιερού που ακόμα κι αυτό ξεθώριασε. Η εκκλησία φιλοξενεί μια εικόνα της Παναγίας, ένθρονης βρεφοκρατούσας, με ασημένια επένδυση του 1846 που κλαίει και την επικαλούνται σε περιόδους ξηρασίας.

Ένα θρησκευτικό πανηγύρι γίνεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, ημέρα που γιορτάζει η Παναγία και συρρέουν χιλιάδες χριστιανοί για να προσκυνήσουν, αφού ανέβουν τα 104 σκαλοπάτια που οδηγούν στην εκκλησία. Μαζί τους φέρουν αμέτρητα τάματα για να την ευχαριστήσουν για τα θαύματα που κάνει ή για να την παρακαλέσουν για βοήθεια. Έτσι, η εκκλησία είναι γεμάτη από κέρινα ομοιώματα, στέφανα γάμων, ρούχα, λαμπάδες κ.ά.

Η ονομασία του σπηλαίου οφείλεται στην της θαυματουργής εικόνας, η οποία σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο μέσα στο σπήλαιο. Από τότε το σπήλαιο ονομάστηκε «χρυσό σπήλαιο» και η Παναγία «Χρυσοσπηλιώτισσα».

Τηλ. Επικοινωνίας: +357 99167007 (πατέρας Χαράλαμπος)
 
5.  Ιερός Ναός Παναγίας της Ασίνου
Ιερος-Ναος-Παναγιας-της-Ασινου.jpg

Η εκκλησία της Παναγίας της Φορβιώτισσας, περισσότερο γνωστή ως η Παναγία της Ασίνου, βρίσκεται στις βόρειες υπώρειες της οροσειράς του Τροόδους. Είναι κτισμένη στην ανατολική όχθη ενός μικρού χείμαρρου, τρία χιλιόμετρα νοτίως του χωριού Νικητάρι.
 
Η φημισμένη Βυζαντινή εκκλησία της Ασίνου, που χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ, έχει μερικά από τα καλύτερα δείγματα Βυζαντινών τοιχογραφιών στο νησί.

Το όνομα Ασίνου βγαίνει από το Ελληνικό Ασίνη, που είναι μια αρχαία πόλη που φτιάχτηκε από μετανάστες Έλληνες που ήρθαν από την Ελληνική πόλη Αργολίδα τον 11ο αιώνα π.Χ. Η εκκλησία χρονολογείται από τον 12ο μέχρι τον 17ο αιώνα. Οι επισκέπτες θα πρέπει να ζητήσουν από τον παπά στο Νικητάρι να τους συνοδέψει.

Η εκκλησία αποτελείται από δύο μέρη: το μονόκλιτο καμαροσκεπή κυρίως ναό και το νάρθηκα, ο οποίος προστέθηκε κατά το δεύτερο μισό του 12ου αιώνα. Οι πλαϊνοί τοίχοι του νάρθηκα απολήγουν σε αψίδα, γεγονός που θεωρείται επίδραση της Κωνσταντινουπόλεως. Ήδη από το 12ο αιώνα ο ναός ήταν καλυμμένος με μια δεύτερη ξύλινη στέγη, στρωμένη με επίπεδα αγκιστρωτά κεραμίδια. Σήμερα δεν σώζονται ίχνη από τα υπόλοιπα μοναστηριακά κτίσματα.
Πανηγυρίζει την Τρίτη της Λαμπρής.

Τηλ. Επικοινωνίας:+357 99 830 329 (πατέρας Κυριάκος).
 
+1! Μοναστήρι Αγίου Νικολάου των Γάτων, Λεμεσός
Μοναστηρι-Αγιου-Νικολαου-των-Γατων-(3).jpg

Η Μονή βρίσκεται περίπου τρία χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού Ακρωτήρι και πολύ κοντά στο ακρωτήρι των Γάτων, το οποίο παλαιότερα ονομαζόταν Κουριάς. H διαδρομή για τη Μονή απλά μαγική, τόσο ήρεμη μέσα στο απέραντο πράσινο!

