Μονοπάτι Κάμπος του Λιβαδιού

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΟΟΔΟΥΣ / Μονοπάτι Κάμπος του Λιβαδιού

Χαρακτηριστκό του μονοπατιού είναι τα αιωνόβια δένδρα μαύρης πεύκης που βρίσκονται στην διάρκεια της διαδρομής.

Τι είναι η μαύρη πεύκη;

Η μαύρη πεύκη ή μαυρόπευκο (επιστημονική ονομασία Pinus nigra) είναι ένα ψηλό δέντρο που φτάνει σε ύψος και τα 45 μέτρα. Τα κουκουνάρια του είναι μικρά και οι βελόνες του μετρίου μεγέθους. Απαντάται στη νότια Ευρώπη και στα βουνά των βόρειων Αφρικανικών χωρών, με μεγάλη ενδοειδική ποικιλότητα.

Το ξύλο του έχει ερυθρωπό χρώμα εσωτερικά, είναι καλής ποιότητας, χρησιμοποιείται στις οικοδομές, στη ναυπηγική και σαν στύλος στήριξης καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Η μαύρη πεύκη αναπτύσσεται στην Ελλάδα σε ορεινά και ημιορεινά εδάφη, με υψόμετρο από 400 μέχρι 1800 μέτρα, σε ασβεστολιθικά και οφιολιθικά πετρώματα με αυξημένη υγρασία. Βρίσκεται σε δάση στην οροσειρά της Πίνδου, στα βουνά της Μακεδονίας και στην Πελοπόννησο, ενώ λίγες υπάρχουν και στα βουνά της Κρήτης και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου Λέσβο, Θάσο και Σάμο. Μια ιδιαίτερη εξαίρεση είναι το παράκτιο δάσος μαύρης πεύκης στα Πετρωτά Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελείται από δέντρα νάνους.

Περιγραφή

Η μαύρη πεύκη είναι ένα μεγάλο αειθαλές δέντρο, με ύψος 20-55 μέτρα κατά την ωριμότητα. Ο φλοιός είναι γκρι προς κίτρινο-καφέ και χωρίζεται με λωρίδες σε φολιδωτές πλάκες. Τα φύλλα («πευκοβελόνες») είναι πιο λεπτά και πιο ευέλικτα στους δυτικούς πληθυσμούς.

Οι κώνοι γύρης και σπερμάτων εμφανίζονται από το Μάιο έως τον Ιούνιο. Οι ώριμοι κώνοι έχουν μήκος 5 με 10 εκατοστά και έχουν στρογγυλοποιημένες φολίδες. Καθώς ωριμάζουν, το χρώμα τους μεταβάλλεται από πράσινο σε γκρι ή απαλό κίτρινο από το Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο, περίπου 18 μήνες μετά από τη γονιμοποίηση.

Οι σπόροι είναι σκούροι γκρι, με μήκος 6 έως 8 χιλιοστά, με ένα κίτρινο φτερό μήκους 20-25 χιλιοστών που βοηθά την εναέρια εξάπλωσή τους όταν οι κώνοι ανοίγουν, από τον Δεκέμβριο ως τον Απρίλιο. Η σεξουαλική ωριμότητα επιτυγχάνεται στα 15 με 40 χρόνια, με τα δέντρα να εμφανίζουν ένα μέγιστο στην παραγωγή σπόρων κάθε 2 με 5 χρόνια. Οι σπόροι δεν μπαίνουν σε λήθαργο και η βλάστησή τους αρχίζει την ίδια άνοιξη που απελευθερώθηκαν από τον κώνο.

Η μαύρη πεύκη αναπτύσσεται με μέτρια ταχύτητα, περίπου 30 με 70 εκατοστά κάθε χρόνο. Συνήθως έχει μια στρογγυλή, κωνική κόμη, που γίνεται ακανόνιστη καθώς αναπτύσσεται. Το δέντρο μπορεί να ζήσει αρκετά χρόνια, με κάποια δέντρα να έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 500 ετών.

Χρειάζεται άφθονο φως για να αναπτυχθεί σωστά και δεν ανέχεται την σκιά (φωτόφυτο), ενώ είναι ανθεκτική στο κρύο και τον παγετό. Σε αντίθεση με την χαλέπιο πεύκη, με την οποία μερικές φορές συνυπάρχει, η μαύρη πεύκη δεν έχει μηχανισμούς αναγέννησης μετά από πυρκαγιά, κάτι που δυσκολεύει τη φυσική αναγέννηση των δασών μαύρης πεύκης που έχουν καεί.

Συνεχίζοντας, το μονοπάτι περνά μέσα από τον εκδρομικό χώρο Κάμπος του Λιβαδιού και  συνδέεται με τα μονοπάτια Μνήματα Πισκόπων και Λιβάδι.

Ένα πραγματικά όμορφο μονοπάτι μέσα στο πράσινο!

Αφετηρία: Στον δρόμο που οδηγεί στον εκδρομικό χώρο "Κάμπος του Λιβαδιού" που βρίσκεται μεταξύ Πλατείας Τροόδους και Καρβουνά, 1,5 km από την Πλατεία Τροόδους και 9 km από τον Καρβουνά.

Μήκος Μονοπατιού: 3 km

Υπολογίσιμος Χρόνος: 1 ώρα

Βαθμός δυσκολίας: 1

Μορφή: Κυκλικό

 

Διεύθυνση: Δάσος Καρβουνά, Τροόδος

Σχετικά Άρθρα


Εκδρομικός Χώρος Πέρα Βάσα

Μετά το γεφύρι Τζιελεφού και τον υδατοφράκτη Αρμίνου βρίσκεται ο εκδρομικός χώρος της Πέρα Βάσας.


Τάφοι Μακρονήσου

Ο χώρος αυτός απαρτίζεταιι από 19 τάφους λαξεμένους στο βράχο, ένα μικρό ιερό και ένα αρχαίο λατομείο.


Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας

Με την είσοδο του στο Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας ο επισκέπτης συναντά στον προθάλαμο δύο μεγάλες λίθινες...


Μουσείο Γλυπτικής Κώστα Αργυρού ...

Τα έργα του καλλιτέχνη Κώστα Αργυρού ο οποίος απεβίωσε τον Οκτώβρη του 2001 σε ηλικία 84 χρόνων αναδεικνύουν το θαυμάσιο...