Μουσείο Εθνικού Αγώνος E.O.K.A. 1955-59

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΥΣΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ / Μουσείο Εθνικού Αγώνος E.O.K.A. 1955-59

Ιστορικό Μουσείο το οποίο αναφέρεται στον Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59.

Περιλαμβάνει ενδύματα, αυθεντικές επιστολές  και ημερολόγια  των αγωνιστών, αναπαραστάσεις κρησφυγέτων, μια αυθεντική αγχόνη, οπλισμό, φωτογραφίες, μέσα μεταφοράς και άλλα ενθυμήματα του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959.

Ένας χώρος που είναι καθήκον κάθε Έλληνα και όχι μόνο, να επισκεφθεί και να αποτίσει φόρο τιμής και εκτίμησης είναι το Μουσείο Αγώνος 1955-59. Αναφέρομαι στη λέξη καθήκον, διότι όταν οι απανταχού άνθρωποι αγωνίζονται και θυσιάζονται για το υπέρτατο αγαθό, την Ελευθερία, εμείς που απολαμβάνομε τα αγαθά της, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να θυμούμαστε και να τιμούμε. Έτσι προσωπικά θεωρώ καθήκον μου όταν επισκέπτομαι χώρες του εξωτερικού, να τιμώ τον κάθε αγωνιστή που θυσιάστηκε για την ελευθερία.

Έτσι και το δικό μας Μουσείο έχει την ιδιαίτερη του σημασία, αφού ο Αγώνας του 1955-59, ο αγώνας της ΕΟΚΑ εναντίον των Άγγλων ιμπεριαλιστών, ήταν αφορμή και παράδειγμα προς μίμηση και άλλων λαών να αγωνιστούν και να κερδίσουν την ελευθερία τους.

Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο ακριβώς δίπλα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή. Η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου θα εντυπωσιάσει τον επισκέπτη αφού η μοντέρνα γραμμή του, η λειτουργικότητα του και η προσβασιμότητα του πλησιάζει το τέλειο.

Στο Μουσείο εκτίθενται αυθεντικά αντικείμενα του αγώνα όπως όπλα, βόμβες, έγγραφα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ημερολόγια των ηρώων μας και πολλά άλλα. Επίσης οι αναπαραστάσεις των κρησφυγέτων με αντάρτες σε αυτά και των κελιών των κρατουμένων και μελλοθανάτων προκαλούν δέος.

Όμως το συγκλονιστικότερο αντικείμενο που εκτίθεται στο Μουσείο είναι η αυθεντική αγχόνη που τόσο άδικα αφαίρεσε τη ζωή εννέα παλλήκαριών, αναμεσά τους και του ήρωα μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Οι φωτογραφίες όλων των πεσόντων του αγώνα, επίσης κοσμούν το Μουσείο σύμβολο αγώνα και περηφάνειας.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή,  08:00π.μ. - 02:00μ.μ. και την Πέμπτη: 03:00μ.μ.-05:30μ.μ. Από Ιούλιο μέχρι Αύγουστο τα απογεύματα το μουσείο παραμένει κλειστό.  

Διεύθυνση: Πλατεία Αρχ. Κυπριανού, περιοχή Αρχιεπισκοπής, Λευκωσία
Τηέφωνο: 22305878

Σχετικά Άρθρα


Παραλία Πισσούρι

Η παραλία αυτή είναι ξεχωριστή για τη ψιλή χρυσή της άμμο, τα πολύχρωμα βότσαλα, τα μέτρια κύματα και τα κρυστάλλινα...


Νεολιθικός Οικισμός Καλαβασός - ...

Ο νεολιθικός οικισμός της Τέντας βρίσκεται σε μια φυσικά οχυρωμένη θέση.


Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου

Χτίστηκε σε μια απομονωμένη περιοχή σε μια γραφική κοιλάδα, περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πάφου, κοντά στο χωριό...


Μονοπάτι Δασοβοτανικού Κήπου

Ο Δασοβοτανικός κήπος Αθαλάσσας σχεδιάστηκε και εγκαταστάθηκε από τον κλάδο Ερευνών του τμήματος Δασών.