Μουσείο Μυκηναϊκού Αποικισμού

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΥΣΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΦΟΥ / Μουσείο Μυκηναϊκού Αποικισμού

Η θέση Μάα-Παλαιόκαστρο βρίσκεται 13 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Πάφου. Οι ανασκαφικές έρευνες στο χώρο άρχισαν στα 1952 και συνεχίστηκαν συστηματικά για οκτώ περιόδους από το 1979 μέχρι το 1986.

Πρόκειται για οχυρωμένο οικισμό της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, κτισμένο σε μια μικρή χερσόνησο, που συνδέεται με τη μόνιμη εγκατάσταση των Αχαιών στην Κύπρο, γύρω στα 1200 π.Χ., και τον επακόλουθο εξελληνισμό του νησιού. Ο οικισμός προστατεύεται από δύο επιβλητικά οχυρωματικά τείχη, ένα στην πλευρά της στεριάς και ένα στην πλευρά της θάλασσας, στο άκρο της χερσονήσου.

Ο οικισμός καταστράφηκε βίαια από πυρκαγιά και ανοικοδομήθηκε αμέσως από τους ίδιους κατοίκους, όπως μαρτυρά η πολιτιστική συνέχεια που παρατηρείται μεταξύ των δύο φάσεων. Παρ’ όλα αυτά η δεύτερη φάση ήταν φτωχική. Ο οικισμός εγκαταλείπεται οριστικά γύρω στα 1150 π.Χ.

Στο χώρο λειτουργεί τοπικό Μουσείο, με χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, που περιλαμβάνει μικρή έκθεση αντικειμένων, η οποία λειτουργεί ως συμπλήρωμα της περιήγησης του αρχαιολογικού χώρου και περιλαμβάνει κυρίως αντίγραφα και τεκμηριωμένο πληροφοριακό υλικό διδακτικού χαρακτήρα. Ο σχεδιασμός του κτιρίου έγινε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα-συντηρητή και καθηγητή, Andrea Bruno. Για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν πιο άθικτο το φυσικό τοπίο, σχεδιάστηκε ένα υπόγειο κτίριο, μόνο η οροφή (ένας χάλκινος θόλος) του οποίου είναι ορατή εξωτερικά. Κάτω από το θόλο του κτιρίου ανοίγεται μια κυκλική υπόγεια αίθουσα.

To μουσείο είναι αφιερωμένο στον αποικισμό της Κύπρου από τους Μυκηναίους ΄Ελληνες. Η περιοχή που βρίσκεται το μουσείο φιλοξένησε τους πρώτους Αχαιούς (Μυκηναίους) ΄Ελληνες που ήρθαν στην Κύπρο ως μετανάστες γύρω στο 1200 π.Χ μετά την κατάρρευση των Μυκηναϊκών Βασιλείων στην κυρίως Ελλάδα. Η σημασία του χώρου αυτού είναι πολύ μεγάλη για την Κύπρο γιατί από εδώ άρχισε ο εξελληνισμός του νησιού και η στοιχειοθέτηση την εθνικής ταυτότητας του κυπριακού λαού, όπως είναι σήμερα γνωστός.

Σημείωση: Μή προσβάσιμος ο χώρος σε άτομα που διακινούνται με τροχοκάθισμα.


Διεύθυνση: Μαα – Παλαιόκαστρο (Κόλπος των Κοραλλίων – 9 χλμ. από την Πάφο)
Τηλέφωνο: 97883968

Σχετικά Άρθρα


Αγία Θέκλα

To εκκλησάκι της Αγίας Θέκλας βρίσκεται στην περιοχή της παλιάς Λεμεσού.


Κόλπος της Σειρήνας

Πρόκειται για μια μικρή και στενή αμμώδη παραλία, με καθαρά νερά.


Μονοπάτι Κιόνια – Προφήτης Ηλίας

Ακολουθεί πορεία που περιλαμβάνει δάσος με πεύκα και προσφέρει εξαιρετική θέα προς την πεδιάδα Μεσαορίας.


Τέμενος Τούζλα

Το τέμενος Τούζλα στην παλιά Λάρνακα πίσω από τη Μητρόπολη Κιτίου υπήρξε λατινικός ναός αφιερωμένος στον Τίμιο Σταυρό.