Μούττη της Χώρας - Σελλάδι του Καραμανλή Μονοπάτι της Φύσης

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΟΟΔΟΥΣ / Μούττη της Χώρας - Σελλάδι του Καραμανλή Μονοπάτι της Φύσης
Αυτό το παλιό μονοπάτι θα σου προσφέρει εξαιρετική θέα προς τον Κόλπο της Μόρφου. Συνδέεται με το τοπικό δίκτυο μονοπατιών Δόξα σοι ο Θεός - Μούττη της Χώρας, Μαδαρή - Σελλάδι του Καραμανλή και Σελλάδι του Καραμανλή - Καννάβια. Το μονοπάτι περνά μέσα από πλούσια δασώδη βλάστηση, γνωστή τοπικά ως Μαύρα Δάση.


Ο κόλπος της Μόρφου

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις, είναι ο κόλπος που εκτείνεται από την Πέτρα του Λιμνίτη μέχρι τα δυτικά του χωριού Κορμακίτης και περιβρέχει τμήματα των επαρχιών Λευκωσίας και Κερύνειας. Ο κόλπος, που αποτελεί προέκταση της πεδιάδας Μόρφου, οφείλει την ονομασία του στην κωμόπολη της Μόρφου που βρίσκεται σ' απόσταση 7 περίπου χιλιομέτρων από τις ακτές του.

Η διαμόρφωση του κόλπου της Μόρφου, όπως και εκείνου της Αμμοχώστου, αποτελεί ένα ενδιαφέρον γεωμορφολογικό φαινόμενο.

Κατά τον E. De Vaumas οι κόλποι αυτοί, όπως και ολόκληρη η κεντρική πεδιάδα της Κύπρου, είναι στενά συνυφασμένοι με το κεντρικό σύγκλινο, που εκτείνεται από τα δυτικά του κόλπου Μόρφου μέσω Μεσαορίας μέχρι και ανατολικά του κόλπου της Αμμοχώστου. Κατά την Πλειόκαινη περίοδο ολόκληρη η Μεσαορία, από τον κόλπο της Μόρφου μέχρι τον κόλπο της Αμμοχώστου, καλυπτόταν από θάλασσα.

Περί το τέλος της γεωλογικής αυτής περιόδου διάφορες ορογενετικές κινήσεις ανύψωσαν την πεδιάδα, αν και τα δυο άκρα της εξακολουθούσαν να βρίσκονται πολύ πιο μέσα στη στεριά απ' ό,τι είναι σήμερα. Η τελική διαμόρφωση των κόλπων οφείλεται στις ποτάμιες προσχώσεις μάλλον παρά σε ορογενετικές κινήσεις.

Ο κόλπος Μόρφου αποκλείστηκε με φραγμό από χαλίκια που πιθανόν να προήλθαν από ποταμό προερχόμενο από την Τηλλυρία, που κυλούσε από τα νότια στα βόρεια κατά μήκος της ακτής. Τα κατάλοιπα που φραγμού βρίσκονται μεταξύ Καζιβερών και Συριανοχωρίου. Η λίμνη που δημιουργήθηκε μεταξύ στεριάς και θάλασσας καλύφθηκε αργότερα με αποθέσεις ποταμών που πηγάζουν από την οροσειρά του Τροόδους ή ακόμη κι από θίνες που μετέφεραν δυτικοί άνεμοι.

Μια επίσκεψη αξίζει και με το παραπάνω!

Σημείο Εκκίνησης : Τοποθεσία Μούττη της Χώρας, 1 χιλιόμετρο μετά το χωριό Σπήλια προς τα χωριά Αγία Ειρήνη και Καννάβια.

Τέρμα: Τοποθεσία Σελλάδι του Καραμανλή (1,5 χιλιόμετρο από τα χωριά Σαράντι και Λαγουδερά προς το χωριό Σπήλια ή 6 χιλιόμετρα από τα Σπήλια σε χωματόδρομο).

Εκτιμώμενη Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά

Βαθμός Δυσκολίας: Κατηγορία 2: Μονοπάτι μέτριου βαθμού δυσκολίας, με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μορφολογίας εδάφους, όπως απότομες υψομετρικές διαφοροποιήσεις (ανήφορα ή/και κατήφορα), πορεία σε στενό ή/και απότομο έδαφος.

Κατάσταση Δρόμων: Τα τελευταία 800 μέτρα είναι σε κακοτράχαλο και απόκρημνο χωματόδρομο.

Μήκος Διαδρομής: 3,8 χιλιόμετρα


 

Σχετικά Άρθρα


Μουσείο Μυκηναϊκού Αποικισμού

Πρόκειται για οχυρωμένο οικισμό της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, κτισμένο σε μια μικρή χερσόνησο, που συνδέεται με τη μόνιμη...


Κίτιον Πολιτιστική Διαδρομή Αφρο...

Ο σημαντικός Αρχαιολογικός χώρος είναι στην περιοχή του Κιτίου - Καθάρι όπου οι επισκέπτες θα μπορέσουν να εξερευνήσουν τη...


Αρχαιολογικό Μουσείο Αρσινόης- Π...

Το Τοπικό Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης βρίσκεται στην Πόλη της Χρυσοχούς, 40 περίπου χιλιόμετρα βορείως της Πάφου.


Κουμανταρία Διαδρομή Κρασιού

Η διαδρομή αυτή, βόρεια της Λεμεσού, αναδύει τη μυρωδιά και τη μαγεία μιας άλλης εποχής.