Ιερός Ναός Φανερωμένης

Τα μεσαιωνικά χρόνια, στο χώρο που είναι κτισμένος ο σημερινός ναός υπήρχε ορθόδοξο γυναικείο μοναστήρι και οι μοναχές του ήταν υφάντριες μεταξωτών, διαβάζουμε στο ειδικό έντυπο για την ιστορία του ναού, το οποίο έχει κυκλοφορήσει η Εκκλησιαστική Επιτροπή.

Το μοναστήρι πιθανότατα να διαλύθηκε μετά την κατάληψη της Λευκωσίας από τους Τούρκους το 1571 και ο ναός του μετατράπηκε σε ενοριακό.

Η παράδοση αναφέρει ότι οι Τούρκοι επιχείρησαν να μετατρέψουν το ναό σε τζαμί. Εγκατέλειψαν όμως την προσπάθεια τους, γιατί οι ιμάμηδες που τοποθετούνταν πέθαιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Χτισμένη το 1872 μέσα στα παλιά τείχη της πόλης και αφιερωμένη στην Παναγία, ήταν η μεγαλύτερη εκκλησία της Λευκωσίας. Το μαρμάρινο μαυσωλείο στα ανατολικά της εκκλησίας εμπεριέχει λείψανα των επισκόπων και ιερέων που εκτελέστηκαν από τους Οθωμανούς το 1821.

Τοιχογραφίες

Οι λίγες τοιχογραφίες που κοσμούν το ναό είναι εξαίρετης ζωγραφικής τέχνης του Κύπριου ζωγράφου Ιωάννη Κισσόνεργη και χρονολογούνται από το 1929. Στον τρούλλο απεικονίζονται στο κέντρο ο Θεός Πατήρ Παντοκράτωρ, στον κύλινδρο του τρούλλου προφήτες και στα τρίγωνα του τρούλλου οι τέσσερεις Ευαγγελιστές. Στην κόγχη του ιερού Βήματος είναι ζωγραφισμένη η Παναγία Πλατυτέρα των Ουρανών στον τύπο της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας.

Εικονοστάσιο

Το εικονοστάσιο του ναού είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο. Έχει παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και χρονολογείται στον 18° – 19° αιώνα. Οι εικόνες που βρίσκονται τοποθετημένες στο εικονοστάσιο χρονολογούνται από το 16° αιώνα μέχρι τον 20° αιώνα. Οι περισσότερες εικόνες είναι καλυμμένες με αργυρές επενδύσεις, έργα του χρυσοχού Πολύβιου Κόλοκου.


Διεύθυνση Ιερού Ναού Φανερωμένης: Οδός Ονασαγόρου, Λευκωσία
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα
Τιμή Εισόδου: Δωρεάν

 

Σχετικά Άρθρα


Μονοπάτι Αριάδνη

Το μονοπάτι προσφέρει όμορφη θέα προς την κοιλάδα της Μαραθάσας.


Μοναστήρια της Κύπρου -1

Ο μοναχισμός είναι πολύ διαδεδομένος στην Κύπρο και τρεις από τις μονές (Μονή Κύκκου, Μονή Μαχαιρά και Μονή Αγίου Νεοφύτου...


Εκδρομικός Χώρος Πέρα Βάσα

Μετά το γεφύρι Τζιελεφού και τον υδατοφράκτη Αρμίνου βρίσκεται ο εκδρομικός χώρος της Πέρα Βάσας.


Αγία Παρασκευή

Αν αναζητάς ένα μέρος που θα πας με την παρέα σου για παιχνίδια, πικ νικ και ηρεμία, μόλις το βρήκες!