Τέμενος Μπουγιούκ ή Τζαμί Κεμπίρ

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ / Τέμενος Μπουγιούκ ή Τζαμί Κεμπίρ
Αποτελεί απόδειξη του περάσματος κατακτητών στο νησί.

Σήμερα είναι το επίσημο τέμενος της πόλης.

Οι Οθωμανοί έφτασαν στη Λάρνακα το 1570, αντιμετωπίζοντας μικρή αντίσταση από τους Ενετούς, οι οποίοι επέλεξαν να πολεμήσουν τις Οθωμανικές στρατιές μόνο στη Λευκωσία και την Αμμόχωστο.

Χρησιμοποιώντας τη Λάρνακα ως ναυτική βάση και σημείο εφοδιασμού, κατέκτησαν το νησί το 1571. Τοποθετημένο στο τέλος της λεωφόρου Αθηνών, ακριβώς απέναντι από το κάστρο της Λάρνακας, το τέμενος Μπουγιούκ είναι ίσως το πρώτο Οθωμανικό τέμενος στην Κύπρο.

Πριν γίνει τέμενος, το Μπουγιούκ Τζαμί ήταν καθολική εκκλησία αφιερωμένη στη Αγία Αικατερίνη και πιθανόν να χτίστηκε τον 13ο / 14ο αιώνα. Σε ένα έγγραφο του 1747, έγινε η πρώτη αναφορά στην ύπαρξή του.

Στο έντυπο αυτό ο Μπεκίρ Πασάς, ο οποίος έχτισε το υδραγωγείο της Λάρνακας, ορίζει ότι μια πηγή δημόσιας χρήσης μέσα στο τέμενος θα έπαιρνε νερό από το υδραγωγείο. Αυτή η πηγή ακόμη διασώζεται έξω από το τέμενος.

Η οθωμανική αυτή κρήνη είναι ένα οκτάπλευρο χωρίς θόλο κτίσμα, διακοσμημένη σε κάθε της πλευρά με οξυκόρυφες τυφλές καμάρες. Πάνω από την ανατολική καμάρα της κρήνης, οθωμανική επιγραφή σε μαρμάρινη πλάκα, μας πληροφορεί το χρόνο κατασκευής της [1746-47] από τον Μπεκκίρ Πασά.


Διεύθυνση Τεμένους Μπουγιούκ ή Τζαμιού Κεμπίρ: Λεωφόρος Αθηνών, Λάρνακα
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα

Σχετικά Άρθρα


Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού

Το Κάστρο της Λεμεσού αποτελεί μεσαιωνικό κτίσμα. Το σημερινό κάστρο κτίστηκε το 1590 περίπου, κατά τη τουρκοκρατία πάνω...


1η Τοπική Διαδρομή Λεμεσού - Θρη...

Αυτή η 1η τοπική διαδρομή αρχίζει από το Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου, το οποίο υπάρχει μέσα στο Κάστρο της επαρχίας Λεμεσού...


Παναγία η Καρμιώτισσα

Η Παναγία η Καρμιώτισσα είναι ένα εγκαταλελειμένο μοναστήρι, που βρίσκεται βορειοδυτικά των Πολεμιδιών.


Εκδρομικός χώρος Αλυκή Λάρνακας

Ο εκδρομικός χώρος βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την αλυκή στην Λάρνακα και κοντά στο αεροδρόμιο.