Σπήλαιο Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας - Τραχώνι

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΜΕΣΟΥ / Σπήλαιο Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας - Τραχώνι
Η Παναγία η Χρυσοσπηλιώτισσα βρίσκεται στο Τραχώνι Λεμεσού. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για ένα κατανυκτικό σπήλαιο – εξωκλήσι στην κορυφή ενός χαμηλού ασβεστολιθικού υψώματος, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Σύμφωνα με την παράδοση, πιθανολογείται ότι το σπήλαιο αυτό, κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια χρησιμοποιείτο σαν κατακόμβη. 
 
Το σπήλαιο έχει δυο εισόδους, νότια και βόρεια. Στο εσωτερικό έχει δημιουργηθεί ιερό και ένα εντυπωσιακό πέτρινο τέμπλο με δυο εισόδους. Εκεί θα αντικρίσει κάνεις την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας η οποία θεωρείται προστάτιδα κυρίως παιδιών με προβλήματα υγείας. 

Αν και μοιράζεται το ίδιο όνομα με αρκετές ακόμα εκκλησίες στην Κύπρο (αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο), η διαρρύθμιση των χώρων στο εσωτερικό του ναού, οι τοιχογραφίες που την κοσμούν, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο φωτίζεται από τους φεγγίτες που έχουν λαξευτεί στην οροφή του βράχου, δημιουργούν μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα. 

(*Φωτογραφίες από Αντρέα Χατζηαντώνη)

Σχετικά Άρθρα


Iερός Ναός Αγ. Νικολάου - Πολεμί...

Μεγάλη εκκλησία,πολύ όμορφη και πετρόκτιστη.


Μουσείο Μοναστηριού Κύκκου

Ο χώρος του μουσείου ο οποίος αποτελεί μέρος της Μονής είναι πλούσια διακοσμημένος, ώστε να εκφράζει την αίγλη και...


Μονοπάτι Ενετικά Γεφύρια

Εντυπωσιακό μονοπάτι που σε κάθε στροφή του υπάρχει και ένα διαφορετικό σημείο ενδιαφέροντος.


Μοναστήρι Αγίας Νάπας

Πότε ιδρύθηκε αρχικά το Μοναστήρι δεν γνωρίζουμε. Η σπηλιά, ο κρυψώνας και το πηγάδι μαρτυρούν την εκεί διαβίωση...