Πρόκειται για μια μονόκλιτη, καμαροσκέπαστη εκκλησία.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η κεντρική είσοδος του καθολικού, η οποία θα καταφέρει να σε εντυπωσιάσει με τις ανάγλυφες μορφές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.  Ο Απόστολος Πέτρος, μάλιστα, παριστάνεται να κρατά τα κλειδιά του παραδείσου, όπως δηλαδή αναφέρεται και από την παράδοση.  Το ίδιο εντυπωσιακή είναι η ανατολική είσοδος του ναού με τα πέντε οικόσημα, από τα οποία τα δυο είναι εμβλήματα των Λουζινιανών.

Στο εσωτερικό της εκκλησίας, θα δεις ίχνη παλαιών τοιχογραφιών, ενώ στη νοτιοανατολική άκρη του ναού, πλησίον του τέμπλου,  τη θαυματουργή εικόνα του προστάτη Αγίου της Μονής, του Αγίου Νικολάου.

Ο Άγιος Νικόλαος των Γάτων, το παλιότερο ίσως μοναστήρι στην Κύπρο, βρίσκεται στο Ακρωτήρι Γάτα, νοτιοανατολικά της Αλυκής του Ακρωτηρίου. Η σημερινή εκκλησία μάλλον είναι του τέλους του 14ου αιώνα. Εγκαταλείφθηκε τον 16ο αιώνα και το κατοίκησαν ξανά Ορθόδοξες καλόγριες στις αρχές του 1980. Ύστερα από μεγάλες περιόδους εγκατάλειψης της μονής, το 1974 εγκαταβίωσε σε αυτήν ο μοναχός Βαρνάβας προερχόμενος από την κατεχόμενη μονή του Αποστόλου Βαρνάβα.

Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα, από την Αγία Ελένη τη Μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, που άφησε ένα κομμάτι από τον Τίμιο Σταυρό εκεί. Εκείνη την εποχή το νησί βασανιζόταν από σοβαρή ξηρασία, αναγκάζοντας πολλούς ανθρώπους να φύγουν από το νησί. Τα φίδια πολλαπλασιάστηκαν και η ζωή στην Κύπρο και ιδιαίτερα στο Ακρωτήρι ήταν αφόρητη. Σύμφωνα με τον μεσαιωνικό ιστορικό Stephen Lusignan, μετά την αναχώρηση της Αγίας Ελένης, ο μεγάλος Κωνσταντίνος έστειλε τον κυβερνήτη Καλόκαιρο στην Κύπρο με χιλιάδες γάτες για να εξοντώσει τα φίδια.

Τηλέφωνο επικοιωνίας: +357 25 952 621

Θες ηρεμία και χαλάρωση μακριά από τη βαβούρα και την πολυκοσμία, λοιπόν; Τώρα ξέρεις!

Σχετικά Άρθρα


3 Καλοκαιρινοί Προορισμοί για να...

Το Καλοκαιράκι έχει μπει για τα καλά, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να είναι αναποφάσιστοι για τον ιδανικό...


Brunch is served! Τα 3+1 καλύτερ...

Είσαι φανατικός υποστηρικτής του Κυριακάτικου πρωινο-μεσημεριανού με την παρέα; Αν ναι, ανακάλυψε 3+1 σημεία στην πόλη...


2 Πανέμορφοι Κατασκηνωτικοί χώρο...

Όταν ακούς κατασκήνωση μήπως φαντάζεσαι μια καταπράσινη όαση χαμένη στο δάσος; Έναν απομονωμένο χώρο, μέσα στα δέντρα όπου...


5 Σημεία της Κύπρου Βγαλμένα από...

Εξερευνήσαμε και ανακαλύψαμε 5 σημεία της Κύπρου που εντυπωσιάζουν με την επιβλητική μορφή τους και σε συνδυασμό με το...