Μονοπάτι Δόξα Σοι Ο Θεός – Μούττη της Χώρας

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΟΟΔΟΥΣ / Μονοπάτι Δόξα Σοι Ο Θεός – Μούττη της Χώρας

Δασικό μονοπάτι που σε περνά μέσα από δάσος με πεύκα και λατζιές, χαρακτηριστικά δέντρα της περιοχής. Συνδέεται με τα υπόλοιπα μονοπάτια της περιοχής και συγκεκριμένα με το Δόξα σοι ο Θεός - Μαδαρή και Μούττη της Χώρας - Σελλάδι του Καραμανλή.

Στην αφετηρία στην τοποθεσία "Δόξα σοι ο Θεός" υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό όπου μπορείς να σβήσεις την δίψα σου. Είναι σχετικά επίπεδο μονοπάτι χωρίς ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας.

Κοντά στην αφετηρία του μονοπατιού βρίσκεται το όμορφο χωριό της Κυπερούντας:

Ευρισκόμενη στην οροσειρά του Τροόδους, στην περιοχή της Πιτσιλλιάς και στην Επαρχία Λεμεσού, η Κυπερούντα έχει υψόμετρο 1.300 περίπου μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Απέχει 45 χιλιόμετρα από τη Λεμεσό και οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν στο χωριό ακολουθώντας το δρόμο Β8 (από τον κυκλικό κόμβο Πολεμιδιών), στη συνέχεια τους δρόμους Ε801, Ε809 και τέλος το δρόμο F946.

Στο χωριό αυτό με τις πυκνές φυλλωσιές θα σε εντυπωσιάσει η διατήρηση του παραδοσιακού του χαρακτήρα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χωριού αποτελούν οι απότομοι ανηφορικοί δρόμοι, τα αμπέλια, οι μικρές γραφικές αυλές των σπιτιών, οι ψηλοτάβανες αγροτικές αποθήκες και τα σπίτια με τα κεραμίδια και τις γραφικές σοφίτες. Όλα αυτά συνθέτουν το γοητευτικό χαρακτήρα του χωριού.

Το χωριό ιδρύθηκε κατά τη Βυζαντική περίοδο και πήρε το όνομα του από το είδος ξύλου «κύπρος» ή «κυπέρι», το οποίο αφθονεί στην περιοχή.

Ανάμεσα στα αξιοθέατα του χωριού που μπορείς να απολαύσεις είναι η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, η οποία χρονολογείται από το 18οαιώνα, καθώς και τρία μουσεία: Φυσικής Ιστορίας, Λαϊκής Παραδοσιακής Τέχνης και του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα.

Άλλα ενδιαφέροντα μέρη που μπορεί να επισκεφθείς είναι το Οινοποιείο Κυπερούντας και το Πάρκο Δράσης, ενώ υπάρχουν και δυο υπέροχα μονοπάτια της φύσης το (εν λόγω) «Δόξα σοι ο Θεός» και «Τεισιά της Μαδαρής».

Μην χάνεις χρόνο, λοιπόν, και βάλε το στα άμεσα εκδρομικά σου σχέδια!

Αφετηρία: (α) Η τοποθεσία «Δόξα σοι ο Θεός», σε απόσταση 2 Km από την Κυπερούντα (Σανατόριο) και 5 Km από τα Σπήλια, στον δρόμο Κυπερούντας – Σπηλιών. (β) Η τοποθεσία "Μούττη της Χώρας", 1 Km από Σπήλια προς Αγία Ειρήνη/Καννάβια και προς Κυπερούντα.

Μήκος Μονοπατιού: 1,8 Km

Υπολογίσιμος Χρόνος: 0,5 ώρα

Βαθμός δυσκολίας: 1

Μορφή: Γραμμικό

Διεύθυνση: Περιοχή Μαδαρής

Σχετικά Άρθρα


Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο

Το παλιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο κτίστηκε το 1730 και βρίσκεται δίπλα στο νέο. Οι αίθουσες του ισογείου του παλαιού...


Ιερά Μονή Αγίου Μηνά

Γυναικεία μονή κοντά στο χωριό Βάβλα, από τα δημοφιλέστερα της Κύπρου, αφού ο Άγιος Μηνάς θωρείται από τους κατοίκους του...


Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου

Χτίστηκε σε μια απομονωμένη περιοχή σε μια γραφική κοιλάδα, περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πάφου, κοντά στο χωριό...


Μουσείο Πέννας - "Von World Pens...

Το πάθος του κ.Βλαδίμηρου Ουλούπη Νίρου(V.O.N) για τις πέννες τον οδήγησε στη δημιουργία ενός μουσείου αποκλειστικά για...