Φικάρδου - Εστιατόριο «Αρχοντίδη» (Γραμμικό) Μονοπάτι της Φύσης

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΟΟΔΟΥΣ / Φικάρδου - Εστιατόριο «Αρχοντίδη» (Γραμμικό) Μονοπάτι της Φύσης
Η διαδρομή ακολουθεί την κορυφογραμμή, προσφέροντας θεαματικές εικόνες της γύρω περιοχής και της Λευκωσίας. Πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα, συνδέεται με το μονοπάτι Λαζανιάς - Φικάρδου.

Τι ξέρεις για το χωριό Φικάρδου;

Το χωριό Φικάρδου είναι ένας παραδοσιακός οικισμός και θα τον βρεις κτισμένο σε νοτιοανατολική πλαγιά της οροσειράς του Τροόδους, σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Λευκωσίας. Σε αυτό μπορείς να πας μέσα από δύο δρόμους, ο ένας από την Κλήρου και ο άλλος από το Καλό Xωριό Κλήρου και το Γούρρι. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται το επίσης παραδοσιακό χωριό Λαζανιάς και το Μοναστήρι της Παναγίας του Μαχαιρά.

Από αρχιτεκτονικής σκοπιάς το χωριό είναι ένα τυπικό δείγμα της ορεινής Κυπριακής αρχιτεκτονικής, με απλά σχήματα ενταγμένα στο περιβάλλον, κτισμένο με ακατέργαστες σκληρές πέτρες της περιοχής και πληθάρια. Τα σπίτια είναι ως επί το πλείστο διώροφα με τις στέγες των άνω ορόφων επικλινείς σκεπασμένες με βυζαντινού τύπου κεραμίδια και των ισογείων επίπεδες. Πλείστες επίπεδες στέγες χρησιμοποιούνταν για το άπλωμα και την αποξήρανση των διαφόρων προϊόντων που παράγονταν στο χωριό, όπως σταφίδα, σύκα, αμύγδαλα και άλλα.

Σε παλαιότερες εποχές στο χωριό διεξάγονταν ως επί το πλείστο γεωργικές εργασίες και λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής, η οποία απέκλειε την χρήση μηχανημάτων, όλες εκτελούνταν με τον παραδοσιακό τρόπο. Το όργωμα με το ξύλινο άροτρο το οποίο τραβούσαν ζώα, το αλώνισμα με την «δουκάνη» στα αλώνια του χωριού και το θέρισμα με το δρεπάνι. Στο χωριό καλλιεργούνταν αμπέλια και παρασκευαζόταν κρασί, ζηβανία και σταφίδα, και επίσης ελιές, για το λάδι και τις ελιές, αμυγδαλιές, καρυδιές και διάφορα δημητριακά. Με όλα αυτά το χωριό ήταν κατά ένα τρόπο αυτάρκες, αν ληφθεί υπόψη πως οι γυναίκες του χωριού, ύφαιναν στους παραδοσιακούς αργαλειούς τους και τα αναγκαία υφαντά για το ντύσιμο της οικογένειας.

Το χωριό όμως σήμερα, έχει εγκαταλειφθεί πλήρως από τους αυτόχθονες κατοίκους του. Πλείστα από τα σπίτια του χωριού που παραμένουν ιδιοκτησία των αυτοχθόνων και τα οποία συντηρήθηκαν με την βοήθεια, επιτήρηση και οικονομική επιχορήγηση του Τμήματος αρχαιοτήτων, παραμένουν κλειστά και χρησιμοποιούνται ελάχιστα και εποχιακά από τους ιδιοκτήτες τους.

Μεγάλο τμήμα του χωριού, αποτελεί ιδιοκτησία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο το 1978 κήρυξε ολόκληρο το χωριό σε «Αρχαίο Μνημείο» και «Ελεγχόμενη Περιοχή»  και αποκατάστησε και συντήρησε τις υπό κατάρρευση κατοικίες. Χαρακτηριστικά δείγματα τέτοιων κατοικιών είναι η «Οικία Κατσινιόρου» και η «Οικία Αχιλλέα Δημήτρη».
Η «Οικία Κατσινιόρου» βρίσκεται σε περίοπτη θέση και ξεχωρίζει από τα άλλα σπίτια, λόγω και της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του, με στέγη έντονα επικλινή, παρόμοια με την στέγη της εκκλησίας του χωριού και με παρόμοια εσωτερική διακόσμηση  της στέγης. Το κύριο μέρος της οικοδομής είναι διώροφο και το υπόλοιπο είναι ισόγειο με επίπεδη στέγη. Οι χώροι του ισογείου χρησιμοποιούνταν σαν ληνός, αποθήκες των διαφόρων γεννημάτων, όπως κρασιού και λαδιού, τα οποία φυλάσσονταν σε μεγάλα πιθάρια τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα, και στάβλοι για τα ζώα.

Προχωρώντας στο χωριό θα συναντήσεις την «Οικία Αχιλλέα Δημήτρη», η οποία βρίσκεται πίσω από την «Οικία Κατσινιόρου» στο βόρειο άκρο του χωριού. Η οικοδομή είναι διώροφη με το ισόγειο κτισμένο με την χαρακτηριστική πέτρα της περιοχής και ο άνω όροφος με πλιθάρια. Όπως στην «Οικία Κατσινιόρου» και στην «Οικία Αχιλλέα Δημήτρη» ο άνω όροφος χρησίμευε σαν κατοικία και το ισόγειο, το οποίο είναι χωρισμένο σε δίχωρα, χρησίμευε σαν αποθήκες και μάντρα για διάφορα ζώα. Η «Οικία Αχιλλέα Δημήτρη» αποκαταστάθηκε μεταξύ 1984 και 1986 με έξοδα του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.

