Aρχαιολογικό Μουσείο Παλαιπάφου, Μεσαιωνική ΄Επαυλη Κούκλια

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΥΣΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΦΟΥ / Aρχαιολογικό Μουσείο Παλαιπάφου, Μεσαιωνική ΄Επαυλη Κούκλια

Το Μουσείο στεγάζεται στην ανατολική πτέρυγα της μεσαιωνικής έπαυλης των Λουζινιανών, η οποία βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Κουκλίων. Τα ευρήματα εκτιθενται σε δύο αίθουσες της έπαυλης, μέσα από τις οποίες παρουσιάζονται αντικείμενα που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές του Ιερού της Αφροδίτης και της γύρω περιοχής, καθώς και τις νεκροπόλεις της ευρύτερης περιοχής.

Η Παλαίπαφος, ήταν ένα από τα πιο διάσημα μέρη προσκυνήματος του αρχαίου Ελληνικού κόσμου και μια από τις πόλεις-βασίλεια της αρχαίας Κύπρου. Εδώ βρίσκονται τα ερείπια του περίφημου ιερού της Αφροδίτης. Τα αρχαιότερα κατάλοιπα ανάγονται στον 12 π.Χ. αιώνα. Το ιερό παρέμεινε μέρος λατρείας και προσκυνήματος μέχρι τον 3-4 μ.Χ. αιώνα. Κατά τη μεσαιωνική περίοδο η Παλαίπαφος, που άλλαξε το όνομά της σε Κουβούκλια, ξαναβρήκε την παλιά της αίγλη και έγινε το κέντρο της περιφερειακής διοίκησης και επίβλεψης της παραγωγής ζάχαρης. Το Μουσείο στεγάζεται στη Μεσαιωνική έπαυλη, ένα αρχοντικό των Λουζινιανών που βρίσκεται δίπλα από το ιερό και περιλαμβάνει εντυπωσιακά ευρήματα από την περιοχή.

Στην πρώτη αίθουσα, στο δάπεδο της οποίας έχει τοποθετηθεί ένα ρωμαϊκό ψηφιδωτό, εκτίθενται κινητά ευρήματα από το Ιερό της Αφροδίτης. Στην αίθουσα αυτή βρίσκεται ο κωνικός λίθος, που αποτελούσε την ανεικονική παρουσία της τιμώμενης θεάς. Στην αίθουσα αυτή εκτίθενται και άλλα ευρήματα από το Ιερό, που χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Αξιόλογος είναι και ο πήλινος λουτήρας που χρονολογείται στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού.

Στις προθήκες της δεύτερης αίθουσας του μουσείου εκτίθενται ευρήματα που προέρχονται από τις πλούσιες νεκροπόλεις της περιοχής. Τα ευρήματα αυτά, τα οποία χρονολογούνται από τη 2η χιλιετία π.Χ. μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους, περιλαμβάνουν λίθινα εργαλεία, μεταλλικά αντικείμενα, δείγματα κεραμεικής, κοσμήματα, πήλινα αγαλμάτια, επιγραφές και γλυπτά. Παρουσιάζονται ακόμη αρχιτεκτονικά μέλη, όπως είναι τα ιωνικά και κορινθιακά κιονόκρανα που βρίσκονται στο κέντρο της αίθουσας.

Το τελευταίο τμήμα της ίδιας αίθουσας είναι αφιερωμένο στα βυζαντινά και μεσαιωνικά ευρήματα του χώρου. Εδώ εκτίθενται εφυαλωμένα αγγεία επιτόπιας παραγωγής αλλά και εισηγμένα, καθώς και χρηστικά αγγεία που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή ζάχαρης και προέρχονται από την παρακείμενη θέση Σταυροί. Στο βάθος της αίθουσας εκτίθενται δύο βενετσιάνικα κανόνια.


Διεύθυνση: Χωριό Κούκλια, 14 χλμ ανατολικά της Πάφου
Τηλέφωνο: 26432180

Σχετικά Άρθρα


Σπήλαιο των Αγίων Σαράντα

Ο χωμάτινος δρόμος οδηγεί ακριβώς μπροστά στο σπήλαιο των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων.


Παραλία Κόλπος Κοραλλίων

Η παραλία του κόλπου των Κοραλλιών είναι η πιο γνωστή και δημοφιλής παραλία στη δυτική ακτή της Πάφου.


Σημεία Βυζαντινής Τέχνης -1

Οι πρώτοι Χριστιανικοί αιώνες και η τέχνη τους έφτασαν σε μας μέσα από τα ψηφιδωτά τριών εκκλησιών.


Ιερός Ναός Αγίου Λαζάρου

Η εκκλησία του Αγίου Λαζάρου είναι κτισμένη στην παραλιακή ζώνη της πόλης της Λάρνακος και αποτελεί το λατρευτικό κέντρο...