Στο χωριό ακόμα και σήμερα το Τμήμα Αρχαιοτήτων συνεχίζει τις εργασίες για αποκατάσταση κάποιων κατοικιών.
Η εκκλησία του χωριού, η οποία είναι αφιερωμένη στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, ανάγεται στον 18ο αιώνα. Μέχρι πρόσφατα η εκκλησία παρέμενε κλειστή και λειτουργούσε μόνο στις 29 Ιουνίου που εορτάζεται η μνήμη των Αγίων Αποστόλων. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως, η Μητρόπολις Ταμασσού φρόντισε να γίνεται λειτουργία στην εκκλησία, μια φορά τον μήνα.

Μάθε ακόμα, πως το εγκαταλελειμμένο σχολείο της κοινότητας, το οποίο βρισκόταν σε κατάσταση πλήρους κατάρρευσης, αναστηλώθηκε και επιδιορθώθηκε μεταξύ 2010 και 2011 ύστερα από σύντονες προσπάθειες του κοινοτάρχη και του Κοινοτικού Συμβουλίου του χωριού, με δαπάνη του Κοινοτικού Συμβουλίου και επίβλεψη του τμήματος Αρχαιοτήτων.
Το χωριό σήμερα έχει δέκα τρεις μόνιμους κατοίκους, πλείστοι των οποίων δεν είναι αυτόχθονες, αλλά άνθρωποι οι οποίοι επέλεξαν το χωριό για μόνιμη κατοικία τους λόγω της σπάνιας ομορφιάς του, του εξαιρετικού του κλίματος, της ποικιλότητας της χλωρίδας και της πανίδας του, και της σχετικής ησυχίας του. Οι κάτοικοι αυτοί έχτισαν τα σπίτια τους στην περιφέρεια του χωριού, έξω από τον παραδοσιακό πυρήνα, σε επιλεγμένες τοποθεσίες, μέσα σε σπάνιας ομορφιάς περιβάλλον. Αν είσαι ένας από τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας υπάρχουν συντηρημένα, με την φροντίδα του Κοινοτικού Συμβουλίου, «μονοπάτια της φύσης» και πολλοί δασικοί δρόμοι μέσα στην τοπική βλάστηση από πεύκα λατζιές, σφένδαμνους και τριμιθιές και πάνω σε άπειρου κάλλους βουνοπλαγιές και βουνοκορφές.

Το χωριό επισκέπτονται πολλές χιλιάδες επισκεπτών τον χρόνο, είτε για περιήγηση είτε για φαγητό στο μοναδικό εστιατόριο που λειτουργεί στο χωριό.
Τα καλοκαίρια και ειδικά τον Αύγουστο, πολλοί από τους ιδιοκτήτες των κατοικιών του χωριού επιστρέφουν για ολιγοήμερες διακοπές.

Ο χειμώνας στο χωριό πρέπει να σε προειδοποιήσω ότι είναι αρκετά βαρύς, με έντονα καιρικά φαινόμενα. Παρόλα αυτά η εποχή αυτή είναι μια από τις πλέον απολαυστικές περιόδους στο Φικάρδου, με τα χιόνια, τις έντονες βροχοπτώσεις και τις καθημερινές ομίχλες που σκεπάζουν τις βουνοκορφές.
Έντονα όμορφες είναι και οι καλοκαιρινές νύχτες στο Φικάρδου, οπότε η έλλειψη φωτορύπανσης αφήνει τους έναστρους ουρανούς ανεπηρέαστους στην παρατήρηση!

Ψήθηκες;

Σημείο Εκκίνησης : Εκκλησία Φικάρδου

Τέρμα: Εστιατόριο «Αρχοντίδη», στον κεντρικό δρόμο Καλού Χωριού - Φαρμακάς

Εκτιμώμενη Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά

Βαθμός Δυσκολίας: Κατηγορία 2: Μονοπάτι μέτριου βαθμού δυσκολίας, με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μορφολογίας εδάφους, όπως απότομες υψομετρικές διαφοροποιήσεις (ανήφορα ή/και κατήφορα), πορεία σε στενό ή/και απότομο έδαφος.

Μήκος Διαδρομής: 5 χιλιόμετρα

 

Σχετικά Άρθρα


Μονοπάτι Γ. Ταραμίδη

Το μονοπάτι περνά μέσα από το δάσος Μαχαιρά και προσφέρει πανοραμική θέα προς όλες τις μεριές ανατολικά, βόρεια και δυτικά...


Γούρρι Μονοπάτι της Φύσης

Ειδικό ενδιαφέρον σ΄αυτή τη διαδρομή παρουσιάζει η εγχώρια χλωρίδα και οι παραδοσιακές πεζούλες.


Μονοπάτι Σπηλιά της Αθασσιάς

Το μονοπάτι περνά μέσα από δάσος με πεύκα και τερματίζει στην "Σπηλιά της Αθασιάς" όπου πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε για...


Ψηφιδωτά Κουρίου

Το Κούριον ξεχωρίζει για τα καλοδιατηρημένα ψηφιδωτά που διακοσμούν τα δάπεδα των μεγαλόπρεπων επαύλεων του.